ADATLAP
Édes Anna
Az Édes Anna, bár remekmű voltát alig valaki vonta csak kétségbe, a szokásosnál is összetettebb problematikát kínál. A krisztinavárosi kis cselédlány története, aki a kommün után kerül a magas rangú, méltóságos Vizy család szolgálatába, aki mintacseléddé válik, szinte már-már a cselédlány ideáljává, akiről megindul a legendaképződés, kilenc hónapi tökéletes szolgálat után brutális módon meggyilkolja gazdáit. A regény egyszerre és egységben nyújtja a kommün és az ellenforradalom, a fehérterror és a vörösterror rajzát, a rendszerváltás egy történeti, de általánosítható modelljét, az úr-cseléd viszony aprólékos, megható bensőségességű rajzát, a kiszolgáltatottság anatómiáját, az egyéniség kiüresedésének, a "géppé válásnak" pszichológiai és mélypszichológiai analízisét, a "keresztény kurzus" mélyreható bírálatát, egy tartózkodóan szkeptikus történelemszemléletet, az action gratuite Gide által "felfedezett" módszerének világirodalmilag is példátlanul magas szintű megvalósítását és elmélyítését, valamint feledhetetlen, "élő" figurák csodálatos galériáját, élén a magyar irodalom egyik, elesettségében is legvonzóbb, legmeghatóbb nőalakjával, a címszereplővel....
Palotas-Dascal Edina véleménye:
Ezt a könyvet iskolai tananyagként szerepel,de sajnos azt kell mondjam,hogy ez egy kicsit fejlettebb generácionak lett kitalálva,nem egy gyereknek.
Bevallom nem sok Kosztolányi Dezső müvet olvastam,de amiket olvastam mindeggyiknek komor hangulata volt.
A könyv elején eggyáltalán nem sejtettem,hogy milyen végkifejlette lesz a könyvnek,de ez nem rontott az én szememben semmin.
Nagyon tetszet a kor valamint a családok bemutatása,valamint Anna szimpla életképe is,bár sokszor durva volt az ugrálás a családok és Anna gondolatai közöt.
Németh Fruzsina véleménye:
Hát ilyen befejezésre én nem számítottam. Azt hittem, hogy valami boldog vége lesz, szerelem vagy esetleg egy jobb jövőt ígérő új munkahely. De nem, egy gyilkosság, ami számomra érthetetlen. A végét leszámítva viszont egészen tetszett, két nap alatt a végére értem, nem tudtam letenni.
Szalai Adél véleménye:
Nem tetszett, nem olvasnám újra. Most is csak azért olvastam, mert a kisöcsém összes kötelezője az Én hatàskörömbe tartozik. A végén elolvastam hozzà a neten egy összegzést, így lett minden vilàgos számomra. Nem hittem volna, hogy Anna a gyilkos, azt gondoltam, tőrbe csalta valaki pl a régi cseléd lány, vagy a házból valamelyik lakó. Azt is hittem, hogy összejönnek Jancsival. Szerencsétlen, buta naiv kislàny volt.
Csomai Borbála véleménye:
Kettős érzéseim vannak a könyvvel kapcsolatban. Eleinte kissé unalmasnak találtam. Talán a felénél indult be igazán a cselekmény, viszont ettől kezdve mindig történt valami ami fenntartotta a figyelmem. Számomra a legzavaróbb az volt, hogy Anna szinte alig szólalt meg, valamint túl hirtelen változott hogy épp melyik szereplő szemszögéből látjuk a történetet.A mű végén Anna tettét egyáltalán nem értettem, mivel előtte nem éreztem benne az indulatot, elégedetlenséget. Mindezek ellenére örültem hogy elolvastam, szerintem minden magyar számára alapmű kell hogy legyen.
Sike Judit véleménye:
Kötelezőként is el kellett volna olvasnom, de akkor nem tettem meg, hisz kötelező, nem én választottam. Most viszont én döntöttem úgy, hogy elolvasom, a kihívás keretein belül. Megdöbbentő, hogy egy buta, tudatlan cseléd ilyen szörnyű dolgot tett a munkaadóival, de végig lehet kísérni a történetét, és talál meg lehet érteni, mi zajlott le benne. Tettét akkor sem lehet magyarázni semmivel.
