ADATLAP
A Hajnal bolygó robotjai
Baley nyomozó a Földről érkezett a Hajnal bolygóra, hogy kiderítse egy rejtélyes gyilkosság okait, és bebizonyítsa dr. Fastolfe ártatlanságát. De valóban gyilkosságnak számít-e egy ember formájú robot megrongálása? Kinek állhatott érdekében, hogy megsemmisítse? Egyáltalán ki tehette, ha a gyanúsított is azt hiszi, rajta kívül senkinek sem lett volna erre módja, s mi több, tehetsége. Az ember formájú robot meggyilkolása mögött olyan hatalmi harc áll, mely nemcsak Baley nyomozó karrierjét, de a túlnépesedett Föld sorsát is meghatározhatja. Hiszen nem mindegy, hogy emberek vagy ember formájú robotok lesznek-e az új telepesek a Világegyetemben. Ennek eldöntése új reményt adhat a Földnek, de ez okozhatja végzetét is. Végül a bűnügyi történetek szabályainak megfelelően Fastolfe tisztázódik a vád alól, és remélhetőleg a Föld is megmenekül a katasztrófától. Az Asimov-sorozat második darabja ez a könyv, amelyben az izgalmas bűnügy mellett egy furcsa szerelem történetével is megismerkedhet az olvasó....
Kolozsi Etelka véleménye:
Nem tartozik a kedvenceim közé a robotika, így aztán szenvedtem is ezzel a könyvvel rendesen. Ha a storyt a jövőből visszahozzuk a jelenbe, vagy inkább a közeli múltba, akkor egyszerűen azt mondanám, hogy ez egy Colombo epizód volt. Baley a zsaru, aki földi kollégájához hasonlóan mindig kérdez, ráadásul látszólag teljesen összefüggéstelenül. Egy robot meggyilkolása, jobban mondva működésképtelenné tétele miatt utazik a Földről az Aurorara. A sok kérdezősködés végén összeáll a kép, és elkapja a gyilkost. :)
Borcsa Ferenc véleménye:
ez volt az első könyv, amit asimovtól olvastam és ezzel bele isz szerettem az ő könyveibe, a fantáziavilágába. az ember és robot kapcsolata, az új világba való kalauzolás egy jól sikerült pédája.
Nagy Dorottya véleménye:
Szerintem még (vagy már) nagyon aktuális témát dolgoz fel. Azt, hogy mennyire önálló a társadalom, ki számít a társadalom részének, lehet-e a jogot megvonni a bevándorlótól, és milyen világunk lesz a jövőben, abban a tudatban, hogy egyszer mi is bevándorlók voltunk. A főszereplőnk földi nyomozó. A Földön "city-k"-ben laknak az emberek, nem alkalmazkodnak a természethez. Elijah Baley-nek az Aurorára utazik, ahol meg kell oldania egy robotgyilkossági ügyet. Segítője a nyomozás során egy humanoid robot, a robotot tervező tudós és egy solariai nő. Ha sikerül fényt derítenie a rejtélyre, talán a földi emberek újra felfedezhetik az univerzumot.
Méry-Wolf Emőke véleménye:
A földlakó Baley és robot társai az ember formájú Jander robot "meggyilkolása" ügyében nyomoz az Aurora bolygón a távoli jövőben. Klasszikus "ki a tettes" regény, de a környezet egészen más. Új bolygó, új faj, új szokásokkal és normarendszerrel - és természetesen robotokkal. Izgalmas és fordulatos könyv, bár az emberi logika sokszor elakad ebben a furcsa világban...