ADATLAP
Hogyan látom a világot?
Kerek 60 évvel ezelőtt jelent meg Albert Einsteinnek ez a kötete. Írásait maga válogatta. A korabeli magyar Faust Kiadó éleslátását dícséri, hogy a könyvet már 1935-ben közreadta. A kötet az azóta múzeális ritkasággá vált első magyar kiadás felhasználásával készült. A könyv Einstein szellemi önéletrajza, melyet igen különböző műfajú írások alkotnak: aforizmák, levelek, beszédek, előadások, publicisztika, portrék az elmúlt időknek és saját korának jeles személyiségeiről, nagyobb tanulmány az elméleti fizika fejlődéséről, a relativitáselmélet népszerű magyarázata a sajtó kérésére....
Kolozsi Etelka véleménye:
Az elmúlt századok egyik, ha nem a legnagyobb tudósa, aki hitt a szebb jövőben, és az emberek jóságában. Az átlag ember, mint a relativitás elmélet megalkotóját ismeri Einsteint. Ebből a könyvből viszont megismerhetjük Einsteint az embert, a gondolkodót, a hétköznapi idealistát.
E A véleménye:
Einstein idealista világképe tárul elénk. Törekedett és sokat tett egy globális nagy megbékélés létrehozásáért, a háború után a felek kibékítéséért. Nekem tetszett a fizikás rész is, szépen felépíti időrendben, hogyan is jutott el a relativitáselméletig. Einstein, a gondolkodó szólal meg.
Jákob Klára véleménye:
Elolvastam és igazán nagy élmény volt bepillantani egy ilyen nagy ember gondolataiba, megismerni az érzéseit. Meglepő, hogy mennyire idealista volt, hogy mennyire tudott hinni abban, hogy ha a jó emberek összefognak és jót cselekszenek, akkor megváltozhat a világ...
A fizikával foglalkozó részeket sajnos nem mindig tudtam követni, de ez nem az író hibája... :D
Kajtor Gerda véleménye:
Mindenki tanulta fizikából a relativitás elméletét, de tegyük szívünkre a kezünket, többet nem tudtunk meg Einsteinről. A könyv első fele a világnézetét ecseteli, és a cionista mozgalmat egy más, belső nézőpontból világítja meg, ahogy a tudós látja. Nekem tetszett, ahogy írta a leveleit, nagyon szépen fogalmazott, és optimistán. Nekem ez is nagyon tetszett benne. A fizika részből nem sokat értettem, azt csak becsületből olvastam el, de biztos van, aki azt is érti.