ADATLAP
Madarak a dobozban
Valami rémisztő dolog garázdálkodik odakint, amire nem szabad ránézni. Egyetlen pillantás elég ahhoz, hogy az ember őrült, kegyetlen gyilkossá váljon. Senki sem tudja, mi az, és honnan jött.
A szörnyűséges hírek egyre gyakoribbá válnak. Majd a tévé elsötétül, a rádió elhallgat, és az internet is összeomlik. A telefonok elnémulnak. Az ablakon pedig nem lehet kinézni többé.
Mára csak maréknyi túlélő maradt, köztük Malorie két gyermekével, akiket az egyetlen lehetséges módon nevel: a négy fal között. A folyóparti, elhagyatott ház ajtaja zárva, a függönyök behúzva, az ablakokra matracok szögelve.
Egyetlen esélyük, hogy elmenekülnek egy másik helyre, ahol talán biztonságban lehetnek. De az előttük álló út elrettentő: harminc kilométer a folyón, egy evezős csónakban bekötött szemmel! Csak Malorie találékonyságára és a gyerekek éles hallására támaszkodhatnak. Egyetlen rossz döntés is végzetessé válhat. És valami követi őket. De vajon ember, állat vagy szörnyeteg?

Josh Malerman lélegzetelállító debütálása egy letehetetlen, rémisztő és lebilincselő panoráma egy sarkaiból kifordult világról....
Papp Marina véleménye:
Tetszett a könyv, bár kicsit többet vártam tőle. A kommentek alapján ijesztőbbre számítottam, bár lehet, csak nekem nem volt az.
A történet érdekes, izgalmas, egy nehéz helyzetben való helytállásról egy még érdekesebb "társadalmi" helyzetben.
Feraji Anikó véleménye:
A könyv első fele nagyon para. Egyedül este ne olvasd. Összerezzentem minden zajra. Aztán a sok kérdés, mi történik, miért történik, hová megy a nő két pici gyerekkel és miért? Végig nagyon izgalmas, olvastatja magát a könyv. Jól adagolja az író az információkat, végig fenntartja a feszültséget. Kicsit csalódást éreztem a végén, hogy a lényekről és a miértről és a hogyanról nem derült ki semmi. Most már viszont azt gondolom, hogy zseniális a pasas, hogy ilyen hatásos tud lenni miközben fogalmunk sincs, hogy mitől is félünk. Csomó nyitott kérdés maradt...persze ha ez egy trilógia bevezető része, akkor nagyon ügyes!
Liv véleménye:
Nekem nagyon tetszett ez a könyv. A végével nem vagyok teljesen kibékülve, de az egész jól lett megírva és már az elejétől kezdve nagyon izgalmas és 1 nap alatt el is olvastam. Ja és persze a borítója is nagyon tetszik:)
Homlok Renáta véleménye:
Ezt a könyvet egy posztapokaliptikus YA könyveket felsoroló oldalon találtam. Már a címe megfogott. A fülszöveg meg teljesen meg is vett. A könyv meg egyszerűen zseniális. Feljött nálam az ez év eddig olvasott könyvei közül a második helyre, illetve egyből odaugrott.
A könyv egy igazi, nagyon félelmetes thriller. Az emberek látnak valamit, minek hatására megölik szeretteiket és végül végeznek magukkal is. Így elég gyorsan megfogyatkozik a társadalom. Az életben maradottak pedig csak úgy mernek kimenni a házból, hogy bekötik a szemüket. Már ebbe belegondolni is szörnyű. Tudod, hogy van ott kint valami és Te érezd is, és bekötött szemmel kell kint lenned, csak vízért menned, de akkor is. Ki kell menned és közben rettegsz. Kicsit olyan érzés lehet, hogy, mint mikor egy sötét lépcsőházban meggyorsítod a lépteidet, mert szinte biztos vagy benne, hogy valamiféle szörny követ.
A könyvünk főszereplőjének házában (jó nem az ő háza, de ez nem is lényeges) az elején többen vannak. Nyilván tudjuk, - mivel már a fülszövegből sejteni lehetett -, hogy idővel elfogynak. No én ezt a részt nem így intéztem volna, de ettől eltekintve a könyv szenzációs. Azt hiszem, hogy nem is akarok több spoilert leírni. Ajánlom mindenkinek, aki szereti a posztapokaliptikus könyveket.
A jó hír pedig, hogy a könyv egy trilógia első része. :) Izgatottam várom a második részt.
