ADATLAP
Szárnyak nélkül szabadon
Hetty rabszolga a kora 19. századi Charlestonban. A szenvedésen túli életről, szabadságról álmodik. Jómódú gazdáinak lánya, a csillapíthatatlan tudásszomj és lázadó eszmék által hajtott Sarah kislánykora óta keresi a hivatását a világban, de fogva tartják a nőkre kényszerített társadalmi kötelékek.

A tízéves Hetty szobalányként a mindössze egy évvel idősebb Sarah tulajdonába kerül. A Szárnyak nélkül szabadon kettejük életútját követi végig: azt, hogy miként alakítják drámai módon egymás sorsát, és hogyan alakul ki a bűn, a dac, az elidegenedés és az ambivalens szeretet által meghatározott, összetett viszonyuk. Hetty megismeri a bánat és a gyász értelmét, s egyre inkább ráeszmél, ki is ő valójában. Sarah útját összetört remények, árulás, viszonzatlan szerelem és száműzetés szegélyezik. Vajon mit tartogat számukra a faji és társadalmi előítéletektől terhes 19. századi Délen az élet, vajon képesek lesznek-e szárnyak nélkül is szárnyalni?

Sue Monk Kidd magával ragadó és megindító regénye a reményről, a bátorságról, a szabadság kereséséről szól. Remekmű, melyet világszerte több mint egymillió példányban adtak el, s több mint húsz nyelvre fordítottak le.

A Georgia Államban született Sue Monk Kidd első regénye, A méhek titkos élete több mint száz héten keresztül szerepelt a New York Times sikerlistáján, és csaknem hatmillió példány kelt el belőle. A Szárnyak nélkül szabadon megjelenését követően azonnal a New York Times sikerlistájának élére került, s Oprah Winfrey elismert könyvklubja beválasztotta ajánlott olvasmányai közé.
...
Király Ildikó véleménye:
Még régebben véletlenül bukkantam rá Sue Monk Kidd: A méhek titkos élete című könyvére, ami nagyon tetszett, ezért megörültem, amikor egy újabb regényéhez jutottam. Lebilincselő történet a rabszolgatartás időszakából. Különösen tetszik, hogy két szálon fut a történet: a rabszolganő és a kis úrnője szemszögéből is megismerhetjük ezt a világot, és a felszabadításért vívott harcukat, ami külön-külön sikertelen volt, de összefogva véghez tudták vinni, ha nem is a felszabadítást, de a szökést.
Schmehl Julia véleménye:
Kidd regénye az 1800-as évek első felének Amerikájába kalauzol el minket, egyesen a dél-karolinai Charlestonba, egy rabszolgatartó család hétköznapjaiba.
A történet során nagyszerűen kialakul a család "fekete báránya" és az ajándékba kapott rabszolgája közötti dinamika, hiszen ebben az időszakban nem csak a rabszolgák voltak rabok, hanem a kor elvárásai miatt a nők is. Csodálatos könyv, nagyon szerettem.
Horváth-Simon Barbara véleménye:
Csodálatos regény. Már az első oldalak elolvasása után a szívemhez nőtt mindkét hősnő. Kíváncsian követtem kapcsolatuk alakulását, amely hol erősebbnek, hol lazábbnak bizonyult. De akármilyen messzire is sodorta egymástól őket az élet, mindig gondoltak a másikra. Sarah - még ha nem is úgy tartotta meg ígéretét, ahogy szerette volna - de mégis módot talált rá, hogy "felszabadítsa" az ő Handful-ját. Köszönöm az élményt, a lenyűgöző írói hangot, a kifejező ábrázolásmódot, és azt a meghatottság-érzést, amelyet előcsalt belőlem a regény.
Bacskó Barbara véleménye:
Csodálatos, megrázó, inspiráló. Az írónő könnyed, mégis minden szavával megtanít bennünket valamire. A történet középpontjában az egyenjogúság áll (faji és nemi értelemben is). Két különböző helyre született nő életének párhuzamos története. A céljaik azonban megegyeznek: szabadnak és önállónak lenni egy olyan világban, amiben nem "díjazzák" az egyéni hangot és gondolatokat. Mindenkinek ajánlom!!!