ADATLAP
PetePite
A tizenegy és fél éves Pete Péter arra ébred, hogy alig fér el az ágyon. A takarója alól két szőrös láb kandikál ki, a keze óriási, a hangja mély és reszelős. Úgy tűnik, Pete Péter, azaz Pite egyetlen éjszaka alatt felnőtt, és pont olyan lett, mint az apja. Ráadásul apukája, dr. Pete Ádám is átváltozott, és a megszólalásig hasonlít a fiára. Sőt a megszólalás után is. Így aztán apa és fia egy cipőben járnak. Illetve egymás cipőjében. Pite suli helyett munkába indul. Ádámot pedig várja az iskolapad. De vajon helyet tud-e állni Pite egy komoly munkahelyen? És hogyan boldogul Ádám a gyerekek között? Egyszer majd jót nevetnek ezen az egészen, ha már visszaváltoztak. De vajon visszaváltoznak-e valaha?...
Berényi Rózsa véleménye:
Nahát,ez a történet!Végig nevettem az egészet.Nagyon tetszett,tökéletes kikapcsolódás egy délután.Ezt nem csak a gyerekeknek,hanem a szülőknek is el kell olvasni.Tanulságos mindkét félnek.A csoda,a varázslat felnyitotta apuka szemét,amikor gyerek szemmel látta az embereket,eseményeket,úgy a kisfiú is tanult a személycseréből,és még sokáig gyerek szeretne maradni.
Emese Tóth véleménye:
Nem szeretem a Nógrádi Gábort. Talán 3 könyve volt ami tetszett. A Petepite ezek közé sorolható. Vicces humoros és leköti a mai fiatalságot. Ajánlom mindenkinek aki szereti a humoros könyveket.
Ittzés Klára véleménye:
Nekem nagyon tetszett. Különösen Pite beszólásai, meg ahogy ott kavart, hogy hülyén nevet, de az nem is az ő nevetése, meg a oiszkafa lábaim, illetv most Apa lábai meg nem tudom. Az nagyon vicces volt. Meg igazából az egész ötlet. Mondjuk ahogy megkérik a Katát az valahogy olyan előkészítettlen. De nekem nagyon tetszett. Tényleg jó az ötlet is és, a stílusa is. És rettentő vicces. Szóval én ajánlom mindenkinek.
Eőriné Zsoldos Ildikó véleménye:
Ez tènyleg egy vicces könyv, gyerekek nyelvèn megìrva. Helyet cserèl pàr napra apa ès fia. Ràjönnek hogy ez nem is olyan egyszerű, pedig gyerekkènt de sokszor szerettünk volna màr felnőttek lenni.... De fordìtott helyzetben sem könnyű az apànak az iskolàban...Mèg szerelem is van a könyvben: felnőtt ès gyermeki is. A vège mi t egy igazi mese, a jò győzedelmrskedik, Katàt vàlasztjàk. Mèltàn került be a kötelező olvasmànyok közè!
Juhász Viktória véleménye:
Helyes kis történet, olyan igazi kikapcsolódós könyv. Megmutatta,hogy egyik helyzet sem könnyű,sem felnőttként iskolapadban ülni,sem gyerekként dolgozni. A vége nekem fura volt a lánykéréssel, de ezt leszámítva élveztem.
Krolopp Judit véleménye:
Kicsit félek a gyerekkönyvektől, általában bugyutának tartom őket - még azokat is, amiket gyerekkoromban szerettem. Ez még éppen belefért. Szórakoztató történet, bár kissé kidolgozatlan, akár a szereplők. A szomszéd néni megkérése egészen vicces volt, mintha idő- vagy helyhiány miatt kellett volna rövidre zárni a történetet. A gyerekeimnek tetszett.
B-M Bogi véleménye:
Nógrádi más könyvei tetszettek, ez valahogy kivétel.
A gyerek karakterek számomra nem hitelesek, hiába próbálkozott a szleng dumával a mai kor szellemét beléjük tuszkolni. Nem érzem úgy, hogy gyerekként így beszéltem volna, viszont a helyzeteket ismerősnek találtam. No nem a saját gyerekkoromból, inkább a szüleim meséléseiből, vagy régi filmekből, amikben még úttörők és kisdobosok voltak. Leginkább úgy éreztem, hogy az író régi iskolai élményeitől nem tud elszakadni, a fiatal generáció élményeit pedig értelemszerűen nem tudta megélni, így nem lett túl kerek.
