ADATLAP
A pusztítás és teremtés ideje
Spinner kisstílű gazember és zsaroló volt, aki New York sötét bárjaiban csipegetett össze információkat. Ez azonban még nem elég indok arra, hogy valaki beverje a fejét, holttestét beledobja a folyóba, és elsétáljon.

Matt Scudder becsületkódexe szerint legalábbis nem. Spinner egy borítékot hagyott Scudderre, benne három megzsarolt áldozata történetével és nevével, akik szerinte megölhették őt: Henry Prager még mindig lánya végzetes balesetéért fizetett, Beverly Etheridge mindent megtett azért, hogy a róla készült pikáns képek ne kerüljenek nyilvánosságra, ahogy Ted Huysendahl is, aki visszataszító perverzióit akarta mindenáron titokban tartani.
Melyikőjüknek volt mersze, elég indoka és persze lehetősége arra, hogy a zsarolót eltegye láb alól? Matt Scudder ismét alámerül tehát New York sötét világába, hogy igazságot tegyen. Mert rajta kívül ezt senki más nem tenné meg....
Szabó Adrienn véleménye:
Ez a kategória: "egy könyv, aminek a címében ellentétes jelentésű szavak szerepelnek" nagyon zavart, mert aggódtam, hogy nem fogok ilyen könyvet találni. Végül párom könyvei közül kiválasztottam ezt. Gondolkodtam rajta, hogy előbb a Matt Scudder-sorozat előző köteteit is elolvasom, mire ez következne, de úgy döntöttem, hogy Lawrence Block könyvei külön kötetenként is teljesen érthetőek és fantasztikusak. És igen... tényleg az. Olyan egyszerűen vezeti végig a történetet, hogy ezek után nem is értem, egy krimi hogy lehet több száz oldal. De persze minden történet más és más és ez így van jól. Matt Scudder, a főszereplő, aki nem jó, de nem is rossz, inkább az, akinek megvan a saját értékrendje, a saját becsületkódexe, amit követ. Nem az a kifejezetten szerethető karakter, mert kemény, és néha szívtelen, mégis így van jól, ahogy van. Tetszett ez a könyv, és annak ellenére, hogy majdnem a közepébe vágtam a történetének, el fogom olvasni a többit is :)
Edit Béres véleménye:
Nagyon izgalmas krimi, a főhős egy szimpatikus alak. Számomra a vége elég furcsára sikeredett. Ettől függetlenül, azt hiszem, fogok még Block könyveket olvasni a későbbiekben. Érdekel, hogy a főhős jelleme, személyisége változik-e a történetek folyamán.