ADATLAP
A gyűrűk ura
A Gyűrűk Ura tündérmese. Mégpedig – legalábbis terjedelmét tekintve – alighanem minden idők legnagyobb tündérmeséje. Tolkien képzelete szabadon, ráérősen kalandozik a könyv három vaskos kötetében – vagyis abban a képzelt időben, mikor a világ sorát még nem az ember szabta meg, hanem a jót és szépet, a gonoszat és álnokot egyaránt ember előtti lények, ősi erők képviselték. Abban az időben, mikor a mi időszámításunk előtt ki tudja, hány ezer, tízezer esztendővel a Jó kisebbségbe szorult erői szövetségre léptek, hogy a Rossz erőit legyőzzék: tündérek, féltündék, az ősi Nyugat-földe erényeit őrző emberek, törpök és félszerzetek, erdő öregjei fogtak össze, hogy a jó varázslat eszközével, s a nagy mágus, Gandalf vezetésével végül győzelmet arassanak, de épp e győzelem következtében elenyésszen az ő idejük, s az árnyak birodalmába áthajózva átadják a földet új urának, az emberfajnak. Különös világ ez az emberfölötti – vagy emberalatti – lényekkel benépesített Középfölde. Anyagi valósága nincs. Baljós, fekete várai, csodás fehér tornyai, fullasztó, sűrű erdei, gyilkos hegyei, sötét mélységei gondoskodnak róla, hogy egy pillanatig ne érezzük magunkat a fogható valóság közegében. Különös, hisz ebben a mesevilágban, ahol oly ékesen virágoznak a lovagi erények, véletlenül sem találkozunk az emelkedett eszményeket hirdető kora középkori lovagvilág fonákjával, az eszmények máza alatt a könyörtelen társadalmi tagozódással, elnyomással, nyomorral, létbizonytalansággal; ebben a külsőre feudálisnak tetsző világban jó is, rossz is vele születik a szereplőkkel, ott rejlik a szívük mélyén; a könyv személytelen szereplője a morál, az pedig kiben-kiben belső parancs....
Garai Dóra véleménye:
A Gyűrűk Ura számomra a fantasy Bibliája. Minden elem megvan benne, ami értékessé teszi: barátság, kitartás, a képesség az önfeláldozásra, a remény, a jó győzedelme a rossz felett, a különböző, de nagyszerű karakterek, a rendkívül pontos tájleírások (teljesen átadja, mintha mi is együttlennénk a hősökkel.) De ez a világ nem csak egy egyszerű tündérmese. Mély értelem húzódik a háttérben. Tolkien római katolikussága hihetetlenül érződik a műn, a nyelvek iránti szeretete, és az az üzenet, hogy a rossz jelenléte elengedhetetlen ahhoz, hogy a jóból (legyőzve a rosszat) még jobb tettek, gondolatok szülessenek. Örülök, hogy Tolkien világáról írhatom a diplomamunkámat, bárcsak több ilyen gazdag könyvsorozat születne.
Névte Lenke véleménye:
Számomra A gyűrűk ura A Könyv. Minden bölcsességek összegzése egy, a legapróbb részletekig kidolgozott világban. Lebilincselő, kortalan tündemese, ami veszélyen, szépségen vezet át, ám mégis fájdalmasan valóságos tükröt tart az emberek elé. Miközben olvassuk, észre sem vesszük, milyen finoman formál minket és késztet gondolkodásra.Veszélyes dolog kinyitni ezt a könyvet: pár sor, és már el is sodródunk egy másik világba, hogy aztán a saját magunkét fedezzük fel…
Kiss Réka véleménye:
Másodszor olvastam el és még mindig olyan varázslatos, mint mikor tinédzserként olvastam. Hihetetlen, amit Tolkien alkotott. Mindig a szívem csücskében marad. Jó volt ráébredni dolgokra, amiket elfelejtettem már és amik a filmben sincsenek benne... és ráakadni olyan karakterekre, akiről teljesen megfeledkeztem. Remélem, más könyveiben is ilyen mélyen elmerülhetek a közeljövőben :)
Jakabné Rácz Ildikó véleménye:
A bevezető nekem is unalmas volt, de amikor elkezdődött a cselekmény, már nagyon izgalmas, érdekes lett a könyv! Felnőtteknek szóló mese, melyben varázslények küzdenek egymás ellen. És mint minden igazi mesében a hős és segítői győznek, a gonosz pedig elnyeri méltó büntetését....Igazán mesés könyv, jó olvasást!
