ADATLAP
Madison megye hídjai
Robert James Waller első regényével elsöprő sikert aratott. Az USA egész területén a bestsellerlista élére került, és elnyerte az 1993-as Abby-díjat a MADISON MEGYE HÍDJAI.

„Néhanapján előfordul, hogy egy lebilincselő történet úgy elbűvöl bennünket, akárcsak egy finom művű ékszer, és bőségesen kárpótol mindennapi, közhelyszerű olvasmányainkért. Ilyen könyv a Madison megye hídjai.”-Indianapolis News

Egy hihetetlen és csodálatos szerelem szívszorító története azoknak az olvasóknak, akik vállalják az érzelmeket. Regény, amely költészet. Azoknak az olvasóknak, akik romantikát keresnek egy üzleties világban, akik nem érik be a tucatregények érzelgősségével. Mű, amely meghódította Amerikát. Asszonyoknak, akik vállalják nőiességüket. Férfiaknak, akik ezt kihozzák belőlük. Önnek, kedves olvasó.

„A mű emlékeztet rá, hogy a szerelem van olyan erős, mint a remény… Tudatosítja bennünk azt, amit lelkünk mélyén mindig is sejtettünk.”-Los Angeles, Daily News...
Eőriné Zsoldos Ildikó véleménye:
Előbb làttam a filmet, mint olvastam. Meryl Streep alakìtàsait szeretem, ebben a filmben is nagyon tetszett, ahogy jàtszott. Valahogy nem akartam elolvasni a könyvet. Többször megakadt rajta a szemem, de csak jò sok èv elteltèvel olvastam el. Nagyon tetszett, ahogy leìrja az ìró a kèt, szinte idegen őrületes szerelmèt. Egyszerűen, èrzelemgazdagon. A befejezès is szèp volt.
Müller Judit véleménye:
A film hatására olvastam el a könyvet, magamtól biztosan nem tettem volna, mert nem vagyok egy nagy romantikus irodalom fogyasztó. De nem csalódtam, mert egy szépen, kellő érzékenységgel megírt szerelmi történet, aminek a hangulata magával tud ragadni.
Zaják Julianna véleménye:
Nagyon szeretem ezt a történetet! Láttam filmen, olvastam könyvben, és meghallgattam hangos könyvben. Mindig ugyanazt az élményt nyújtotta. Gyönyörű tájleírás, a fotózás szenvedélye, és egy nem mindennapi szerelem. Boldog lehet az az ember, ki élete során megismeri ezt az érzést! Biztosan sokáig nem felejtem el ezeket a mondatokat: "El kell mondanom valamit - suttogta végül a férfi - Egyetlen dolgot, amit soha többé, senkinek nem mondok, és kérlek,ne feledd. A minket körülvevő kétértelmű világban csak egyszer jön el életünkbe az efféle bizonyosság, soha többé, s nem számít,hányszor születsz újjá."
Kapitány Zita véleménye:
Még nagyon régen láttam a filmet, akkor nagy utáltam, aztán megnéztem még egyszer és már kevésbé, most a könyv is enyhítette egy kicsit, de nem teljesen. Nem értem, miért kellett ilyen vége legyen, nekem ez nem volt szimpatikus...Itt kicsit jobban megértettem, hogy Francesca miért szeretett bele Robertbe, mint a filmben. A romantikus könyvek sose álltak hozzám közel, de ez még nálam a tűrhető kategória, szerencsére nem is olyan hosszú, hogy szét szenvedjem magam rajta. Egyszer jó volt.
Juhász Viktória véleménye:
Nagyon szép szerelmi történet egy asszonyról, akinek családja van,de egy nap megismerkedik egy férfival,és ezzel megismeri az igaz szerelmet. Küzdelem az ész és a szív között. Sajnálom,hogy végül nem sikerült újra együtt lenniük.Tetszett az író stílusa is,nincs túlmagyarázva,ugyanakkor nagyon szépen írja le az érzéseket.A filmet is biztosan megfogom nézni,kíváncsi vagyok rá.Garantált zsepihasználat lesz.
Krolopp Judit véleménye:
Gyönyörű szerelmi történet, szépen, finoman, érzékenyen megírva. Nagy ajándék az élettől, ha valaki megél egy ilyen szerelmet. Ami - mint a könyvből megtudjuk - egyszer adódhat az életben. Nagyon tetszett a leíró stílusa, ami nem magyarázza túl az érzelmeket, hanem engedi, hogy az olvasó maga élje át a történetet.
Simon Csilla véleménye:
Szép történet egy első látásra szerelemről. Két este alatt olvastam el. Waller belopta magát a szívembe. Könnyen olvashatóan ír, olyan részletességgel, hogy bár nem láttam még a filmet, mégis szinte magam előtt látom.
