ADATLAP
Az ember tragédiája
Madách Imre Az ember tragédiája egyik legismertebb drámai költeményünk. Rengeteg kiadást élt meg, több idegen nyelvre is lefordították. Ádám és Éva engedve a kísértésnek, kiűzetik a Paradicsomból. Lucifer segítségével Ádám álmában egy történelmi utazást tesz. Ez az utazás az ókori Egyiptomtól a 19. századi Londonig tart, majd Madách idejéhez képest a jövőbe is betekintést nyerhetünk. Ádám minden álomszín után csalódik, ez viszi tovább a következőkbe. Végül már majdnem az öngyilkosságot választja, ettől csak Éva áldott állapota menti meg....
Leleczi Monika Szabina véleménye:
Szerintem az alapműveltséghez hozzátartozik az Ember tragédiája elolvasása. Nem könnyű nyelvezetű és elég komoly gondolatok vannak benne, de mindenképpen megéri. Ahogyan korokból korokba megy át Ádám Lucifer vezetésével, ahogyan minden színben megjelenik az örök nő, Éva, teljesen lebilincselő. Sajnos a Falanszter és a jövő színei ábrázolják a mostani világot is.
Keresztes Zsuzsa véleménye:
„A célt, tudom, még százszor el nem érem.

Mit sem tesz. A cél voltaképp mi is?

A cél halál, az élet küzdelem,

S az ember célja e küzdés maga.”
Jakabné Rácz Ildikó véleménye:
Ezt a könyvet többször olvastam, mint szinte mindenki a középiskolában kerültem vele először kapcsolatba....akkor muszáj volt, most viszont élvezettel olvastam! Nem kellett belőle olvasónaplót írnom...Csak a saját kedvemért ültem le olvasni! Jó volt újra kézbe venni a könyvet...
Kaulics Krisztina véleménye:
Azt hiszem, ez az a magyar mű, amit mindenkinek ismernie kell. Nem hiába kötelező olvasmány és törzsanyag. A drámákkal mindig hadilábon állok, ezt is csak második olvasásra sikerült igazán megértenem. Szerintem fantasztikus mű, érdekes, elgondolkodtató és miegymás. Ha nehéz is átrágni magad rajta, egyszer-kétszer érdemes nekifutni.
Koller Alexa véleménye:
Kötelező olvasmány volt a szakközép iskolában.Voltak olyanok, amiket nem szerettem, de ezt például szívesen olvastam el. Mindig mindenki, aki nem feltétlen szeret olvasni, arra törekszik,hogy a rövidített verziót olvassa el.
Én elolvastam a teljes verziót, film részeket is néztünk hozzá órákon, számomra érdekes volt ahogy Lucifer végig vezeti különböző korokon az életet.
Fekete Nóra véleménye:
http://www.citatum.hu/konyv/Az_ember_trag%E9di%E1ja

Mit lehet hozzá tenni ehhez a műhöz? A mű önmagáért beszél, csak idézni lehet a sorait. Most, karácsony ünnepén még aktuálisabb. S marad az örök érvényű befejezése:
Mondottam, ember: küzdj és bízva bízzál!
(Az Úr, XV.)
Előre, jöhet a 2017. év :)
Zsigmond Erika véleménye:
A kozepiskolaban az ember altalaban nem a kotelezoket szereti olvasni, sott megprobalja hogyan keszuljon a kotelezok roviden-bol.
Nagyonorulok, hogy felvettem a konyvet az olvasandok koze, mert most teljesen maskepp ertekelem.
Nagyon tetszett Lucifer megformalasa ahogy a kulonbozo korokon vegigvezeti az embert, az ember csalodasa ill. ennek bemutatasa nagyon jol jelenik meg. Adam elkeseredese, csalodada.
Mire vegigertem a konyvon jobban megertettem a sokat emlegetett mondatot"ember bizva bizzal"
Zsigmond Erika véleménye:
A kozepiskolaban az ember altalaban nem a kotelezoket szereti olvasni, sott megprobalja hogyan keszuljon a kotelezok roviden-bol.
