ADATLAP
A három Róza
Amikor Jókai Mór az anyai átok ellenére feleségül vette Laborfalvi Rózát, annak már volt egy tizenharmadik évében lévő törvénytelen lánya, akit ugyancsak Rózának hívtak. Az új „Jókai” kisasszony szeszélyes, elkényeztetett gyermek volt, fiatal lány korában pedig makacs, fékezhetetlen teremtés. Az ő törvénytelen lánya a harmadik Róza, akit anyja halála után Laborfalvi kérésére Jókai örökbe fogadott. A harmadik Rózából Feszty Árpádnak, a körkép festőjének felesége lett. Laborfalvi halála után a házaspár együtt élt Jókaival. A harmonikus viszony akkor szakadt meg, amikor Jókai feleségül vette Nagy Bellát, a nála ötvennégy évvel fiatalabb színésznőt.
Jókairól és a három Rózáról szól a népszerű írónőnek ez a nagyrészt ismeretlen életrajzi adatokat feltáró, de romantikus elemekben is bővelkedő igaz regénye....
Zaják Julianna véleménye:
Fiatal lány koromban faltam a Kertész Erzsébet könyveket. A Három Róza című regénye valahogy kimaradt. Csak abban hasonlít az általam olvasottakhoz, hogy nagyon sok információval szolgál. A regényben nagyon sok a romantikus elem, ennek ellenére bulvárosabbnak, dokumentumszerűbbnek éreztem olvasás közben. Nagyon sok érdekességet tudtam meg Jókai Mór, Laborfalvi Róza, Feszty Árpád és Jókai Róza életéről, házasságáról, Nagy Grósz Bella és Jókai Mór házasságáról, az író halála előtti nehéz időszakáról.
Kenéz Szilvia véleménye:
Kertész Erzsébet könyvei - így A három Róza is - nem klasszikus ifjúsági regény(ek). Ahogy például a Teleki Blanka, a Szendrey Júlia, úgy ez a könyv is hűen ábrázolja korát, a színházak, az írók világát. A gyerekeknek picit árnyalja a Jókai-képet: gyarló ember is volt, nemcsak kiváló író. A mű élvezetes olvasmány kamaszoknak, felnőtteknek egyaránt.
Antal Regina véleménye:
Laborfalvi Róza, Kisróza és a harmadik Róza. És Jókai Mór és Feszty Árpád. De benne van Kossuth Lajos is, és Móricz Zsigmond, és megemlítve Petőfi is. Bár ifjúsági regény, én mégis nagyon élveztem. A címe miatt választottam, nem gondoltam, hogy ilyen jó lesz. Átlengi a színház világa, a magyar irodalom nagyjai is megjelennek...