ADATLAP
Bélügyek - A belek csodálatos világa és a jó emésztés
Csak Németországban több mint 1 millió eladott példány!

A bélrendszer közel 8 méter hosszával a legnagyobb szervünk, mégis kínos beszélnünk róla. Pedig ha meggondoljuk, hogy immunrendszerünk 80 %-ban a beleink állapotától függ, akkor ez nem kis dolog. Egyre nyilvánvalóbb - tudományos adatok igazolják -, hogy a túlsúly, a depresszió, a különféle allergiák és számos komoly betegség mind-mind összefüggenek beleink állapotával. Ha tehát egészségesek akarunk maradni, törődnünk kell az emésztésünkkel. Giulia Enders fiatal német kutatóorvos könnyed hangvételű könyvében közérthetően és szellemesen kalauzol el a belek világába. Számos praktikus tanáccsal is szolgál, hogy a sokak életét megkeserítő kisebb-nagyobb emésztési gondoknak végre búcsút lehessen inteni.

'A szív és az agy nagy tiszteletnek örvendenek, mindeközben a bél legfeljebb a vécéig jut el, gondolják a legtöbben. Máskülönben csak hanyagul teng-leng a hasunkban, olykor-olykor pukizik egyet. Mondhatni, kissé lebecsüljük őt - pedig valójában nem pusztán lebecsülésről van szó, egyenesen szégyenkezünk a beleink miatt. Gázos belek! Könyvem ezen a hozzáálláson szeretne egy kicsit változtatni. Mert a bél igenis menő!' Giulia Enders...
Szabó Adrienn véleménye:
Erről a könyvről egy cikkben olvastam, de csak arra emlékszem a cikkből, hogy dícsérték. A címét megjegyeztem, és ahogy megláttam a könyvesboltban, úgy voltam vele, hogy meg kell vennem. És milyen jó, hogy megtettem. Könnyen olvasható, könnyen emészthető, és mégis fontos témát boncolgat a fiatal doktornő. Érdemes elolvasnia azoknak, akiket érdekel, milyen folyamatok mennek végbe egy étkezésnél, és esetleg arra is kíváncsi, hogy miért olyan a kedve, amilyen, mindezt úgy, hogy meg is értsd, viccesen, és kicsit a gyerekek szintjén, akiknek érthetőbben kell magyarázni erről.
Feraji Anikó véleménye:
Nagyon szuper ez a könyv! Mindenkinek ajánlom. Szerintem már az általános iskolában el kéne ezt magyarázni a gyerekeknek. Nyilván az ő szintjükön, de alapvetően szükséges tudást tartalmaz. Nagyon örültem a kiegészítésnek, az agy és a bélrendszer kapcsolatáról. Elképesztően érdekes és izgalmas lehetőségeket vet fel. Nem tagadom már most változtattam némileg az étkezési szokásaimon. Valamint mindenkinek aki körülöttem él, folyamatosan ajánlgatom a könyvet! :) Ott kell lennie a könyvespolcon, hogy bármikor újra fellapozhassam.
Kolozsi Etelka véleménye:
Nagyon tetszett az előadás módja ennek a "kényes" témának. Néhol ugyan kicsit csapongtak az írónő gondolatai, de mindez számomra azt erősíti, hogy rendkívül tájékozott és nagy tudással rendelkezik a témában. Tanácsai mindenképpen megszívlelendőek. Valóban több figyelmet kellene fordítanunk az akaratunktól függetlenül is folyamatosan működő "második agyunkra" :)
Sajnos a mai világunkban a külső szépség és megjelenés a fontos. Talán, ha ugyanezt a figyelmet a belső értékeninkre és szerveinkre fordítanánk mindenki boldogabb, de leginkább egészségesebb lenne.
Benkő Ella véleménye:
Nagyon örülök, hogy elolvastam a könyvet, remélem a beleim is örülnek majd a fokozottabb figyelemnek, amit rájuk fordítok mostantól! :) Másoknak is meséltem a témáról, és sikerült megnevettetnem a környezetemet egy pár hasznos információ átadásával. Ajánlom!
Fekete Nóra véleménye:
Fiatalos, lendületes, érthető és nem utolsó sorban vicces. Valóban már az iskolában kellett volna elolvasnom, sokkal jobban "ápolgattam" volna belsőm kis élővilágát. Sok-hasznos információt, tanácsot kaptam, amit beépíthetek a mindennapjaimba. Kötelezővé tenném nemcsak az orvosi világban, hanem mindenki számára.
