ADATLAP
Wayward Pines-trilógia
1. Blake Crouch: Wayward Pines
2. Blake Crouch: A pokol kapujában
3. Blake Crouch: Az utolsó város...
Németh Luca véleménye:
Hősünk sebekkel tarkítva ébred egy világvégi kisvárosban, borzalmas állapotban, benyugtatózva, szétvagdosva nyomja végig az egész első kötet cselekményét. Később is slamasztikába kerül, természetesen, az egész várossal együtt, vannak furcsa felismerési pillanatok az olvasó részéről a szereplők kapcsán. Összességében tetszett a trilógia, a konfliktusok, döntési helyzetek, nincs fekete és fehér, se jó döntés.
Balázs Eszter véleménye:
A sorozatot ismertem meg először, tetszett. Úgyhogy neki álltam a trilógiát is elolvasni. Nem csalódtam. Szerencsére sok a különbség a sorozat és a könyv között. Így nem volt az az érzésem, hogy egy már jól ismert történetet olvasok újra. A harmadik kötet pedig teljes egészében újdonság volt. Örülök, hogy a vége nem egyezik a sorozat befejezésével, és hogy ez a befejezés nyitva hagyott egy kaput az esetleges folytatáshoz. Kíváncsi lennék milyen világra ébrednek a második hibernálás után.
Juhász Ildikó véleménye:
Hamar a végére lehet jutni a trilógiának. Tervezem a sorozatot is nézni, ezért kezdtem bele a könyvekbe. Wayward Pines: Nagyon jó alaphangulatot ad a történetnek. Kellően fokozza az izgalmakat az olvasóban. Személy szerint legjobban az üldözés izgalmait tudnám kiemelni a kötetből. Aztán, amikor kiderül, hogy nem a városiaktól kell leginkább tartania a főhősnek...
A pokol kapujában: Nem hittem, hogy megugorja az első kötet hangulatát, de sikerült neki, méghozzá a város belső konfliktusa révén. A felépített kis civilizáció "hanyatlani" is kezd miatta. A főhősnek nagyon észen kell lennie, melyik oldalra áll...
Az utolsó város: Továbbra is egymásra építi az író a történetet. Kifejezetten a várost megépítő egyén nárcisztikus személyisége miatt éreztem, hogy igen, még mindig felfelé ível a történet. A hatalom pedig megmérgez. Tetszett a bibliai hasonlat és a beleszőtt evolúciós fejlődés. Logikusnak éreztem a főhős gondolatmenetét. A végén pedig megkaptam a megoldást. Nem hiszem, hogy olvastam volna ennél jobb trilógiát a műfajban.
Kvárta-Papp Zsuzsanna véleménye:
Láttam a sorozatot, de a könyv persze hogy jobb.Egyszerűen letehetetlen kategória.Szeretem azokat a történeteket, ahol van csavar és meg tud vezetni kicsit az író és használni is kell az agyam… :D Tetszik, hogy a jövőben játszódik, tetszik Ethan szívóssága és talpraesettsége. A legjobban a második rész tetszett, azt 2 nap alatt elolvastam, alig bírtam abba hagyni, de harmadikkal is hasonlóképpen jártam. Ahogyan befejeztem a második részt kezdtem a harmadikat. Nekem nagyon tetszett és örülök, hogy nem úgy lett vége mint a sorozatnak.
Bártfai Anna véleménye:
Először a sorozatot láttam és azt nagyon érdekesnek találtam, ezért döntöttem úgy, hogy elolvasom a könyveket. Így az első rész nagy csavarját már tudtam, de ettől függetlenül nagyon élveztem a kötetet, talán az első 20-30 oldala volt egy kicsit unalmasabb. A 2. kötet tipikus összekötő rész volt, de nekem nagyon tetszett, végig lekötött és mivel rögtön az elolvasása után elkezdtem a harmadik részt, így remekül ki is egyensúlyozta "eseménytelensége" a harmadik rész akciódússágát. Mind a sorozat, mind a könyvtrilógia nagyon tetszett, a változtatások sem zavartak: azt mondjuk kicsit sajnálom, hogy a sorozatból kihagyták az Alyssa- szálat, ez a könyvek elég érdekes és meghatározó történetszála. A változások miatt a harmadik rész története már teljes újdonság volt számomra, így végigizgulhattam a történetet. A végső megoldás tetszett, bár az epilógus lehetett volna hosszabb, bárcsak tudhatnám, hogy milyen a világ 70 ezer év múlva. :) Összességében remek kikapcsolódás volt, nagyon olvasmányos, engem abszolút megvett.
Keresztes Zsuzsa véleménye:
Egyáltalán nem csodálom, hogy sorozatot készítettek belőle. Tökéletes alapanyag, és képernyőn szerintem még több lehetőség van benne... Az első rész közepén jutott odáig a cselekmény, hogy amíg nem tudtam folytatni fúrta az oldalamat a kíváncsiság, hogy a szereplők korával kapcsolatos rejtélyt mégis hogy fogja feloldani. Hát eszembe nem jutott volna... de utána csak még jobban érdekelt a folytatás.