Lajos Aliz véleménye:
És végre elolvastam! Az elején nagyon nehezen rágtam át magam, annyira részletes, unalmas, hogy 10 oldal után mindig aludnom kellett. De aztán mikor elindul a történet érdekessé válik. Tudtam, hogy ez egy jó könyv, nagyon sokan ajánlották is, de az elejétől mindig elment a kedvem. Az első könyvön túl vagyok, így jöhet a második :)
Bäumler Zsófia véleménye:
A gyűrűk ura szerintem nem mese. Nagyon komoly tartalma és mondanivalója van arról, hogy a hatalom miként hat az emberiségre. Bár ezt a művet is nehezen vettem a kezembe, mert távol áll tőlem ez a műfaj, nagyon kellemes csalódás ért és bizony felvettem kedvenc könyveim listájára. Letehetetlen alapmű, amit kötelező olvasmánnyá tennék! Külön kiemelendő Göncz Árpád fantasztikus fordítása, ami szerintem jobb, mint az eredeti!
Lajkó Fanni véleménye:
Nagyon sokszor elkezdtem ezt a könyvet, először 13 évesen, majd 17, de egyszerűen nem tudtam végig olvasni, pedig nagyon nagyon szerettem volna. De nem kötött le, mindig azt vettem észre, hogy 100-200 oldal megvan, aztán mintha csak elfelejtettem volna, hogy ott vár az olvasásra. Nagyon nehezen estem neki újra, de már 21 évesen végig tudtam olvasni, és nagyon örülök, mert ez a világ, amibe a könyv repíti az olvasót valami zseniális, mindenkinek meg kell tapasztalnia legalább egyszer.
Dani Ilona véleménye:
Nagy örömmel vettem meg a lányomnak karácsonyi ajándékként ezt a sorozatot.Akkor még volt türelmem gyorsan végigolvasni és tényleg egy varázslatos világot jelenített meg a hihetetlen történet.Most nagyon nehezen küzdöttem meg a három kötettel,hiszen már nincs az újdonság ereje,többször láthattuk fílmen is, ami szerintem nagyon jól sikerült.Egyszer el kell olvasni, az biztos.
Paller Péter véleménye:
Életem egyik legnehezebben indult könyvsorozata volt. Először 14évesen próbáltam meg elolvasni, de nem ment. A hosszú leírások untattak, a társadalmi utalásokat nem értettem, nagyon sokáig csak porosodott a polcon. Kb 22évesen veselkedtem neki újra és nem tudtam letenni. Hiába mesekönyv, gyerekként nem tudott úgy lekötni mint felnőttként azóta is két-három évente újra olvasom. De ha valaki most kezdené csak el, vagy gyereknek adná az inkább a Babó-val/Hobbittal kezdje. Az a bemelegítés kell hozzá szerintem.
Bischofné Hauer Szilvia véleménye:
Alapvetően nem rajongok a misztikus, kitalált fantáziavilágban játszódó történetekért, hanem inkább a földhöz ragadtabb könyveket szeretem. Így eshetett meg, hogy a Gyűrűk Ura trilógia ott hevert anyu könyvespolcán már gyerekkorom óta, már elolvastam körülötte minden könyvet, de valahogy nem vitt rá a lélek...meg persze a terjedelme sem szólt éppen mellette. Aztán mikor elkezdődött a nagy felhajtás a készülő film körül, csak kíváncsi lettem, így egy karácsonyi szünetben - a vizsgákra való készülés mellett/helyett - nekiálltam. És IMÁDTAM minden sorát. Féltem, sírtam, nevettem, de letenni nem tudtam. A rajongás pedig azóta is tart! Az egyik kedvenc könyvem.