Ratkai Mária véleménye:
Érdekes volt 5-6 év távlatából újra elolvasni, elsőre, középiskolásként még megszenvedtem vele, de most kifejezetten tetszett. Nem is egy túlságosan nagy lélegzetvételű regény, egy délután alatt végezni lehet vele, és végeztem is, mert nagyon belemerültem, egészen olvastatta magát a szöveg.
Karafiát Klaudia véleménye:
Ezt a könyvet a suliban azért nem olvastam el, mert akkor még túl hosszúnak és érthetetlennek találtam. Nagyon nem bántam meg, hogy elolvastam, mert tetszett. Annán látni lehet, hogy egyszerűen csak buta és ezért tette azt amit. Érdekes volt olvasni azt is benne, hogy akkoriban milyen körülmények között éltek az emberek.
Kiss Réka véleménye:
Nagy kedvenc. Érettségi tétel volt anno, és akkor nem akartam elolvasni, de most elolvastam, és úgy jártam vele mint az Az ember tragédiájával, hogy kár volt úgy tiltakoznom, hiszen nagyon jól megírt művek. Biztos vagyok benne hogy újra el fogom olvasni. Újra kell értelmeznem magamban a "birkatürelem" kifejezést, mert amit Anna csinál, az tényleg elképesztő. Én lehet hogy Jancsit is eltettem volna láb alól...
Kasza Dóra véleménye:
Először kötelezőként olvastam jó pár évvel ezelőtt ezt a könyvet, de már megkoptak az emlékeim, így gondoltam újra elolvasom. Ezután sem lesz a kedvenc könyvem. Kosztolányi jól mutatja be az akkori társadalmi-politikai helyzetet. A főszereplő pedig Édes Anna, aki egy szerény, jó munkaerő, akiről senki nem gondolná, hogy bárkinek is tudna ártani. Majd aztán a történet végén, egyszer csak minden ok nélkül mindez megváltozik. Nagyon a miértek nem fogalmazódnak meg a könyvben, inkább az olvasóra van bízva, hogy miért is ölte meg Vizyéket Anna.
Bokor Kitti véleménye:
Magamtól sosem olvastam volna el,de megkaptuk kötelezőnek. Hát félve kezdtem neki,mert azt hittem,hogy unalmas lesz,de annyira nem volt vészes. Vizyék rokona,Jancsi abszolút negatív szereplő. Nagyon nem bírtam,ahogy a többi cselédet sem. Annáról meg egyáltalán nem gondoltam volna,hogy ő lesz a csendes gyilkos.
Horoszné dr. Gulyás Margit véleménye:
tetszett. Magával ragadott a történet, a hely, a szereplők. Engem nagyon meglepett a végkifejlet, a címe szöges ellentétben áll a történettel. Kosztolányi Dezső jó író, de azt gondolom, felnőtt fejjel kellett elolvasnom.
Tóth Tímea Angéla véleménye:
Nem értem! Miért lett ez a vége? Valahogy nem tudom felfogni. Nem csoda, hogy anno nem olvastam el. Borzalom... Mármint nekem Anna annyira szimpatikus karakter, de közben ezek a furcsa mondatai. Meg a tényleg legvége.. Kosztolányi?!
Kis Lilla véleménye:
Kosztolányi egyébként nagy kedvencem, az Édes Anna ott bukott el nálam, hogy a túl sok hasonló jellegű kötelező olvasmányt nyomnak le az ember torkán az iskolás évek alatt, így ez a hangulat olyan "kötelezőolvasmányos". Leteszed és épp kezdenéd írni az olvasó naplót..
Egyébként megértem a főhőst..
Kovács Tímea véleménye:
Sokan nem értik vagy nem szeretik ezt a könyvet,történetet. Pedig ebben is,mint minden valamire való "mesében" mindenki elnyeri méltó jutalmát/büntetését. Csak ez a mese véresebb. Ellenben Kosztolányi ezekkel a karakterekkel egyszerűen letehetetlen könyvet tett le elénk. Remélem nem hagyja kis senki sem a listájáròl.