Bacskó Barbara véleménye:
Fantasztikus könyv! A történet sodort magával, mindemellett borzongtam, csodálkoztam, erőt merítettem, kételkedtem. Megismerhetjük, hogy milyen is az erős ember, mitől válik azzá, hogyan alkalmazkodik bármilyen helyzethez. És persze az emberi karakterek tárháza sem hiányozhat, nem is beszélve arról a valamiről ott kint.
Bodor Petra véleménye:
Nagy izgalommal kezdtem el olvasni a könyvet, és valóban letehetetlennek bizonyult. Izgalmas a cselekmény, félelmetes a sztori, a kinti jelenetek. De valahogy mégis olyan nem teljesen kerek a sztori. Maradnak kérdések, ezzel nincs is gond, ennek ellenére hiányérzetem van a könyv elolvasása után. De mindenképpen érdemes elolvasni, izgalmas, olvasmányos, félelmetes könyv!
Gémes Krisztina véleménye:
Fantasztikus könyv, nem lehet letenni, végig fent tartotta a figyelmem, nem sablonos, és rengeteg megválaszolatlan kérdést hagy, de mégsem befejezetlen és a borító is nagyon szép.
Szalai Brigitta véleménye:
Amikor elolvastam egy szót tudtam kimondani: "húúú". Bámulatos, imádtam minden sorát, oldalát az egész könyv csodálatos volt. Eredetileg a borítója miatt kezdtem el olvasni, mert eléggé megtetszett meg felkeltette az érdeklődésemet :) ! Szeretem a Fumax kiadó könyveit, ez volt a második ok amiért elkezdtem olvasni és hát szokás szerint nem csalódtam benne. Mindenkinek ajánlom ezt a könyvet,. aki szereti a hátborzongató dolgokat :D Bevallom őszintén néha annyira beleéltem magam, hogy én is éreztem amit a szereplők.
Pintye Nikolett véleménye:
Fantasztikusra sikerült ez a könyv...ez a könyv amit nem mernék megnézni filmen..nagyon olvastatta magát a könyv, minden sort félve olvastam :) idegtépő volt,hogy vajon kinek hogy alakul a sorsa,ki bírja tovább idegekkel...annyira élethűen lett megírva ez a történet,hogy néha már én is éreztem a lényt :)
Oravecz Ivett véleménye:
Már régen felvettem ezt a könyvet a listámra, de valahogy egy másik könyv mindig megelőzte. De most végre sor került rá, érdemes volt ennyit várni :). Nagyon tetszett, bár a cím már megint megtévesztett és végig mást vártam. nagyon hátborzongató volt, valószínűleg ha valaha film készül belőle, nem fogom tudni megnézni :D
Ungvári Ágnes véleménye:
Az izgalmakat ígérő fülszöveg és a félelmetes borító azt ígérik érdekfeszítő olvasmányt tart az ember a kezében, melyet nehéz lesz letenni. Ez többé kevésbé meg is valósul. Valóban nehéz abbahagyni az olvasást, de valahogy a történet még sem olyan karakteres és újszerű, mint remélnénk. Ettől függetlenül azért elmondhatjuk, hogy kitűnő könyv, érdekesen megírva, izgalmasan szerkesztve, mely mindvégig egy igen véres cselekmény felé törekszik, melynek tudására az ember a könyv olvasása közben folyamatosan vágyakozik. Aztán persze jól megkapja a magáét. A történet vége kissé lapos és kiszámítható, de pozitív, amire talán szükség is van, hisz szeretjük a happy endeket, még ha nem is feltétlen valljuk be magunknak. Összességében egy kellemes szájíz marad az emberben a történet befejezése után.
Wenczel Zsuzsanna véleménye:
Bár még csak május van, megkockáztatom, hogy számomra ez lesz az év könyve (legalábbis az egyik biztosan). Az egy dolog, hogy ennyire izgalmas, ijesztő, hátborzongató horrort rég olvastam, de emellett kapunk egy elég komoly filozófiai/vallási/mitológiai hátteret is, ami éppen csak annyira direkt, amennyire tovább akarjuk gondolni (nekem például sokszor eszembe jutott Lót története).
Kicsit félek a folytatástól, nem tudom, hogyan lehet ezt a fajta stílust jól továbbvinni amellett, hogy a történetből se valami marhaság kerekedjen ki.
Szerintem kötelező, de tényleg.