Horváth Angelika véleménye:
És igen elolvastam! És igen elképesztően sajnálom, hogy vége lett ennek a könyv(sorozat)nak is bár kétségkívül ez volt eddig a leghosszabb mű amit elolvastam (és szerintem nehéz lesz megdönteni ezt a rekordot :D). Kis híján 3 hónap kellett a kiolvasásához de abszolút megérte. Olyan fantáziavilág és szereplőgárda tárult elém a 3 könyv alatt mint még soha. A tájak elképesztően aprólékosan vannak leírva szinte ott vannak az orrom előtt. Lenyűgözött a történet, a szereplők jellemei és bátorsága, az író fantáziájából származó fiktív mégis egyedi kultúrák és népek, az egyedi tünde-nyelv, a sztoriba beleszövődő versek és dalok... Külön tetszett, hogy minden könyv tartalmazott egy Középfölde térképet, így mindig nyomot tudtam követni merre járnak hőseink. :) Gandalf kétségtelenül a kedvenc karakteremmé vált! :D Nincs más hátra, mint megnézni a filmeket, persze szigorúan a kibővített verzióban! Ugyanitt meg szeretnék emlékezni a ma 94 évesen elhunyt Göncz Árpádról, aki az aktív politikai élet mellett fordítással is foglalkozott így elsősorban neki köszönhetjük, hogy a Gyűrűk Urát magyarul olvashatjuk! Ezúton is minden rajongó köszönettel tartozik neki! :) Nyugodjék Békében!
Jaksics Viktor véleménye:
Én csak számon akarom tartani hány könyvet olvastam el és nincs időm kitalálni egy kis fogalmazást 200 karakterben szóval ezért most beírok egy halom K betüt, hogy meg legyen a 200 karakter :) KKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKK
Fekete Edit véleménye:
Csodálatos történet. A cselekmény izgalmas, bár az összekötő részek néhol unalmasak. Hosszúak a vándorlások leírásai. Szimpatikusak a szereplők. Kicsit nehézkes a nyelvezete. Sajnálom, hogy a filmből kimaradtak olyan részek, melyek által jobban megérthető a cselekmény. Sajnáltam Szmeagolt, hogy a kettős énjéből mindíg a gonosz került ki győztesen.
Kéméndi Beáta véleménye:
Először filmben láttam, ami nem volt rossz, de valljuk be, könyvként mindig jobb. :) Időnként kicsit zavaros a sok szereplő. El kellett gondolkodnom néha ha egy korábban már elhagyott szereplő újra visszatért, hogy kiről is van szó és milyen szerepe van. Tetszett, magával ragadó mű.
Körtvélyesi Erika véleménye:
A kedvenc könyveim közé tartozik, Tolkien varázslatosan mutatja be Középfölde népeit és tájait. Mint a legtöbb mesében, itt is a legkisebbnek, Frodónak és a megyei hobbitoknak sikerül a Gonosz legyőzése. A mű többszálú cselekménye bepillantást enged a különböző népek és vezetőik szokásaiba. Miközben Frodó és Samu viszik az Egygyűrűt a Tűz hegyéhez, addig Aragorn és társai igyekeznek megvédeni a többi népet a terjeszkedő homálytól. Gandalf eközben szürkéből fehérré válik és az entek is hosszú tanácskozás után úgy döntenek, hogy részt vesznek az emberek háborújában. A regény végére természetesen minden jól alakul, beteljesül a jóslat, amelyben Aragorn megszerzi a koronát, bármennyire is nem akart király lenni. Gollam sorsa is beteljesedik, megértjük, miért nem végzett vele annak idején Bilbó. A Gyűrűk ura nagyszerű regény, amely szinte a középkort rajzolja elénk, annak árnyoldalai nélkül. Tolkien a nyelveket is zseniálisan építi bele művébe, a versek, dalok, szerves kiegészítői a cselekménynek.
Kiss Evelin véleménye:
Nagyon tetszett mind a 3 könyv. A filmet sokkal előbb láttam de nagyon jol visszaadta mindazt ami le van irva. A tájleirások szuperek és a végén az a majd 100 oldal magyarázat is sokat segit a történet megértésében. Ez a kitalált világ valami fantasztikus. Egy kiváló iróval van dolgunk. Kár h nem él már. Biztosan vetekedne a harry potterrel és más hasonlo világgal
Vasi Csaba véleménye:
A Két Torony kapcsán olvastam, részenként, nem trilógiaként.

A folytatás ott kezdődik, ahol az előző befejeződik. Persze a folytatásnak kb. ez a lényege. :)
A történet két fő szálra osztódik, de ez cseppet sem zavarja az olvasót. A tündérmese jelleg kezd elhatalmasodni rajta. Boszorkány (óriás pók), beszélő fák, stb. De ez csak emeli a fényét.
i d véleménye:
Nagyon sokáig halogattam, tologattam a listámon ezt a könyvet, egyszerűen nem éreztem késztetést rá, hogy belevágjak. Sajnos nem is lett felhőtlen a viszonyunk. Nagyon nehezen haladtam vele, sokszor untatott, és nem csak a sok leíró rész miatt, maga a cselekmény is csak ritkán kötött le. Viszont ez nem biztos, hogy a könyv hibája, sokkal inkább valószínű, hogy nem az én világom ez a mű. A filmeket sem láttam ezelőtt soha, de most megnéztem (az elsőt..), hátha valami pluszt ad, vagy felkelti a kíváncsiságomat. Nem így történet, pedig nem lehet véletlen, hogy annyian rajonganak érte.