Szabó Anita véleménye:
Mindannyiunkat foglalkoztathat az a helyzet, amikor tehetetlenek vagyunk az ellenünk elkövetett „erőszak” ellen. Amit okozhat egy mindenható felettes, egy mindentudó családtag, vagy a legtriviálisabb esetben a hivatalos ügyintézés során valaki, aki visszaél hatalmával.
véleménye:
Harmadszorra olvastam ki. Kosztolányi Dezső egyik kedvencem a magyar irodalomban. Az Édes Annában van valami, ami igazán megfog. A cseléd viselkedése engem lenyűgöz. Lehet, hogy ez furcsán hangzik, de teljes mértékben megértem minden tettét. A helyében biztosan én is szembeszálltam volna ennyi atrocitás után. Vizyné soha nem lopta be magát a szívembe, valószínűleg az olvasók többsége így gondolja.
Petes Valentina véleménye:
Nem életem egyik legjobb könyve, az kétségtelen. iskolai kötelezőként olvastam el. Anna karaktere egyre jobban romlott a szememben a cselekmény haladtával. nem volt szimpatikus. Magát az írót sem kedvelem igazán :D önteltsége és az ,,egészséges" ego szintje miatt. Mindezek ellenére azt kell mondanom, hogy olvastam már rosszabbat is. Remélem 5öst írok belőle :D
Turi Mária véleménye:
Sosem voltak a kedvenceim a kötelezők, és nem mondanám hogy sokat elolvastam, inkább csak a lényeget vagy csak a filmet ha volt belőle, :) hát ha ez a kihívás nem lenne nem is olvastam volna el, nem is lett a kedvencem. Van ez az Anna aki fel sem tűnik szinte 60 oldalon keresztül utána se nagyon róla szól a dolog inkább a nagyságos Vizy és Vizynéről. Na meg ez a Jancsi, feltűnik, elcsábít majd eltűnik megy Bécsbe mert ott jobb majd a lengyelekhez.. A szomszédok is elég furák. Csaj meg egyszer csak fogja magát a nagy dínom dánom után kinyírja Vizy-éket. senki se tudja miért, gondolom megunta ahogy bántak vele, nem kispályás az tuti aztán meg ott marad, és vár, na ezt nem értettem miért pakol össze és marad, mért nem ment el. Aztán letartóztatják és tipikus hogy fél év telik el a perig :) de semmi meglepetés elítélik.
Nem mondanám hogy nagyon tetszett volna.
Ékes Ancsa véleménye:
Sokáig kerülgettem, de amióta a témákat át böngésztem, a fejemben jár ez a könyv.
Most, hogy elolvastam, azt gondolom, hiba volt. Egyrészröl, mert így magasra tettem a mércét, más részröl, mert a Magyar irodalom méltán kiemellt alkotása.
Szabó Laura véleménye:
Iskolai ajánlott könyvként olvastam el a Pacsirta mellé. Először a Pacsirtát olvastam, és mivel az nem igazán tetszett, ezért ebbe a könyvbe is rossz előítéletekkel kezdtem bele. Körülbelül a 2. oldalnál már tudtam, hogy szeretni fogom. A cselekmény izgalmas, sokkal izgalmasabb, mint a Pacsirtában volt. Annával együtt tudtam érezni a mű olvasása során, és, amikor elkövette a tettét akkor sem tudtam rá "haragudni". Szerintem Kosztolányi csodásat alkotott azzal, hogy nem tudjuk meg, hogy miért is követte el a gyilkosságot Anna. Tulajdonképpen maga Anna sem tudja, ezért lesz végül szánalmas az alakja. A végén a fordulat, hogy ebből a kedves, szorgos, visszahúzódó, magánakvaló cselédből hirtelen hidegvérű gyilkos lesz teszi igazán megdöbbentővé a történetet.
Séra Tünde véleménye:
Kellemes csalódás volt. Leginkább az tetszett, hogy nem rágja a szánkba a gyilkosságok után a választ a 'miért?'-re, hanem rákényszerít, hogy a történet lelassulásakor beleéljük magunkat Anna helyzetébe (úgy, hogy az ő gondolataiba látunk bele legkevésbé az olvasás során).