Nagyonorulok, hogy felvettem a konyvet az olvasandok koze, mert most teljesen maskepp ertekelem.
Nagyon tetszett Lucifer megformalasa ahogy a kulonbozo korokon vegigvezeti az embert, az ember csalodasa ill. ennek bemutatasa nagyon jol jelenik meg. Adam elkeseredese, csalodada.
Mire vegigertem a konyvon jobban megertettem a sokat emlegetett mondatot"ember bizva bizzal"
Gyuricza Györgyné véleménye:
A középiskolában a kötelező olvasmányok terén abból éltem, amit az órán az elemzés során hallottam, illetve bevettük magunkat a könyvtárba és gyorstalpalóként végigolvastuk a kötelező olvasmányok röviden könyvből az aktuális művet. Na ez ezzel a könyvvel nem így volt, ezt imádtam, nagyon fordulatos történet. Most is magával ragadott, jó volt egy kicsit nosztalgiázni.
Szalai Adél véleménye:
Kisöcsémnek házi dolgozat gyanánt elolvastam, és ki is jegyzeteltem. Hát nem így emlékeztem rá az iskolából, de nyilván "érett" fejjel másképp éltem meg a könyvet. Elgondolkodtató a történet, az író mondanivalója, a szeretetről, testvériségről, kapzsiságról, elégedetlenségről, egyenlőségről, hogy az embereknek mind több és több kell, nem elégszenek meg azzal ami van. A nagy kérdés, mi lett volna, ha Ádámot és Évát az Úr nem űzeti ki a Paradicsomból......Kicsit mind Luciferek vagyunk az életben.
Győri Sára véleménye:
Kötelező olvasmány volt a közép suliba akkor nagyon sokat foglalkoztunk vele. Igazából el se akartam elöször olvasni, mert hát kiszereti a kötelezőt. Aztán megtaláltam anyu könyvei között egy nagyon régi kiadást és már csak az hogy régi a könyv magába szippantott.
Rozgics Juri véleménye:
Bánom, hogy az iskolában ezt nem olvastam el amikor el kellett volna, de én is, mint sok moly lázadott azért a suli kötelezői ellen.
Valami fantasztikus ez a könyv, a nyelvezetébe automatikusan beleszerettem, sosem hittem volna, hogy a szépirodalom ennyire fog nekem valaha is tetszeni.
Egyik kedvenc könyvem lett, biztosan újra fogom még olvasni. :D
Kerti Anna véleménye:
Már többször olvastam, édesanyám egyik kedvence. Minden alkalommal felfedezek benne valamit, ami eddig nem tünt fel, pont ezt szeretem benne, hogy minden alkalommal elgondolkodtat, mindig mást nyújt. Elgondolkodtat, föleg a társadalom romlottságán.
Csomai Borbála véleménye:
Eleinte nehéz olvasni, de hamar bele lehet jönni. A boldogságkeresés témája még ma is az élet szinte minden területén felmerül. A mű rengeteg lehetőséget bemutat az egész történelmet átívelve. Nagyon jó képet ad az egyes korszakokról. Szerintem minden magyar számára alapmű, viszont többször nem hiszem, hogy el akarnám olvasni.
Csomai Borbála véleménye:
Eleinte nehéz olvasni, de hamar bele lehet jönni. A boldogságkeresés témája még ma is az élet szinte minden területén felmerül. A mű rengeteg lehetőséget bemutat az egész történelmet átívelve. Nagyon jó képet ad az egyes korszakokról. Szerintem minden magyar számára alapmű, viszont többször nem hiszem, hogy el akarnám olvasni.
Tóth Rozi véleménye:
Kötelező olvasmányok közé tartozik. Csak ezért olvastam el. Számomra nagyon nehéz mű. Nehéz a nyelvezete és nehezen tudtam megérteni.Nagyon nehezen haladtam vele, de szerencsére sikerült a végére érnem!
