ADATLAP
Harry Potter és a Félvér Herceg
A Voldemort elleni harc állása igencsak aggasztó; a baljós jeleket már a mugli kormányok is észlelik. Szaporodnak a rejtélyes halálesetek, katasztrófák. A három jó barát egy ideje aggódva figyeli a Reggeli Próféta halálozási rovatát, félve hogy ismerős névre bukkan. Dumbledore időről időre eltűnik Roxfortból. Senki nem tudja, hogy ilyenkor hol tartózkodik.
Az élet azonban a háborús időkben sem csak harcból áll… A hatodévesek a hoppanálást gyakorolják, olykor rendkívül „érdekes” eredménnyel. A Weasley-ikrek üzleti tevékenysége egyre kiterjedtebb. Szerelmek szövődnek a felsőbb évesek között, a Roxfort házai és egyes lakói továbbra is kíméletlen versenyben állnak. Harry értékes segítséget kap a titokzatos Félvér Hercegtől.
A jó és a gonosz közti frontvonal immár a Roxfortban húzódik. Harry igyekszik minél alaposabban megismerni Voldemort múltját, ifjúságát, hogy rátaláljon a Sötét Nagyúr sebezhető pontjára....
Ellenbruck Zsófia véleménye:
Már sokadszorra olvastam el. Ez a kedvenc részem a sorozatból. Nagyon érdekes Tom Denem múltjában kavarogni. A könyv tele van érdekes csavarokkal és misztikus elemekkel, ahogy azt egy Harry Potter könyvnek illik, bár azért a közelgő varázslóháború rányomja a béjeget a könyv hangulatára. Dumbledore halála minden egyes alkalommal úgyanolyan mélyen érint, minden alkalommal mikor olvasom. Nagyon jó könyv, minden tiszteletem a tiéd Rowling. ;)
Névte Lenke véleménye:
Ezt a kötetet átjárja a szerelem és a szeretet témája, és a kölcsönhatásuk a mágiával. Tonks viszonzatlan érzései hatására elveszíti képességei egy részét, Ron pedig átéli a szerelmi bájital okozta megszállottságot és kiszolgáltatottságot. Mindkettő eset fontos párhuzam Tom Denem születésének körülményeire és fontos tanulságot hordoznak a szeretethiányról, és a hamis illúziók veszélyeiről.
Zuzan Éva véleménye:
Harryék megpróbáltatásai évről-évre nehezednek, így a hatodik évben Voldemort valósága egyre inkább testet ölt. A legnagyobb veszteségük Dumbledore halála, de Piton is hozza a megszokott formáját.
Balázs Barbara véleménye:
Furcsa dolog, de így a hatodik könyv után jöttem rá, hogy nagyon tetszik Rowling stílusa. Egyszerű, érthető, nem szájbarágós. A leírásai nagyon szépek, néhány részt meg is könnyeztem. A negyedik és ötödik rész jobban tetszett, de ebben sem csalódtam.
Zsigmond Erika véleménye:
Ez a konyv is nagyon magaval ragado, porognek az esemenyek, mar nagyon kivancsi vagyok a vegkifejletre. Harry sokat fejlodott es a barataira mindig szamithat. De azert voltak varatlan fordulatok is a vegen Dumbledor halala (meg akkor is hogyha haldoklott)ami megrendezett volt, hogy Piton atvallalja a tettet, hogy a halalos atok kimondasa ne egy gyerek lelket nyomja, meg akkor se ha az epp Malfoj. Itt mutatkozik meg, hogy milyen nagyszeru is P.Piton.

Kocsis Geanina véleménye:
Na igen végre eljutottam oda, hogy a filmek után a könyveket is elolvassam és nem csalódtam, sőt. Nekem a filmek is mind tetszettek, de a könyv mindent vitt. Sokkal fájdalmasabb volt elvesztení Dumbledort és sokkal felemelőbb részésévé válni Harry és barátai történetének.
Palotas-Dascal Edina véleménye:
Amit eddig a részig szinte minden egyes hozzászolásban leirtam a sorozat egyre inkább felnö pont mint az olvasoi is,valamint végre a tizenketes karika is megjelent,ennek csak azért örülök,mert a korhatár alatt lévö gyerekek szerintem nem értenék ezt a részt.