Bártfai Anna véleménye:
Magas elvárásokkal kezdtem neki ennek a könyvnek és nem kellett csalódnom. Imádom az ilyen posztapokaliptikus történeteket, nagyon jól jeleníti meg a túlélők közötti viszonyokat és azok változásait. A főszereplő jellemfejlődését is remekül írja meg, minden döntése logikus és karakterhű volt. A feszültséget végig fenntartja, érezni a szereplők félelmét, szinte filmként láttam magam előtt a jeleneteket. Egyetlen negatívumnak a hosszát tudnám mondani, ha kétszer ilyen hosszú lett volna, azt sem bánnám.
buzavirág véleménye:
Ez a könyv aztán megborzongatott rendesen, volt benne nem kevés félelmetes jelenet, úgyhogy inkább nappal olvastam. Azt hiszem azzal nem árulok el semmi újat a könyvről, hiszen a borítón is rá van írva, hogy vakon tájékozódnak főhőseink az ismeretlenbe. Rendkívül eredeti egy első könyves íróhoz képest a regény ötlete, csak azért haragszom, hogy a végét olyan hamar lezavarta, valamint az olvasó is annyit tud meg a lényekről mint a szereplők, én pedig határtalanul kíváncsi vagyok. De az is lehet, hogy pont emiatt érte el az író a megfelelő hatást az olvasóra, szóval mindenki döntse el maga, és bízza saját képzeletére, ahogy én is teszem.
véleménye:
Ez a könyv tetszett, a maga kategóriájában szerintem megállja a helyét. Igazán nyomasztóra sikerült, és a lehetőségekhez képest a végét is jól zárta le az író. Kedvelem, amikor a történet az idősíkok váltogatásával vezet, és érteti meg velem a jelen történéseit.
Szabó Tünde véleménye:
Reméltem, hogy ez végre egy igazán rémisztő könyv lesz, de végül megint csak a borzongásig jutottam. De nagyon hangulatos volt éjszaka olvasni, és azért néha erősen füleltem, amikor a házunk már megint fura hangokat hallatott.
A hangulata nagyon megragadott, végig fenntartotta a feszültséget, ami nagyban köszönhető a láthatatlan borzalmaknak. Igazán idegőrlő lehet, ha tudod – vagy érzed –, hogy ott van körülötted valami nagyon durva lény, amitől emberek ezrei őrültek meg, de vakon kell kóvályognod. Biztos idegropit kaptam volna. :P
A paramennyiség pont tetszetős volt, én az ilyen feszültséget jobban szeretem és félelmetesebbnek tartom a belekben való trancsírozásnál. Utóbbi sokszor inkább nevetségesbe fordul át, egyszerűen néha annyira sok lesz, hogy már nem tudom komolyan venni és kínomban röhögök. Annál a bizonyos viharos éjszakánál sajnos már súroltuk ezt a határt, de addig minden csillagos ötös.
Nekem kifejezetten tetszett, hogy nem derült ki, mik is pontosan a lények, végtére is éppen abban rejlik a "varázsuk", hogy semmit nem lehet róluk tudni.
A borító meg valami fantasztikus, nagyon ötletes ez a megoldás.
Wenczel Katalin véleménye:
Aki szereti a horrorisztikus thrillert, annak kötelező olvasmány :) Zseniális, ahogy a szerző végig fenn tudja tartani a feszültséget a könyv elejétől a végéig. Hátborzongató, hogy tudod, hogy valami van kint, de még csak fogalmad sincs, hogy mi az, és nem is nézheted meg, mert abba beleőrülsz és belehalsz. És mindezt 4 évig egyedül, két csecsemővel... Brrrr
Antal Krisztina véleménye:
Szép és igényes a borító, Patrick Ness Chaos Walking sorozatának borítója jutott róla eszembe, ötletes a kivágott fedlap. A történet jó volt, bár úgy érzem, hogy csak alapozás a következő könyvhöz, hiszen sok minden nem derül ki. Sikerült szépen felépíteni az eseményeket, éjszaka olvastam és bár nyitott ablak mellett szoktam aludni, gondolkodtam, hogy be kéne csukni…. :) Tetszett, hogy két szálon fut a történet, a jelen és a múlt szálán, amik a végén kiteljesednek. Szerintem jó ötlet volt, hogy a könyv elején leírta, hogy hárman vannak, a visszaemlékezésekben pedig több szereplő is megjelenik, így az ember végig abban a tudatban olvas, hogy valahogy csak hárman maradtak, valami történni fog… A többi szereplő is kidolgozott, illetve a feszültség növekedése is jól ábrázolt a túlélők között, hiszen ha egy csoport hosszú ideig van összezárva óhatatlanok a konfliktusok.
Várom a következő kötetet, meglátjuk mit hoz ki belőle a szerző.