Horváth Anita véleménye:
Nagy fába vágtam a fejszémet, amikor úgy döntöttem, hogy a négy nem prózai művet, amit a könyvkihívásban választottam le tudom gyorsan egymás után. Az ember tragédiája a második, de már a harmadikkal is haladok.
Nagy problémám, hogy bár a verseket szeretem, a verses műveknél folyamatosan elkalandozok, akár egész oldalakat újra kell olvasnom, ami köszönhető annak is, hogy sokszor nem értem amit olvasok. Ebből a szempontból a Kalevalától jobban féltem, mint Az ember tragédiájától, de végül ez a könyv fogott ki rajtam. A könyv harmadánál elolvastam egy olvasónaplót, ami segített. Részletek, egy-egy párbeszéd vagy monológ teljesen megfogott (nagy igazságokat írt le Madách), de sajnos a nagy összkép hézagos. Mintha egy film közben folyamatosan ki-be járkálnék, tudom hogy miről szól, megvannak a szereplők, haladok a történettel is, de azért kapkodom a fejem, hogy most akkor mi is van.
Tudom, hogy bennem van a hiba, mert ezt azért a középsikolások is felfogják. És nagyon sajnálom, hogy a fentiek miatt nem nyújtott olyan élményt, mint szerettem volna. Pedig a kedvenc idézetem is a könyv utolsó mondata, ami miatt már egy ideje a listámon volt a könyv.
Biztos újra fogom olvasni, teljesen nyugodt környezetben, nem buszozás közben, mert küzdök és bízva bízok benne, hogy egyszer megértem minden mondatát és mondani valóját.
Bridinszki Katalin véleménye:
Az ember tragédiája számomra az egyik legkedvencebb művem, ami eredetileg csak kötelező olvasmányként szerepelt a listámon és talán még középiskolában annyira nem is fogtam fel a lényegét. Pár évvel később viszont teljesen magával és rájöttem szeretem ezt a témafeldolgozást. Ádám és Éva időutazásai és Lucifer cselszövései, igazából arra jöttem rá, hogy nem sokat változott a társadalom.
Pintérné Schindler Dalma véleménye:
Középiskolai kötelező... elolvastam akkor, mert muszáj volt, és bár láttam összefüggéseket, akkor, az egészet együtt még nem értettem. Most, újra nekiálltam, és elolvastam. Elgondolkodtató, hogy az ember, egy jónak tűnő eszmét hogyan képes rosszá tenni, vagy éppen, a rosszban, undorítóban is megtalálni a szépet. A kétféle Éva, a jó, és gonosz megtestesítője érezhető, s bár Ádám gyakran csak résztvevője az eseményeknek, nem alakítója, mégis érdekes a végkifejlet.
Mázsi Virág véleménye:
Kötelező olvasmányként muszáj volt elolvasnom. Számomra kissé nehezen érthető volt de az alaptörténet/ gondolat tetszett. Érdekes olvasni hogy anno az 1800as évek közepén Madách hogyan képzelte el az emberiség jövőjét.
Vágó Piros véleménye:
Kellett vagy 40 oldal mire átállt az agyam a nyelvezetére. De még így is sok olyan mondat volt, amit hangosan fel kellett olvasnom, hogy a teljesen megértsem a lényegét. Audio-vizuális élmény. Nem hiszem, hogy ezt kötelezően el kellene olvasni a fiataloknak.
Szilágyi Eszter véleménye:
Ez egy nagy falat, vannak benne nagyon jó részek és nagyon , hogy is mondjam vontatottabbak is. A formája a verselése valamiért engem nagyon elragadott. Az egész valahogy nagyon mélyen hat az emberre . Az első pár színnél még lányregényesnek mondhatnám, de a végeken megfogalmazott gondolatok kezdik kicsit felnőttesebb irányba fordítani. Lucifer nekem a kedvenc karakterem, mert minden pimaszságával és elszántságával ő is szinte emberivé válik a a szemembe. Az utolsó részben megfogalmazott gondolatok viszont giccses ezt mondani , de tényleg nagyot ütnek. Tetszet t, kicsit hosszúra nyújtott volt a közepén de abszolút élményszerű volt az olvasása.