Az 1960-as évek Amerikájában Robert Kincaid fotográfus a National Geographic megbízásából járja Madison megyét, hogy képeket készítsen a híres fedett hidakról. Itt ismerkedik meg Francescával, aki egy helyi farmer feleségeként a világtól elzártan él, nagyon is távol kerülve fiatalsága intellektuális környezetétől. Amikor az ismeretlen férfi útbaigazítást kér tőle, hirtelen ötlettől vezérelve felajánlja, hogy elkíséri őt, s ezzel fenekestől borítja fel addigi megszokott életét. A két magányos ember visszavonhatatlanul, első pillantásra egymásba szeret, s újra rátérnek arra az ösvényre, amelyről azt hitték, örökre elveszett: az egymáshoz tartozás, az erotika, a költészet varázslatos birodalmába.
Rógán Edina Anna véleménye:
Újraolvasás volt, hiszen már pár éve megismerkedtem ezzel a csodás történettel. Azóta a filmet is láttam, és holnap a színdarabot is megnézem. Persze mindez nem vesz el egy kicsit sem az értékéből, még mindig az egyik legkedvencebb könyvem. Imádom, ahogyan Waller ír. Annyi érzés és szépség van benne, ami a mostani könyvekből hiányzik. Újra és újra képes könnyeket csalni a szemembe, pedig alapból nem szokásom a könyveken sírni. Robert és Fancesca története olyan sztori, amit szerintem mindenkinek ismernie kellene. Főleg így, Waller tolmácsolásában. Ha valakit csak fele annyira szeret a másik, ahogyan Ők szerették egymást, akkor már nem élt hiába... :)
Szabó Anita véleménye:
Anyutól mindig ilyen könyveket kapok, amik nagyon érzelmi oldalról közelítik meg a világot. Mindemellett egy örökérvényű történet a szerelemről. Egy téli estén, a kanapén ülve, betakarózva és meleg teát (forralt bort) kortyolgatva ajánlott.
Horváth Krisztina véleménye:
Fantasztikusan szép történet. Az értelmi döntés szemben az érzelemmel. Azt sajnálom, hogy feladta a nő a keresést, pedig adatott volna még három év, amit végre együtt tölthettek volna. De az is igaz, hogy így tudott még fájdalmasabb lenni az egész.
Varga Adrienn véleménye:
Csodaszép történet a szerelemről. Bevallom először a filmet láttam és amikor ajándékba idén megkaptam ezt a könyvet örültem, hogy olvashatom is. A váratlanul feltörő érzelmek és a feláldozás története ez. A könyvet letenni lehetetlen. Szívbemarkoló.
Major Szabina véleménye:
Először a filmet láttam, amely e könyv alapján készült. Nagyon megtetszett. Mikor megláttam a könyvesboltban a könyvet, megvettem és elolvastam. Másodszorra olvastam de letehetetlen. Nagyon megindító szerelmi történet két emberről akik nem sokat lehettek egymással, de életük végéig szerették egymást. Nagyon megindító, akárhányszor eltudnám olvasni. A könyvből készült film is nagyon jó, de könyvben elolvasni sokkal jobb és sokkal jobban áttudja élni az olvasó a cselekményt. Csak ajánlani tudom ezt a könyvet mindenkinek.
Berta Szilvia véleménye:
Imádtam a belőle készült filmet, számtalan csomag papírzsebkendőt áztattam ronggyá. Kategóriájában ma is ez a kedvencem. A könyv sem okozott csalódást.
Milyen érzés az, amikor találkozol a nagy Ő-vel, de már családod van? Milyen érzés, amikor kitéped a szíved, de maradsz, mert ez a kötelességed és felelős vagy mások életéért? Milyen egy életen át cipelni magaddal egy fájóan nehéz szerelmet?
"A minket körülvevő kétértelmű világban csak egyszer jön el életünkbe az efféle bizonyosság, soha többé, s nem számít, hányszor születsz újjá."
Gy.né T. Anikó véleménye:
Megható romantikus történet egy családanya, és egy idősödő egyedülálló fotós találkozásáról, és rövid ideig tartó, szenvedélyes szerelmükről. Összesen 4 napot töltenek együtt, de ez egész további életüket meghatározza. Francesca végül a családjával marad, Robert elutazik, de soha többé nem lesz szerelmes. Mindketten halálukig őrzik a néhány csodás nap emlékét.
Mohácsi Ildikó véleménye:
A filmet valamikor láttam, nemrégen megnéztem színpadon is. Mindkettő nagyon tetszett, el kellet hát olvasnom. Nagyszerűen írja le két már nem annyira fiatal ember szerelmét, a döntésüket, önzetlenségüket egymás és Francesca családja iránt. Lenyügöző volt számomra, hogy Francesca a halála után felvállata gyerekei előtt ezt a szerelmet. És még valami ritkán van olyan élményem, hogy a könyv, a film vagy egy színházi élmény ugyanazt nyújtja számomra. Ennél a történetnél ez megvolt.
