ADATLAP
Szadako élni akar
1945. augusztus 6-án reggel nyolc óra tizenöt perckor az amerikai atombomba felrobbant Hirosima fölött. Ez a dátum az emberiség mementójává vált. És az emlék azóta is, a fegyverkezés ijesztő hajszájában még inkább nyomasztó és figyelmeztető teherként nehezedik ránk. Karl Bruckner, a neves osztrák író olvasmányos és tanulságos regényében Szadako Szaszaki hirosimai kislány tragikus élettörténetével ismertet meg bennünket....
Horváth Anita véleménye:
Gyerekkoromban nővérem ajánlására már olvastam a könyvet. Csak az maradt meg belőle, hogy a kislány hisz benne, hogy ha 1000 darumadarat hajtogat, akkor meggyógyul. Ez a könyv utolsó 20 oldala.
Most a könyv elolvasása után rákerestem Szadakora. Az író kicsit megváltoztatta a történetet, két évvel idősebbnek írja le a lányt, és az igazságnál több madár elkészültét tulajdonítja Neki.
Egy nap alatt kiolvastam és a végére megint sírtam, mint gyerekkoromban.
véleménye:
Kiskoromban, egy másik könyvben utaltak erre a regényre. Akkor megpróbálkoztam vele, de nem kötött le, de azóta is járt a fejemben, hogy újra meg kellene próbálni... Egyszerű nyelvezetű könyv; nincs túldramatizálva, de nem is takargatja a borzalmat. Talán ettől hatásos.