Paller Péter véleménye:
Először kötelező olvasmányként olvastam el és ha jól emlékszem az első olyan volt ami már akkor is megtetszett. Nagyon komoly vallás és társadalom kritika ami kortól függetlenül mindig aktuális marad, ahogy a kérdés is amire keresi a választ: mi végre is vagyunk mi itt?
Én kivenném a kötelező olvasmányok közül mert szerintem rengetegen csak azért nem olvassák el. Inkább ajánlottá tenném.
Liv véleménye:
Ezt a könyvet azért olvastam el mert kötelező olvasmány volt.
Nem igazán szerettem meg, nem volt annyira rossz, sőt tele van fontos gondolatokkal, de ez valahogy nem az én stílusom, nehezen haladtam vele...
Rea Kovats véleménye:
Anno gimnáziumban részleteket olvastam el belőle, szóval már érett, hogy teljes egészében nekiessek. Szerintem nagyszerű, rengeteg szatíra van benne és ezért is tetszett igazán. Érdekes aspektusból közelítette meg a világtörténelmet.
Mohácsi Ildikó véleménye:
Utoljára középiskolában olvastam, az érettségire ezt a tételt én dolgoztam ki, és szerettem volna kihúzni is. Azóta nem olvastam. Először furcsa volt a nyelvezete, nehezen hangolódtam rá, hiszen a mai embereknek szerintem nagyon nehezen olvasható, érthető a szövege, és mostanában nem olvastam ilyen régi nyelvezetű szöveget. De ha már hozzászokik az ember, érti, megérti a mondanivalóját. Sok-sok idézet visszajött, és sok minden igazából most vált érthetővé.
Barna Adrien véleménye:
Bár kicsit hosszadalmas a történet, nekem nagyon tetszik benne, hogy minden kis különálló részben tanul valamit Ádám. Ezzel a kis fejezetekkel mi is sokat tanulhatunk és az emberek egyes hibáit is bemutatja. A végén persze itt is megoldódik minden. Újraolvasva sokkal élvezhetőbb volt mint középsulis koromban.
Farsang Attiláné véleménye:
Érettségin szerettem volna kihúzni, de nem sikerült, sajnos. Most huszonév távlatából talán másképpen felelnék belőle. Az életkorral együtt a történet értelme is folyamatosan változik, de éppen ezért csodálatos mű.
Liliom Rebeka véleménye:
Nagyon nehéz volt olvasni. Ha nem lenne kötelező, biztos, hogy nem tettem volna meg, akármennyire az alapműveltséghez és tudáshoz tartozik. Voltak részek, amelyeket egyáltalán nem is értettem, ha lett volna rá időm, háromszor is át kellett volna olvasni újra, mire rájövök, mit is akarnak mondani a szereplők. Az ötlet viszont nagyon jó, és volt néhány szín is, amit élveztem. Egyiptom volt a kedvencem, érthető, tanulságos és átlátható. Az álom az álomban rész is tetszett. Amiatt viszont elég nehéz volt megérteni és átélni, hogy volt, hogy Ádám vagy Éva egy helyszínen több alakban is felbukkant.A filmet nem néztem meg, de lehet, hogy jobban megértettem volna olyan formában.
Endrei Dorottya véleménye:
Ehhez az ömlesztett gondolatáradathoz azért fel kell nőni. Madách nagyon szépen vezeti le a két szemben álló oldalt, a probléma csak ott van, hogy nagyon hasonló problémák jönnek elő mindig, és igazából nem tud újat mondani a gondolkodó embernek. A sztorivezetés néhol unalmas, néhol igen tanulságos, néhol nagyon is az író saját életére reflektál. Én a helyében talán inkább regénynek írtam volna meg, mint drámának, hisz a lírai én egy regényben is simán előjöhet.