ADATLAP
Szegény anyám, ha látnám
Nem tudom, hogyan kell sérült gyereket nevelni. A tapasztalatok levonására nekem mindössze egy vak fiú adatott. Nem tudtam, jó-e az út, amin járok, azt sem, hová tart, vezet-e egyáltalán valahová. Csak azt tudtam, hogy a cső végén egy szabad, bátor, önálló srácnak kell majd kijönnie, és azt akartam, hogy ebbe senki se rokkanjon bele. Annak, hogy megírtam ezt a könyvet biztosan van valami értelme. Talán csak annyi, hogy valaki belekapaszkodik az egyik mondatába, esetleg néhány percre megnyugszik, netán megérti, hogy mások is félnek, és senki sincs biztonságban. Szerintem nincsenek jó megoldások, csak ösztönös próbálkozások, hogy ne csak kibírjuk, de jól is érezzük magunkat a bőrünkben. Ennél sokkal bonyolultabb programban nem tudok hinni. Mindenesetre szabadon kísérletezhetünk, hiszen csak az életünkről van szó.
Azt hiszem, rengeteg módja van annak, hogy egy szülő alkalmatlanná tegye a gyerekét az életre. Az egyik legpokolibb az, ha nem nézünk szembe az adottságainkkal és a tényekkel. Illúzióba ringatni egy gyereket csak azért, mert mi magunk nem vagyunk képesek elviselni a bizonyosság terhét, jelentős bűn....
Müller Judit véleménye:
Amikor az ember gyermeket vár, mindig az a legelső óhaj: csak egészséges legyen! És ez nem mibndig sikerül. A könyv szerzőjének a kisfia olyan szembetegséggel született, amely következtében megvakult. Számomra példaértékű. ahogy az édesanya az adott helyzetből próbálja a legjobbat kihozni. Nem zuhan össze, nem siránkozik, hanem teljes erőbedobással és minden tudásával azon van, hogy ép és lelkileg egészséges, minél önálóbb gyermeket neveljen.És nagyon úgy tűnik, hogy sikerült is neki.
Sáfár Józsefné véleménye:
Egy nagyon nehéz témáról ír a szerző, sérült gyerek születik egy családba. Ezt a traumát hogyan lehet feldolgozni. Hát azt hiszem csak így, viccesen, humorosan, mert másképp nem lehet elviselni. Mikor teszünk jót, nincs kitaposott út, ők így csinálták. Ezeket a dolgokat csak akkor tudjuk átérezni, ha magunk is ilyen cipőben járunk. Jó hogy elkészült ez a könyv, biztosan segít másoknak a tapasztalatokkal.
Sz Csilla véleménye:
A címe nagyon megfogott mikor először olvastam, lehet, hogy ezért is vettem le a könyvesbolt polcáról. Az elő-és hátlapon szereplő anya-fia kompozíciót is frappánsnak találtam. Kis bepillantást nyújt egy olyan szülő világába, aki egyáltalán nem él hétköznapian. Minden nehézség és megpróbáltatás ellenére, a szerző egy olyan világba kalauzolja az olvasót, amelyet legtöbben elképzelni sem tudunk. Nem csak olyanoknak ajánlom, akik hasonló cipőben járnak! Horizont tágításnak kiváló olvasmány.

Egyszerű, magával ragadó, sokrétű.