Személyes szimpátiám hiánya azonban nem von le a mű értékéből, mivel egy nagyon jól kidolgozott, részletgazdag világot teremtett az író. Ilyet kitalálni azért nem mindennapi dolog, megvalósítani meg pláne. Bár szerintem a kevesebb talán több lehetett volna, azért a hosszú táj-, és személyleírások is igazi, művészien megformált mondatok, a magyar fordítás pedig gyönyörűen sikerült.
A karakterek is jól megformáltak, bár kedvencemmé nem igzán vált egyikük sem, Frodó pedig kifejezetten zavart.
Próbálok semleges véleményt nyilvánítani a könyvről, de tény, hogy egy ezernéhányszáz- oldalas „mesét” nem lehet mindenkinek eladni. Én sajnos nem voltam rá vevő, újraolvasni sem igen fogom.
Nagy Lili véleménye:
Végre elolvastam. Kb. 10 éve egyszer már belekezdtem, akkor a 3. kötet közepéig jutottam, tovább nem bírtam. Akkor túl hosszúnak, terjengősnek, feleslegesen bonyolultnak gondoltam. Mostanra úgy látszik megértem, hogy elolvassam és arra is, hogy megértsem. Igazából tetszett. Persze már mint a film, sőt az sok szempontból jobb is szerintem, de egy csomó minden világosabb és érthetőbb lett a könyvek olvasása után/közben. Érdemes a 3. kötet végén lévő függelékeken is átrágni magunkat. ;)
Kurucsai Kriszta véleménye:
Egy baratom ajanlasara kezdtem el olvasni a konyvet, ami eleg megosztonak bizonyult ismeroseim koreben: bar legtobben egyetertenek abban, hogy zsenialisan kidolgozott mestermurol van szo, sokan maradnak a filmnel, nem olvassak a konyvet, mert az tul hosszu, vagy sok benne a leiro resz.... Ennek ellenere, ha ezeken a tenyeken tullep az olvaso, egy mesebeli vilagban talalja magat, ahol csodalatos lenyek vivnak adaz harcot a gonosszal, hogy megovjak szeretteiket es birodalmaikat.
Ruttkay Emese véleménye:
Bevallom, eleinte nem tetszett a film se, aztán rávettem magam, hogy elolvassam a kihívás keretében. IMÁDTAM! Csodás volt a magyar fordítás is (hála érte Göncz Árpádnak), gyönyörűen az olvasó elé festi a tájat, de még az ételek ízét is. :)
Balla Sarolta Beatrix véleménye:
A filmet is már sokszor láttam és a könyveket és most olvastam negyedszer. Egyszerűen imádom. Tény, hogy erősen rá kell hangolódni. Sajnos a mai világban annyira hozzászokik az ember a hirtelen és akciódús könyvekhez és persze filmekhez, hogy a hosszas több tíz oldalas leírások néha unalmassá válhatnak. Ennek ellenére élvezet volt újra elolvasni. A könyvben kicsit másképp jeleníti meg Frodóékat az író, sokkal emberibb és könnyebben emészthetőbb számomra Frodó és Samu útja írottan mint filmesen. Most is magával ragadott a könyv annyira, hogy utána napokig a különböző Tolkien által alkotott nyelveket, térképeket és egyéb műveket tanulmányoztam, csakhogy még többet megtudhassak erről a világról.
