ADATLAP
A Jedi visszatér
Nehéz idők járnak a Lázadó Szövetségre…

A karbonittömbbe fagyott Han Solo a rettegett csempészfejedelem és gengszter, Jabba, a hutt kezére jut. Luke Skywalker és Leia hercegnő egy kockázatos küldetés keretében beszivárognak a kegyetlen bűnöző tatuini sivatagi palotájába, hogy bármi áron megmentsék.
Ezzel egy időben Darth Vader és Palpatine császár egy új és még erősebb Halálcsillag építésén dolgozik, hogy egyszer s mindenkorra elpusztítsák a Lázadó Szövetséget. A Birodalom a félig elkészült űrállomás védelme érdekében az addig érintetlen Endor bolygón épít pajzsgenerátort, amely a Halálcsillag egyetlen gyenge pontja.
A Lázadók végső esélye, ha egyesítik flottáikat és létrehoznak egy gigantikus armadát… hogy egy hősies, utolsó leheletig tartó harcot vívjanak a galaxis leghalálosabb fenyegetése ellen....
Vidóné Petrics Edit véleménye:
Szeretem a sci-fit, de nem tartozik a kedvenc műfajaim közé. A családom viszont nagy rajongója ennek a könyvnek és a filmeknek is. Luke hosszú tanulmányát félbeszakítva hazatér, hogy segítsen bajba jutott barátain. Még nem igazi jedi, de szólitja a kötelesség. Megtudja a sötét titkot, ki is az ő apja valójában. Nem nyűgözött le. Filmben jobban tetszett.
Nagy Ferenc véleménye:
Egy fantasztikus trilógia fantasztikus befejezése. Pörgős, akciódús, mégis el lehet rajta érzékenyülni.
Személy szerint imádom a Star Wars-t ezért nagyon lelkesen olvaltam ezt is és fogom az összes többi magyarul megjelent könyvet is.
Lukács Bettina Nikolett véleménye:
Nem éppen az én műfajom, de meglepett. A sci-fivel még nem nagyon sikerült megbékélnem, ért már párszor csalódás, főleg múlt századi írásoknál, de ez erős kivételt képez. Talán azért is, mert a filmadaptációkat láttam, és így könnyebb volt elképzelnem a szereplőket, és a helyzeteket is. Minden benne volt, ami a Star Wars-ról elsőre eszembe jut, és egy-két érdekesen fordított mondatot leszámítva kellemes csalódás volt (Az 1985-ös kiadást olvastam).