Legjobban az tetszet,hogy mostmár Voldemort is teljes fö szerepet kapot,megismerhetük az ö történetöt is,nem csak mint egy fekete árny lebeg.
Az ironö ebben a részben sok mindent összesüritett,valamint most elöször egy bátor elöre meg nem mondhato finálét is összehozott.
Katona Anna véleménye:
Az elejétől fogva izgultam, hogy vajon ki is az a févér herceg. Ismért egy fantasztikus Harry Potter kötet. Dambludore vége foglalkozik Harryvel és ennek köszönhetően az olvasó fantasztikus élményekben részesül. Nekem a kedvenc részeim mikor a merengőben vannak és Tom Denem muljával foglalkoznak. Rengeteg apró részlet. És persze ott vannak eg lopott szerelmes percek amit egy normális 16éves is átél az első szerelem. Végre Harry és Gini is egymásra talál.
Alig várom a folytatást.
R Gabriella véleménye:
Mindig úgy érzem, hogy az éppen aktuális kötet a kedvencem, és talán ezt szeretem ebben a szeptológiában a legjobban, hogy minden új kötet felül tudja írni az előzőt. A herceg története elképesztő, csak a legvégén csap az ember a homlokára, hogy jé, tényleg, hát egyértelmű, hogy csak ő lehet a titkos bájitalhős! Mikor Perselus leteszi a megszeghetetlen esküt, újra teljesen elbizonytalanodik az olvasó, hogy akkor most mi is van? Mégis gonosz? Nagyon tetszik a szerencseszérum felbukkanása, izgalmassá teszi a történetet. Az utolsó haláleset pedig nagyon bátor húzás az írónőtől, ugyanakkor ha belegondolunk, elkerülhetetlen is. Igazán izgalmas, fordulatos, precízen átgondolt remekmű!
Rozgics Juri véleménye:
Imádtam minden sorát, minden betűjét. Számomra Dumbledor ennél a könyvél vált csak szimpatikussá, idáig idegesített, hogy állandóan titkolózik.. Csodálatos volt olvasni, hogy Tomból miért lett Voldemort és együtt spekulálni Harryvel és Dumbledorral. Sokszor megfeledkeztem a világról míg olvastam és én is egy diák voltam aki a három jó baráttal mászkál Roxfort falain belül. Bár Harryre nagyon haragszom amiért bántani merészelte Malfoyt, nekem az egyik kedvenc karakterem. :D

(az előző profilom összeomlott valamiért..)
Kovács Rita véleménye:
A Harry Potter sorozotaból ezt a részt imádtam a legjobban. Még így, harmadik olvasásra is fedeztem föl benne új mélységeket. Egyszerűen nem lehet letenni és betelni vele. Izgalmas, változatos, teljesen magával ragad.
Koller Alexa véleménye:
A Harry Potter sorozat szintén egy olyan könyvsorozat,amit már nem egyszer olvastam végig. A filmek is nagy sikerek lettek,ez volt az első kötetsorozatom amit kiolvastam.Ez a rész kifejezetten izgalmas rész,a 4. könyvtől kezdve egyre ijesztőbb és érdekesebb a sorozat,a vége pedig szinte csalódás,hogy véget ért.
Pethő Anett véleménye:
A sorozat egyik legjobb része, ami tele van izgalommal, és érzelmekkel. Nem akarok spoilerezni, de a könyv tulajdonképpen egy nyomozásról szól, ami Voldemort életét érinti, mágikus tárgyak és helyek bukkannak elő benne, és végre láthatjuk egy szeletét annak, mire képes Dumbledore.
Iffiu Anna véleménye:
Nem is értem miért nem olvastam hamarabb újra. Sokkal jobb volt úgy olvasni, hogy mindent apró utalás érthető volt, főként Dumbledore cselekedetei.
Érdekes Voldamort és Piton történetének párhuzama. Ezek a könyvek, tényleg velem nőttek fel annó, amikor megjelentek. Jó volt visszaemlékezni, hogy akkor miért szerettem és most miért tetszenek.
Vizi Franciska véleménye:
A Harry Potter sorozat számomra legtöbbet jelentő része, melyben rengeteg titokra fény derül Voldemort Nagyúr "születésével" kapcsolatban. Annak ellenére, hogy nem először olvastam,a könyv végén szinte hallottam magamban Fawkes énekét, és teljesen elnyomott a hír miszerint szeretett igazgatónk elhunyt. :(
Dudás Balázs véleménye:
Még mindig nagyon imádom ezt a könyvet. Újabb és újabb rejtélyekre és mélységekre bukkanok a Harry Potter univerzumban minden egyes újraolvasásnál. Alig várom, hogy még miket fogok felfedezni benne. Jöjjön hát a többi!