Nyúli Edina véleménye:
ppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppp
Béres Zsófia véleménye:
Kötelező olvasmányként kezdtem bele nem túl nagy lelkesedéssel,de kellemeset csalódtam. általában utánanézek a könyveknek de most nem tettem így azt hittem csakis valami romantikus lehet. Hát nem. Egy lélektani könyvvel lettem gazdagabb.Nem spoilerezek de a lényeg hogy Annát kihasználják,mert a tökéletes cseléd sem tökéletes számukra,de meg is fizetik az árát.Osszesegeben nagyon tetszett fontos és érdekes olvasmány.volt
Gőz Beáta véleménye:
Kötelező olvasmánkényt találkoztam vele először és ez is volt a kedvencem. Le se tudtam tenni amíg ki nem olvastam az egészet. Szerettem a nyelvezetét, a karaktereket, könnyen olvasható. A cím alapján teljesen másra számítottam, de ettől függetlenül imádtam. Anna cselekedete valamilyen szinten megèrthető, hisz embertelenül bántak szegény lánnyal.
NAGY Sándorné Marika véleménye:
A mű témája kettős gyilkosság, amit a cseléd követ el a gazdái ellen.
A szegény-gazdag ellentét nem válasz arra, hogy Anna miért követte el a gyilkosságot.
A házbeli ügyvéd bűnügyet látott az esetben. Egyedül az idős, beteg Moviszter Miklós, az orvos kiáltotta ki a védelem tanújaként az igazságot: “Nem úgy bántak vele mint egy emberrel, hanem mint egy géppel. Gépet csináltak belőle. Embertelenül bántak vele."
A regény végső tanulsága, hogy az emberi bajokra nem található intézményes megoldás, képtelenség a kiszolgáltatottságra, a megaláztatásra, a lelki gondokra gyógyírt találni.
Sinka Zsuzsi véleménye:
Az egyik nagy kedvencem volt a kötelező olvasmányok között. Szerettem a nyelvezetét, a karakterek ismertetését, az apró mozzanatok összességének lírását, ami végül a tragédiához vezettek. Kosztolányi Dezső zsenialitása ebben a műben is megmutatkozik, külön érdekesnek tartom, hogy olyan részletességgel tudta leírni a női cselédsorsot, hogy az ember képes beleélni magát.
Horinka Zsuzsanna véleménye:
Sajnos nekem ez a könyv egyáltalán nem tetszett. Valószínű, hogyha nem lenne ez a kihívás, nem olvasom végig. Nem tudtam megszeretni a szereplőket, nagyon felületesen van bemutatva mindenki, az érzéseikről meg nem sokat lehet tudni. Nem véltem felfedezni a történet fonalát sem, sokszor nem tudtam, hogy az éppen történt dolognak mi köze (ha van egyáltalán) a történet végkifejletéhez. A pozitívum amit el tudok mondani a könyvről, hogy gyönyörű nyelvezete van, és nincs tele helyesírási hibákkal, mint a mai kötetek.
Kelemen Mónika véleménye:
Kötelezőként olvastam először, majd újra elolvastam szépirodalmi mű címen. Elsőre is tetszett, de mikor nem kötelezően olvastam sokallta más élményt nyújtott. Könnyed, érthető olvasmány, ugyanakkor mély gondolatokat tartalmaz. Azt hiszem ez az egyik legjobb a kötelező olvasmányok közül. :)
Garai Dóra véleménye:
Nagyon èrdekes olvasmány volt a számomra. Sokkal szörnyűbben tanultuk az iskolában a tartalmát, mint ahogy ez az egesz lejatszódik a regényben. Nagyon könnyen olvasható regény, a részletessége nagyon tetszetős. Szegény Annát meg lehet érteni. Az is èrdekes volt számomra ahogyan látszólag kedvesen bántak vele, de valójában nem vették emberszámba. Észrevehető némi sejtelmesség is ebben a történetben, hogy nem teljes egészében ismerjük meg a szereplőket, hanem felszínesen, főleg ez a tetteiknél mutatkozik meg. Mindenképpen ajánlani tudom csak!!
Lukácsné Velősy Dóra véleménye:
Hihetetlen szep nyelvezete van ennek a konyvnek, mintha verset olvasnek. Nem latni bele az emberekbe, mi tortenik bennuk, mi motivalja oket, megis erteni. Erdekes olvasni Budapest akkori eleterol, szokasarol, a kommunizmus utan visszaepulo rendszerrol, egy haboruban megtepazott Budapest hetkoznapjairol, a cseledek es urak ellenteterol, a hatalmas szakadekra parasztok es varosiak kozott.