Bakos Dominika véleménye:
Hihetetlen. Rengetegszer láttam a filmet de a könyvet mos olvastam először! Imádom imádtam imádni fogom :) Sok olyan dolgot rejteget amit a film nem magyarázott meg! Hihetetlen hogy egy író képes volt megalkotni külön nyelveket és népeket amelyből megalkotott egy csodálatos könyvet! Biztos vagyok benne hogy el fogom még olvasni nem csak egyszer :)
Szirovicza Kriszta véleménye:
Tolkien egy olyan világot alkotott, amelyet azóta sem tudott senki sem túlszárnyalni, megfilmesíteni is csak Peter Jackson tudta. Nekem örök kedvencem marad mindig, jobb fantasy trilógiát el sem tudok képzelni magamnak.Tolkien a fantasy atyja!! :)
Soltészné Imre Edina Anna véleménye:
A fantasy irodalom olyan alapvető műve, amelyet mindenkinek olvasnia kellene. Nagyon szépen kimunkált jellemekkel, személyekkel, akik a történések alatt folyamatosan fejlődnek, vagy alakulnak. A tájakat szinte magam előtt láttam és szó szerint nehéz volt letenni. Nagyon-nagyon tetszett. Különös örömmel olvastam a nyelvezete miatt, ami teljesen lenyűgözött, ezért hálával gondolok volt Köztársasági Elnökünkre Göncz Árpádra, aki ezzel a fordítással biztosan halhatatlanná vált azok számára is, akik olyan fiatalok, hogy a nemzet "Árpi bácsijának" politikai munkásságra nem emlékezhetnek. A könyvben szereplő "Bilbó versek"... imádtam őket... élvezettel olvastam a Tandori Dezső gyönyörű munkáját.

Köszönöm!
Antal Emese Réka véleménye:
Film után kicsit könnyebb volt elképzelni a dolgokat, de még így is okozott meglepetéseket számomra, az biztos hogy nem utoljára olvastam el! Nem tudom elképzelni hogy milyen munka lehetett megírni, mert egy teljes világot új nyelvel és mindennel megalapozni, de a kiadónak sem lehetett egyszerű dolga!
Nyúl Ildikó véleménye:
Nagyon tetszett a könyv,bár korábban egyszer elkezdtem,s mivel a bevezetőben elvesztettem a fonalat,abbahagytam.Azóta láttam a filmet,s könnyebb volt az eligazodás.Magával ragadott és lenyűgözött az a csodás világ,amit Tolkien megalkotott!Óriási munka és sziporkázó fantázia!!!
Fábián Krisztina véleménye:
A gyűrűk ura túlmutat önmagán.
A jó és rossz harcának ábrázolása sok mély gondolatot és történelmi párhuzamot hozott elő.
Legnagyszerűbb számomra Gandalf gondolata: "Még vár rá valamilyen szerep."
Magammal szemben támasztott régi adósságomat törlesztettem a nagyszerű regény elolvasásával.
Baráth Zsuzsanha véleménye:
1800 oldalon keresztül nem könnyű fenntartani az érdeklődést, pláne úgy, hogy az ember lánya fejből tudja, hogy kivel mi fog történni, ennek ellenére már az első oldalakon beszippantott a gyönyörű mese, egyhuzamban olvastam végig a három könyvet. Van némi eltérés a filmtől (de semmi lényeges), a csatajelenetek - amelyeket én személy szerint imádtam a moziban - nem annyira lettek kiemelve (a Helm szurdoki csata csak egy fejezet!), tehát nem az akciókon van a hangsúly, hanem a kalandon, és Középfölde életének bemutatásán. Az események sodrában ugyanis megismerjük a Tolkien teremtette világot, mesés tájakon járunk a szereplőkkel, nagyon különböző népeket ismerünk meg. A végső pusztulás szélén mindenkinek össze kell fognia, hogy Mordor sötét Ura ne vehesse át a hatalmat szeretett földjükön. Mint minden mesében, a jó itt is győz a rossz fölött, de addigra minden gyerek és felnőtt olvasó megtanulhatta, mit jelent a barátság, a bátorság és milyen lelki kínt jelent a lelki tusa saját magunkkal. A stílusának köszönhetően abszolút mértékben olvastatja magát a könyvfolyam, Tolkien kiválóan értett ahhoz, hogyan kell elvarázsolnia kis és nagy olvasóit. Ne felejtsük el, hogy egy nyelvészprofesszort tisztelhetünk benne, a tünde nyelv nem halandzsa, ő maga alkotta meg! Letehetetlen, kizárólag akkor álljunk neki, ha van elég időnk egymás után elolvasni a három könyvet!

Tolkien mesevilága azonnal magába szippantja az olvasót, egyszer az életben mindenképpen el kell olvasni, kötelező darab!

10/10
Kiss Petra véleménye:
Az eleje számomra döcögősen indult, a cselekményt túl vontatottnak találtam, de miután kedvenc kis hobbitjaink körül beindultak az események, már teljesen magával ragadott a könyv. Tolkien egy igazi klasszikust alkotott. Kötelező olvasmánnyá tenném! :)