Szűcs Erzsébet véleménye:
4 nap történése, egy életre szóló szerelem története. Egy asszony, aki két gyermekes családanya, tisztes polgár és feleség beengedi a szerelmet újra lelke ajtaján. Az érzések úgy elsöprik addigi életét, ahogy egy szél az összegyűjtött avart. Egy idegen, pokróc típusú fazon, aki cowboyként utazik kis teherautóján egy kutyával és egy láda sörrel, pár napra megpihen egy nő karjában, és addigi élete attól a pillanattól fogva megváltozik. Az asszony minden évben újraéli magában a találkozásukat, látja, ahogy porfelhőben elmegy a férfi az autójával.
A nő a családját választva félig meddig megalkudva él tovább, de ami kettejük között történt, senki nem veheti el tőlük. A férfi halála után a nőre hagyja mindazt, ami fontos volt neki. A papírcetli is megvan, amit a nő írt neki és a 7. hídra tűzte fel.
A nő halála után lánya és fia megdöbbenve olvassák a hátrahagyott levelet, és nézik a ruhát, amit aznap este vett fel, amikor a férfit várta vacsorára. MÍégsem tudják elítélni, mert apjukat őszintén szerette és őket tisztességben felnevelte.
Egyhangúlag döntöttek, hogy kiadatják a két elveszett lélek történetét.
Szívszorító, és teljesen tudtam azonosulni. Pár nap alatt olvastam el.
Sulik Barbara véleménye:
Meghatározó, klasszikus filmélményem volt főiskolás koromban, így kíváncsi voltam, hogy ez a rövidke könyv, hogyan képes összefoglalni mindazt az érzelmi skálát, amit a film bemutatott. De kellemesen csalódtam. Gyönyörűen megírt egyedi, romantikus szerelmi történet. És "ilyenfajta bizonyosság egyszer van egy életben".
Benedek Linda véleménye:
A filmet láttam korábban és imádtam. A könyvet úgyszintén. Csodálatos szerelmi történet. Két ember szenvedélyes egymásra találása, ami csak 4 napig tart, de elkíséri őket egész hátralévő életük során. Ki - ki döntse el maga, hogy Francesca jól döntött e, amikor a családját, a kötelességeit választotta a szenvedély, élete szerelme helyett. Szerettem a karaktert, egy erős, intelligens tiszteletre méltó asszony.
Liebich Orsolya véleménye:
Mi történhet veled középkorúan egy héten, ha a családod elment egy vásárra? Mi van olyankor, amikor két bolyongó lélek találkozik pár napra? Tarthat ez örökké? Választasz a szerelem és a család között?
Vass Roland véleménye:
Nem vagyok nagy romantikus regény olvasó. Megnéztem ide milyen könyveket töltöttek eddig fel a klasszikus romantikus regény kategóriába ( Szürke árnyalata, Alkonyat na ne mááááááár, se nem romantikusak, se nem klasszikusak, tényleg, ezt majd valaki ellenőrzi, vagy mindenki azt tölt amit akar?), és igyekeztem választani. Nem akartam megúszni ezt a kihívást (Rómeó és Júlia), viszont a Bronte nővérek is távol állnak tőlem. Végigjártam a könyvtár polcati, és mikor már kezdtem volna feladni, akkor megtaláltam ezt a könyvet. Már hallottam róla, tudtam, hogy film is készült belőle. Bízom benne, hogy klasszikusnak is számít. Szóval a könyvről: meglepő módon teljesen magával ragadott, gyakorlatilag nem bírtam letenni, egy szuszra elolvastam és nagyon tetszett. Igazán szép történet, mindenkinek ajánlom olvasásra. Lehet, hogy én is olvasok még több romantikus könyvet.
Németvarga Istvánné véleménye:
Nagyon szép, finom érzelmekkel teli történet, melynek olvasása közben nem tudtam elvonatkoztatni a regényből készült film szereplőitől. Az ő hiteles, nagyszerű játékuk segített igazán átélni mindazt az érzelmet, amit az író gyönyörűen elénk tár. Azt hiszem ez az a szerelem, amire minden romantikus ember egyszerre vágyik, és ugyanakkor azt is szeretné, hogy vele sose történjen meg.
Botosné Verba Ágnes véleménye:
Sokadszor olvastam el ezt a könyvet, egyik kedvenc regényem. És mint eddig mindig, most sem tudtam letenni. Egy hihetetlen szerelem története négy napba sűrítve.
Nagyon szeretem a regény alapján készült filmet is, de minden nagyszerűsége mellett nem adja vissza azt a finom már már költői hangnemet, ami a regényt jellemzi. Sokszor elolvasom még!