A befejezés számomra túl hirtelen és összecsapott, nem tudtam szeretni.
Ettől függetlenül vannak benne vicces részek, tudtam rajta nevetni, de nagyon sok évvel ezelőtt kellett volna olvasnom, akkor még talán lett volna esélye...
Szanyi Orsolya véleménye:
Befürödtem a témával, ez volt a harmadik, aminek nekiálltam, mert az előző kettő a vártakkal ellentétben nekem egyáltalán nem volt vicces. Ezt viszont már nagyon rég el szerettem volna olvasni, most két legyet ütöttem egy csapásra. Nagyon tetszett, kedves és bájos történet, de kár, hogy ennyire rövid volt, én még nagyon szívesen olvastam volna. Biztos, hogy az unokaöcséimnek el fogom mesélni.
Buzás Barbara véleménye:
Olvastam már könyvet Nógrádi Gábortól, és tetszett. Ez alkalommal a fiam olvasta először, mint választható kötelező olvasmányt, és akkorákat nevetett közben, hogy alig vártam, hogy én is a kezembe vehessem. Nem csalódtam. Humoros, vidám, ötletes, épp a mai gyerekeknek - és felnőtteknek - való. A hirtelen lánykérés a végén kicsit képtelen ... de hát ez csak egy mesekönyv. :)
Bartosné Móni véleménye:
Kedves kis könyv volt. Szórakoztató, és ugyanakkor elgondolkoztató. Már több feldolgozást láttam filmben a témáról, és kicsit unva fogtam bele, de már az első oldalon győzött az írás. Akár egyhuzamban el lehet olvasni, repül az idő :)
Horváth Eszter véleménye:
Nagyszerű könyv! Legnagyobb fiam olvasta évekkel ezelőtt, akkor szeretett bele az író könyveibe. Tele van velük a polca. Én ezt a fergeteges humorú, nagyszerű jellemekkel megrajzolt, kitűnő regényt olvastam tőle először, de biztosan nem ez lesz az utolsó.
Bunyáné Szabó Ildikó véleménye:
Nógrádi Gábor könyveit gyerekkoromban nagyon szerettem. Ezt azonban most olvastam el, immár anyaként és nagyon tetszett. Fergeteges a humora, ugyanakkor nagyon jó volt egy gyerek szemszögéből látni az eseményeket. Bizony, az ember időnként elfelejti, milyen is gyereknek lenni, és azt, hogy ez nemcsak felhőtlen játékot jelent, hanem a gyerekeknek is meg kell küzdeni a maguk igazáért. Jó volt olvasni,a kisfiammal is el fogom olvastatni majd.
Berta Szilvia véleménye:
A fiamnak vettem meg eredetileg a könyvet, kötelező olvasmány volt. Bár a történet teljesen képtelen, mégis magával ragadott. Újra gyereknek éreztem magam, drukkoltam, hogy Pite helyt tudjon állni apja munkahelyén és a "jó szerelem" győzzön. Természetes happy end-del végződött. Nagyon örülök, hogy ilyen könyv is kötelező már az iskolában a klasszikusok mellett.
Dani Ilona véleménye:
Évekkel ezelőtt lányaimnak hoztam Nógrádi Gábor akkor még újnak számító regényeit. Örömmel olvastam újra apa és fia vidám történetét. Örök kérdés: gyerek vagy felnőtt ?Melyik
korban éljük meg napjainkat "szebben", könnyedebben, tartalmasabban ?A válasz talán abban van, hogy minden helyzetet el kell fogadnunk és a lehető legtöbbet kihozni belőle.
Tomcsik Éva véleménye:
Egy ötödikes irodalomkönyvben találtam részleteket ebből a könyvből, és annyira viccesnek találtam, hogy megvettem a könyvet, és nagyon hamar elolvastam. Érdekes volt, hogy Pete apuka azt hitte, milyen könnyű lesz újra gyereknek lenni, és iskolába járni. Viszont Pite se gondolta, hogy ilyen nehéz és bonyolult a felnőttek világa. Tetszett a „szerelmi szál” Kata néni képében, örülök, hogy végül nem Annamária lesz a befutó. Könnyen olvasható –hiszen eredetileg kamaszoknak szánták a könyvet-, de engem felnőttként is szórakoztatott és izgalomban tartott.