Rozgics Juri véleménye:
Kezdem az egészet a legelején, még régebben (talán 2005/6 körül) elkezdtem a Harry Potter könyveket, de csak az első kettőt olvastam és nem tetszett a történet jó, de rémesen van megírva. 2015 Decemberében egy barátom rávett, hogy ez azért kötelező olvasmány, Újra elővettem hát az egészet, nagyon örülök, hogy végül belementem egyik kedvenc könyvsorozatommá vált már most, pedig még van belőle egy könyv.

Imádtam minden sorát, minden betűjét. Számomra Dumbledor ennél a könyvél vált csak szimpatikussá, idáig idegesített, hogy állandóan titkolózik.. Csodálatos volt olvasni, hogy Tomból miért lett Voldemort és együtt spekulálni Harryvel és Dumbledorral. Sokszor megfeledkeztem a világról míg olvastam és én is egy diák voltam aki a három jó baráttal mászkál Roxfort falain belül. Bár Harryre nagyon haragszom amiért bántani merészelte Malfoyt, engem az egyik kedvenc karakterem. :D
Molnár Kitti véleménye:
Tíz évvel ezelőtt olvastam el először a HP sorozat összes kötetét. Akkori fejjel a negyedik rész után nem tetszettek a könyvek, mivel egyre összetettebb és mélyebb problémákkal találta szembe magát a "kis" Túlélő, amit tizenévesen nem feltétlenül ért az ember. Most újra elolvastam az első résztől. Gondolatban megemelem a kalapom az írónő előtt, hogy a fantáziadús történet mellett olyan hihetetlenül jól megszerkesztett eseményláncot alkotott, amiért minimum egy hátba veregetés jár. Sose lehet tudni, hogy egy-egy elkotyogott félmondat vagy egy teljesen hétköznapinak tűnő szituáció a későbbiekben milyen jelentőséggel bír. Nem beszélve a sziporkázó humorról, ami kiváltja, hogy a buszon beleröhögjek a könyv lapjai közé, a nyugdíjasok rosszálló pillantásainak kereszttüzében...
Kiss Réka véleménye:
Ebben a részben eleinte zavart Lumpsluck köpönyegforgatása, de aztán megbékéltem vele, főleg mivel annyira szégyellte magát amiért beszélt a horcruxokról Tomnak. Nem is értem miért nem gyanakodott a könyvre, ezért nagyon mérges voltam amikor Dracot megtámadta azzal az átokkal amit Piton talált ki. Viszont hálás vagyok a könyvnek, ha nem olvastam volna, még mindig gyűlölném Draco-t. Pedig akárhogy is nézzük, ő is csak egy gyerek, aki olyan környezetben élt és nevelkedett hogy nem volt választása.
Gyuricza Györgyné véleménye:
Ez a kötet már nem kifejezetten gyermekkönyv. Már sokkal komolyabb mint az előző többi rész volt. Mikor anno megjelent az unokatestvérem 10-en évesként olvasta el. Elmesélte, hogy milyen félelmetes részek vannak ettől a kötettől kezdve. Akkor nem igazán hittem a dologban. Mondjuk már 30-asként nem féltem, de tény és való,hogy más hangvételű már mint az a meseszerű első rész. Nekem tetszett. Nagyon jól kidolgozott, apró részletekre oda figyelt az írónő.
Fekete Gréta véleménye:
A Harry Potter sorozat az abszolút kedvencem. Megunhatatlan, letehetetlen. Ebben a részben nagyon sok fontos dolgot tudunk meg Voldermort múltjáról, bánom, hogy ezt a filmből szinte teljesen kihagyták.
Hornyeczki Anna véleménye:
A kedvenc részem a kötetek közül.
Annyira aprólékosan kidolgozott, minden részletre ügyelt az írónő. Az első szótól az utolsóig tökéletes.
Tetszett, ahogy bemutatta Voldemort életét, ahogy Harry brillírozott bájitaltan órán a félvér Hercegnek köszönhetően.