Kiss Boglárka véleménye:
Többször is belekezdtem már ebbe könyvbe, és annyira megtetszett a stílusa, hogy végül meg is vettem. Egy jó ideig azt hittem, csak képzeletbeliek a problémáim, de Giulia rávilágított arra, hogy ez nem így van. Azért is akartam, hogy közelebb érezzem magamhoz a témát. Nagyon élvezetes volt! Rengeteg információval, jó tanáccsal, és hihetetlen tényekkel, olyan formában megírva, ami a témában nem jártas embereknek is érthető. Nagyon szívesen vennék még egy ilyen típusú könyvet! :)
Mohácsi Ildikó véleménye:
Régóta kerülgettem ezt a könyvet, tekintve hogy a témáját tekintve én is érintve vagyok. Aztán elolvasva rájöttem, hogy nemcsak emésztési problémákkal küzdők, hanem mindenki számára ad fontos információkat. Nagyon viccesen , közvetlen módon, érthetően és széleskörűen tájékoztat. Jókat nevettem a stíluson, jópofák a rajzok is. Sose gondoltam, hogy egy ilyen témájú könyvet ilyen szívesen elovasok majd. Egyébként mindenki sokat tanulhat belőle.
B-M Bogi véleménye:
Ez tipikusan az a "sztárkönyv", amiről mindenki beszél, de minimum hallott már róla. Persze, hogy felpiszkálta a kíváncsiságom, és nem is bántam meg. Szuper jó, rendkívül közvetlen, vicces és mindemellett eszméletlen informatív! Éppen ez utóbbi miatt szerintem kevés egyszer olvasni, így biztosan lesz még szerencsém hozzá.
Sok érdekesség, hasznos tanács és rettentően aranyos rajz található a lapjain, így egyszer szerintem mindenkinek ajánlott.
Én nagyon szerettem.
Csorba Johanna véleménye:
Nagyon tetszett a könyv, először próbáltam ellenállni, csak könyvesboltban olvastam bele néha-néha, de muszáj volt megvennem. :D
Szerintem teljesen érthető a laikusok számára is, de biosz emelt érettségivel még jobban, kicsit máshogy magyarázza el, mint a tanárok, új hasonlatokat kapok, és néha jobban értettem is, mint anno gimiben :) Lehet rajta jókat mosolyogni, nevetni, és nem érzi kínosan az ember magát a témával kapcsolatban. Tele van tanáccsal, amit próbáltam jelölgetni olvasás közben, de azért egy tárgymutató-szerűség nem ártana.
Mindenkinek ajánlom!
Kovács Szilárd véleménye:
Bevallom ritkán olvasok emésztéssel, és hasonlókkal foglalkozó könyvet. S féltem attól. hogy ez kicsit unalmas lesz illetve nem fogom érteni a tudományos szöveg miatt. De szerencsére érthető volt s nagyon kevés volt az a szakszó amit nem magyarázott meg, s ezt is ki lehetett következtetni. Sok mindenre kaptam magyarázatot. S a sajátos humora miatt élvezhető volt a könyv.
Király Ildikó véleménye:
Éppen emésztőrendszeri problémákkal küzdöttem, amikor láttam, megjelent ez a könyv. Gyorsan elrohantam a könyvesboltba, és elkezdtem olvasgatni. Nagyon jó könyv. Nem csak hasznos, hanem vicces is. Halálra nevettem magamat. És ami a lényeg, nagyon sokat tanultam belőle. Valóban mindenkinek el kell olvasnia ezt a könyvet, akár van emésztőrendszeri gondja, akár nincs. Mindenképpen hasznos. Az idei év első helyezését megkapja tőlem a könyv és szerzője!
dr. Horváth Orsolya véleménye:
A Bélügyek című könyv könnyen olvasható, olvasmányos formában a belek működéséről a jelenlegi orvosi tudásunkat tekinti át. Számos jelenlegi kutatási területet is érint könnyen emészthető formában, azonban a tudományos alapokhoz mindvégig hű marad. Ábrái viccesek, figyelemfelkeltőek, az asszociáció sokszor meglepőek. Az orvosi tanulmányok után kellemes volt így ismételni :)