ADATLAP
Különös házasság
Mikszáth Kálmán (1847-1910) Különös házassága élvezetes olvasmány. Annak is, aki még nem olvasta, s a régi olvasók népes táborának is, kikben talán már csak teremtett regényvilágának hangulata, íze él. A legendás anekdotázó, nagy mesélőkedvű író figurái - Buttler János, Dőry Mária, Horváth Piroska, Tóth uram, a röszkei kocsmáros, Vidonka és a többiek - száz év távlatából is ismerősen hatnak, a regény mit sem vesztett érvényéből. Mikszáth sorai sodorják magukkal az olvasót, kényelmes karosszékéhez láncolják, miközben a máig egyik legolvasottabb regényírónk jellemeket rajzol, társadalmat láttat, mesél, és lebilincselően anekdotázik. "Muzeális értékű és máig érvényes regény. A történelmi Magyarország története szegényesebb lenne a Különös házasság nélkül." Sükösd Mihály...
Szalai Adél véleménye:
Nem fogott meg a könyv, kicsit vontatott volt, alig akartam a végére érni. Néhol érthetetlen volt, hogy mit is olvasok, mi történik. Örülök, hogy végeztem vele. A végeredményt már évekkel előbb is kifundálhatták volna. Na de Tace!!!!!! :-)
Kovácsné Szabó Lilla véleménye:
A filmet még nem láttam. Nem akartam megnézni, amíg el nem olvasom a könyvet. Mikszáth ebben a könyvében is bebizonyítja, hogy Mikszáth könyvet olvasni élvezet. Hiteles korrajzot ad, szemléletesek a leírások. Az ember vére forr, hogy bele lehet(ett) kényszeríteni valakit egy házasságba. Ez is mutatja a kor igazságtalanságát. mellette még a perek sokasága, aminek ellenére is érvényes a házasság.A történet igaz történet, a kastélyban az egyik szobát máig van aki úgy ismeri, hogy ez volt a kisasszony szobája. Hogy Butlerrel és Piroskával mi lett? Azt csak az égiek tudják...
Sörös Zsófia véleménye:
Őszintén szólva, nem értem, hogy Mikszáthnak ez a műve miért is nem ismert annyira, hiszen nagyon jó. A legjobb az benne, hogy betekintést kaphatunk a XIX. századi hatalomért folytatott harcba egy nagyon szép szerelmi szálon keresztül. Bár a mű alapja igaz történeten alapul, Piroskát Mikszáth ehhez csak hozzáköltötte. Nem is baj, hiszen így még inkább érzékelhető a világnak az igazságtalansága... Mindenkinek csak ajánlani tudom!
Diósi Alexandra véleménye:
Már régóta porosodott a szüleim könyvespolcán, amíg végre a kezembe vettem és olvasni kezdtem. Hát ezt a tettem az életembe nem fogom megbánni, az biztos.
A történet magával ragadott. Érzelmeket váltott ki belőlem. Együtt éreztem a főhőssel ( gróf Buttler Jánossal ) akit beleerőszakoltak egy házasságba, holott ő már másnak ígérkezett ( Horváth Piroskához). A csupa szívű fiatalember, ahelyett hogy bárkinek az életének árán is igyekezett a házasságot érvényteleníttetni, a törvényes utat választotta. Habár mint később kiderült semmiképpen sem nevezhető igazságos megoldásnak, hiszen a sorozatos perek után is a házasságot érvényesnek ítélték köszönhetően a papság hatalmának.
Azonban a szerelemes pár kitartott egymás mellett a viszontagságos idők alatt is. Buttler választhatta volna a ráerőszakolt feleséget, de a mocsokból amit a nő képviselt nem kért. Főleg hogy egy tisztességes fiatalemberről van szó, aki igenis megérdemel egy gyönyörű és tiszta virágszálat, mint Piroska, aki végig kitartott szerelme mellett a hűségével. Minden ember igazságérzete egyetért a két szerelmes szív összetartozásában.