Az egész elvarázsolt újra, Dumbledore halálát és temetését pedig megint megkönnyeztem...
Novák Petra véleménye:
Nem először olvasom ezt a könyvet és nem véletlenül. J. K. Rowling hatalmasat alkotott, amikor létrehozott egy varázslóvilágot, amit a filmek egyáltalán nem tudnak visszaadni. Habár gyerekkönyvnek íródott, egyáltalán nem érzi úgy az olvasó, hogy bugyuta történetet olvas, sőt. 18 évesen is ugyan akkor élmény, mint kisiskolásként.
Garai Dóra véleménye:
Kedvenc részem a sorozatból, megunhatatlan, tele izgalmakkal, nyomozással, nagyon tetszik Voldemort életének bemutatása, ahogyan a történések mennyire egymásra épülnek, hihetetlen kidolgozott mű, mély gondolatokkal és személyiségfejlődéssel. Fenomenális!
N M véleménye:
Ez volt eddig a legizgalmasabb kötet! Rengeteg minden történt, jó is rossz is, rengeteg kaland. Nem könnyű lerakni, és már alig várom a folytatást!
Sajnáltam Dumbledore-t, de hiszem, hogy nem hiába bízott Pitonban, szerintem ő nem annyira gonosz, mint Harry gondolja.
A szerelmi szálak pedig ígéretesen alakulnak.
Fábián Krisztina véleménye:
Dumbledore halála átírt mindent, vagy mégsem? Harry és barátai immár majdnem felnőttek. Még vési őket Roxfort, még ott áll felettük néhány óvó alak, de meddig elé ez? Elég lesz az útravaló, amit Dumbledore-tól kaptak ahhoz, hogy Voldemort, a szánalmasan nagyra törő alak belepusztuljon saját tervébe?
Még jó, hogy akkor olvastam el, amikor már az összes része kapható volt - lyukas lenne az oldalam a kíváncsiságtól, ha várnom kellene a következő részre.
Bódi Ági véleménye:
A sorozat csúcspontja, minden szempontból. Az új karaktereket egy szempillantás alatt megszeretjük, és elfoglalják helyüket a harcolók között. A régiek nagyon érdekes személyiségfejlődésen mennek keresztül, és sok újat megtudhatunk róluk. Egyre feszültebb a harc, egyre égetőbb társadalmi-emberi problémák kerülnek elő. Ezután az utolsó kötet csak szemfényvesztés.
Jankovics Gréti véleménye:
J. K. Rowling lenyűgöző fantáziával rendelkezett és rendelkezik még napjainkban is, ez vitathatatlan. Ez, az ifjúságnak szánt, hét részes történet mindenkit elvarázsol, aki kezébe veszi, legyen gyerek, vagy érett felnőtt. Úgy gondolom, nincs a világon ember, aki ne hallotta volna a kis Harry Potter történetét. És bár a film adaptáció sikereket ért el, nem elhanyagolható az egymásba szőtt, papírra vetett könyves forma sem. Rengeteg fontos részlet maradt ki a filmekből, és ez erre a részre vonatkozik leginkább. A filmben ugyanis nem ismerhetjük meg, nem láthatjuk olyan közelről Voldemort nagyurat és annak történetét, mint ahogy azt a könyvben olvashatjuk.
Ugyanakkor ebben a részben érkezünk el ahhoz a pillanathoz, mikor is Dumbledore professzort eléri a tragikus (ám a következő könyvben kiderül, hogy nagyon is eltervezett, pontosan időzített) és kivédhetetlen halálos átok, legfőbb bizalmasától, Pitontól.
Imádtam minden sorát, ugyanakkor egyfolytában csak arra tudok gondolni, hogy már csak egy van hátra....
Indítványozom a folytatást!! :D
Zara véleménye:
Ez a rész is nagyon izgalmas volt. Filmben ezt már nem láttam, de mindenkepp meg szeretnem nézni. Sajnálom, hogy hamarosan vége a történetnek. Végig abban bíztam, hogy az Dumbledor a végén feltámad.
Szekér Anna Karolina véleménye:
A filmet előbb láttam mint a regényt elolvastam volna.. Mindezek ellenére sokkal jobban tetszett a könyv, mint a film. Sok a vicces momentum, több a lelkizős rész. És természetesen az Igazgató halálát ki ne siratná meg?