ADATLAP
Most vagy Soha
Ha én nem állok ki magamért, ki fog kiállni értem? Ha csak magamért fáradozok és állok ki, mit érek én? És ha ezeket a dolgokat nem most teszem, akkor mikor? Feldmár András - Most vagy soha A könyv amely a HVG Könyvek Feldmár-sorozatának első darabja , az öntörvényű, szókimondó és széles látókörű pszichoterapeuta előadásainak felszabadító élményét adja vissza. A szerző pszichológusok, filozófusok, teológusok történeteiből, saját életéből és praxisából merít, hogy válsághelyzeteinkre, félelmeinkre, függőségeinkre és útkereséseinkre reflektáljon. Hipnotikus és magával ragadó történeteit olvasva sok gyerekkorunk óta belénk nevelt szabályt gondolunk át. Kiállhatunk szégyenérzet nélkül önmagunkért? Milyen módon deríthetjük ki, hogy kinek higgyünk? Felismerjük, hogy ki a barátunk, és ki az ellenségünk? Új megvilágításba helyezi, mit jelent az önzés és a szeretet. Arra bátorít bennünket, hogy akárhol is tartunk az életükben, ne féljünk kimondani a vágyainkat és kezünkbe venni az irányítást. A könyv önmagunk megismeréséhez és elfogadásához, saját érdekeink érvényesítéséhez visz közelebb, de emellett a szolidaritás és a szeretet szükségessége mellett is kiáll. Ha már rendben vagy, és csak akkor, a pluszenergiádat add oda másoknak. Azzal szeress, vigyázz másokra, segíts nekik elérni, amit akarnak. Mikor? Most azonnal! Feldmár András 1940-ben született Budapesten, 1956-ban vándorolt ki Kanadába, ahol előbb matematikus lett, majd pszichológiát és filozófiát tanult. 1974-ben ismerkedett meg R. D. Laing skót pszichiáterrel, aki elméleti és gyakorlati munkásságában radikálisan megkérdőjelezte a 20. századi pszichiátria dogmáit. Ez a találkozás egy életre meghatározta Feldmár tudományos munkásságát, a világhoz való viszonyát. Laing tanítványaként, barátjaként és szakmai örököseként számos terápiás kísérlet részese Európában és Amerikában. Szakemberekkel, teológusokkal, művészekkel és elszánt civilekkel arra keresi a választ, hogy hogyan tudnának a lélek és tudat sebeitől szenvedő emberek az orvos-beteg reláció kiszolgáltatottsága helyett élő, szeretetteli kapcsolatokból erőt merítve meggyógyulni. Feldmár a mai napig aktívan dolgozik terapeutaként, tanít, illetve számos szervezet számára végez tanácsadói munkát. Rendszeresen jön Magyarországra, ahol a Feldmár Intézet szervezésében előadásokat tart, csoportokat vezet. 2012-ben a Büntetés-végrehajtási Szolgálatért Emlékplakett bronz fokozatával tüntették ki, a fogvatartottak társadalmi reintegrációjával összefüggő módszerek kialakításáért és azok sikeres alkalmazásáért. A fogvatartottak társadalmi reintegrációját célzó Mesekör programért 2013-ban ERSTE Alapítvány Társadalmi Integrációs Díjat kapott. A könyv Feldmár András 2013 nyarán, Most va...
Linkecs Krisztina véleménye:
Érdekes volt ezt a könyvet olvasni számomra. Tartalmaz olyan részeket melyekkel talán vitatkoznék. Nem olvastam még eddig ehhez hasonló könyvet de ez egy olyan típusú könyv melyet bárki elolvashat. Pszichológiai jellegű és akár egy nap alatt elolvasható ez után pedig jöhet egy mélyebb pszichológiai könyv más nézőponttal.
Ez után a könyv után bizonyos dolgokat másképp fog látni az ember. Továbbá jó,hogy a saját tapasztalataiból hoz az iro példát mely által könnyebb megérteni a feltevését.
R Ágnes véleménye:
Ez volt az első könyv, amit Feldmártól olvastam, de bizton állíthatom, hogy nem az utolsó.
A könyv olvasása közben, felötlött bennem, hogy minden családba kellene egy Feldmár gondolkodású ember.
Nagyon jó írás, elgondolkodtató és hasznos írás, mindenkinek csak ajánlani tudom.
Én már alig várom, hogy a többi művét is elolvassam.
"Szerintem senki nem születik bátornak, de ha bátor akarsz lenni, akkor a lehető legtöbbször azt kell csinálnod, amit akarsz, főleg akkor, ha félsz."
Kis Lilla véleménye:
Feldmár mindig zseniális, elgondolkoztat, és szinte mindig arra jutok, hogy wáóóów.. igaza van. Kötelező olvasmánnyá kellene tenni sok-sok könyvét, a gyerekek jobban boldogulnának, boldogabbak lennének a felnőtt kapcsolataikban, könnyebben megtalálnák az utakat, másokhoz is, önmagukhoz is, a boldoguláshoz is, a gondolkozáshoz is. Nem lenne ennyi fölösleges kör, játszmák, satöbbi.. hasznos, érdekes, 10-es skálán 12-es.
Otártics Andrea véleménye:
" Ha én nem állok ki magamért, ki fog kiállni értem?
Ha csak magamért fáradozok és állok ki, mit érek én?
És ha ezeket a dolgokat nem most teszem, akkor mikor?"

Idő, szeretet, szégyen, megfelelés, halál, félelmek. Mert félünk. Félünk bátran élni, félünk kimondani amit valójában szeretnénk, félünk, hogy így nem fognak szeretni bennünket. Csakis önmagunkra számíthatunk. A döntéseinkkel is egyedül maradunk. Azt hisszük ráérünk, van időnk mindenre. De vajon mennyi van? És a végén csak az számít, hogy szerettünk… Én így értettem. Ez egy olyan könyv amit biztosan újra fogok olvasni.