Szalay Gábor véleménye:
A trilógia érdekesen indul és az alapötlet jó, de persze ha belegondolunk akkor sok olyan dolog van, ami egyszerűen lehetetlen. Például kétezer évre lefagyasztanak egy városnyi embert és a fagyasztókamrák majdnem 100 százalékosan nem hibásodnak meg. Szerintem jelenleg nem lehet olyan ipari rendszert gyártani, ami kétezer évig karbantartás nélkül működik.
Aztán a vége. Az elején elmondták, hogy hosszú időre elég élelmiszert halmoztak fel. A végén meg kiderül, hogy még sincs elég kaja és el fog fogyni a készlet. Szerintem ez ellentmondás a regényen belül.
Ezektől eltekintve jól szórakoztam, szívesen olvasnék még negyedik, ötödik stb. részeket is, ha meg lenne írva.
Ling Edina véleménye:
A sorozat reklámja keltette fel az érdeklődésemet. Összességében tetszett, de teljesen más, mint amit vártam. Az első kötet nekem egy kicsit vontatott volt, Ethan sokat szenvedett...aztán kiderül az igazság, ami teljesen más, mint amire számítottam. A második kötet nagyon tetszett, aztán a harmadik közepes.Kiderül, hogy a jövőben játszódik a történet és Wayward Pinesban laknak az utolsó emberek, ám mindenki hazugságban él egy őrült által 1800 évvel korábban megálmodott városkában, miközben az emberiség bestevé változtott. Nekem hiányzott valami fordulat, amit végig vártam és nem jött.
Sebestyén Tekla véleménye:
Az író nagy Twin Peaks-rajongó, bevallottan nem szerette volna kivonni magát ebből a hangulatból. Nekem sajnos elmaradt az említett könyv/film színvonalától. Az első kötet valóban ígéretesen kezdődött, aztán nálam leült a sztori. Nekem legkevésbé a második rész tetszett, aztán a harmadiknál megint belejöttem. Összességében nem olyan jó, mint ahogy beharangozták. Sajnos.
Pekárdy Milán véleménye:
Az utóbbi idők legjobb könyvélménye volt számomra ez a trilógia, már a fülszöveg alapján is tetszett a történet (kisváros, rejtély), de aztán az első könyv csavarja után letehetetlen olvasmány lett. Valóban hátborzongató és elgondolkodtató az, amit felvázol a szerző. A könyvek alapján sorozat is készül, jó lesz látni, ahogy életre kelnek a karakterek és a történet.
Kovács Dóra véleménye:
2015 legjobb trilógiája, amit olvastam! Nem csorbítja ezt a tényt az sem, hogy ez az egyetlen 2015-ben olvasott trilógiám eddig. (Április van még csak :P). Ritka, hogy könyvet veszek ÉS el is olvasom rögtön, az még ritkább, hogy kínlódom, hogy nincs egyetlen egy ember sem, akivel kibeszélhetném, vagy akinek elmesélhetném elejétől a végég a sztorit, és kielemezhetném neki, hogy én miért utálom Pilchert, vagy miért rúgnám fel Pam-et, esetleg miért tépem a hajamat a szerelmi sokszögeken (ami amúgy háttérben van, de néha már viccesen sok volt :D). Vagy azt, hogy én mit tennék Wayward Pines lakosai helyében, és hogy basszus, eszembe sem jutott, hogy így fognak dönteni. Nincs kinek mérgelődnöm, hogy az amúgy sem túlzottan ismert karakterek sorsa rosszra vagy éppen jóra fordul, vagy a vicces párbeszédek vége általában az, hogy megkedvelem a szereplőket, de már úgyis mindegy, mert kiszámítható a sorsuk. Wtf Picher!!!
Úgyhogy igen, mérgelődős, idegesítő, de csak azért mert nincs kire rázúdítanom azt a sok kérdést, elméletet és főleg a leges legvége, az utolsó mondat problematikáját, mert azon viszont őrülten sokat gondolkodtam, és sokat töprengtem, hogy mi lesz az után…. Váááááááááááááá!

Bővebben:
1. rész: http://jeffi-olvas.blogspot.hu/2015/03/blake-crouch-wayward-pines-wayward.html
2. rész: http://jeffi-olvas.blogspot.hu/2015/03/blake-crouch-pokol-kapujaban-wayward.html
3. rész: http://jeffi-olvas.blogspot.hu/2015/04/blake-crouch-az-utolso-varos-wayward.html
Wenczel Katalin véleménye:
Vegyes érzések kavarognak bennem - Az 1. könyv szenzációsan kezdődik, majd az embernek a 100. oldal után "neee! mi ez a baromság" érzése támad. Aztán megtudja a nagy titkot, és ismét falja az oldalakat. A 2. könyv felül tudja múlni az elsőt. Izgalmas és elgondolkodtató. Zseniális. Sajnos a 3. könyv már nem tudja hozni ugyan ezt a magas színvonalat. Ugyan akciódús, de nem lépte át bennem az izgalmat kiváltó ingerküszöböt. A végkifejlet tetszett, de az epilógust nem kellett volna megírni.
Érdekesség: olvasás közben többször beugrottak a Saundgarden Black Hole Sun c. klipjének kockái