ADATLAP
Légy jó mindhalálig
A legjobb gyermekregényként szokták méltatni, hiszen a kollégiumi nevelésről, a századforduló Debrecenének tanárairól és diákjairól szól. Nem különc kamaszokról, hanem egy jó érzésű, jeles rendű diák megpróbáltatásairól. Nyilas Misi merő tisztaság, becsület és tehetség. A mélységből jön, érzékeny lélekkel, a szülői ház emlékével. Azt hiszi, a felnőttek jók és tiszták. Ez a nagy tévedése, mert hazugok és rosszak, világuknak még az alapja is hazug. A regényben mégis Nyilas Misi lesz a győztes, megtalálja a jóság igéjét, az emberiség tanítója akar lenni....
Antal Regina véleménye:
Folyamatosan a fülembe csengtek a musical dalai. Imádtam. A naívságát, a rácsodálkozásokat, a félelmet. És azt, hogy amikor Misi mesélte, hogy épp merre jár, akkor elkezdett járni az agyamban a kis GoogleMaps, hogy akkor ez most mi is, mi van a kis antikvárium helyén, hol is lakhattak Doroghyék...
Eőriné Zsoldos Ildikó véleménye:
Többször olvastam màr Mòricz Zsigmond regènyèt, de jò volt ùjraolvasni Misi törtènetèt. Sikerült egy hetet eltöltenem a debreceni kollègiumban, ahova Misi pakkot kapott, emlèkeimben megjelent a helyszìn. Szerintem ez egy komoly regèny, a mai ifjùsàg nem biztos, hogy ràèrez a lènyegre. A főszereplő vègig becsületes,jò, segìtőkèsz. Hiszen ùtravalòul kapta: lègy jò mindhalàlig!
Kemsei Zsófia véleménye:
Még általános iskola 7. osztályában kaptuk fel kötelezőnek. Akkor nagy kihívást jelentett és valahol abba is hagytam mert nem értettem. Most egy kicsit már nagyobb fejjel többet fogtam fel a történésekből, mégsem tudtam megszeretni. És gyermekregényként emlegetik....
Talán csak a Misi iránt érzett szánalmam miatt olvastam végig és reménykedtem, hogy hátha jó sorsra jut, de sajnos tévedtem...
Kovácsné Németh Nóra véleménye:
A mindenki által jól ismert történetben megismerkedünk Nyilas Misi gimnáziumi második évével (ami a mai világban az általános iskola 6. osztályának felel meg). A történetet felnőttként újraolvasva se szerettem meg, de sokkal könnyebben olvastam el, mint gyerekként. Ez a mű is megerősített abban, hogy amennyiben azt szeretnénk, hogy a gyerekek szeressenek olvasni, nagyon gyorsan át kell gondolnunk a kötelező olvasmányainkat. :(
Ez a regény hiába szól gyerekekről, s régen hiába szólt gyerekeknek, ma már nem köti le őket ez a mű.
Ettől nem lesz kisebb értékű, de sajnos be kell ismerni, hogy aktualitását vesztette.
Pécsi Kitti véleménye:
Ez a könyv borzalmas. Azt hiszem 5.-ben volt kötelező, de nem bírtam végigolvasni, 100 oldal után elaludtam rajta. Ennek ellenére úgy voltam vele, hogy ha már elkezdtem, egyszer maaaajd befejezem és ennek most eljött az ideje, végigszenvedtem magam rajta. Az egyetlen pozitívuma a történetnek, hogy rólam szokták állítani, hogy milyen naiv vagyok és túl jóhiszemű, de Misi még rajtam is túltesz, már fájt olvasni, hogy mekkora szerencsétlen.
Décsi Andrea Csilla véleménye:
Annyi idős voltam, mint Nyilas Misi a regényben, mikor bizonyítványosztáskor megkaptam ezt a könyvet ajándékba. Anyukám rögtön akarta, hogy olvassam el, végül elsunyiztam, úgy tettem, mintha olvasnám. Sem akkor, sem kötelezőként nem értem sosem a végére. Hogy is értheti meg egy kisdiák a regénynek a mondanivalóját?
Érettebb fejjel már csak azért is élmény volt olvasni, mert Debrecenben tanulok, és én is gondolatban jártam a debreceni utcákat Misivel, szinte a házakat is láttam magam előtt.
Fekete Nóra véleménye:
Nyilas Misi, a kicsi, aki mindenben és mindenkiben csak a jót látja. Tiszta és nyitott a világra. S honnan hozta mindezt? Otthonról. A családból. S kirepülve, egyedül is csak az lebeg a szeme előtt, amit szülei adtak neki útravalóul. Légy jó mindhalálig.
Wenczel Zsuzsanna véleménye:
Annak idején ezt bizony elsunnyogtam a kötelező olvasmányok közül, és most már azt is értem, hogy miért. Nagyon tetszett, de kételkedem abban, hogy 13-14 évesen igazán lekötött volna, mert azért nem egy könnyű olvasmány. Misi nagyon a szívemhez nőtt, és a végén tökéletesen egyetértettem vele: én se akartam volna tovább debreceni diák lenni.
Podhorszky-Nagy Orsolya véleménye:
Mint mindenkinek nekünk is kötelező volt általános iskolában - amit nem értek, mert olyan idősen nem értettem meg azokat az erkölcsi értékeket amiket Nyilas Misi képvisel- , de így felnőtt fejjel olvasva sokkal mélyebb tartalommar bírt, egy kicsit elesett fiú mindennapi kihívásainál.
Janitor István véleménye:
Általános iskolában kötelezőolvasmány volt, de nem olvastam el. Illetve elkezdtem de nem érdekelt. aztán pár évre rá, mikor középiskolában tanultunk Móriczról, elolvastam. Jó kis történet, Misi a megtestesült jóság, mindenkiben a jót látja.
Ferenczik Adrienne véleménye:
Gyermekkoromban, kötelező olvasmányként is szerettem ezt a regényt, ma is szívesen olvasom. Tudom, ma sokan vitatják, hogy legyen-e ez kötelező az iskolában, szerintem nyugodtan, egy nyolcadikos gyereknek már értenie kell a történetet, ami nagyon életszerű, és ma is igencsak aktuális. Nekem debreceniként külön élmény olvasnom ezt a könyvet.
Szijártó Eszter véleménye:
A szerzőtől ez volt a máodik könyv amit elolvastam. Először a legjobb barátnőm kezében láttam meg. Azonnal megígérte, hkgyha végez kölcsönadja. Így is lett. Hát mit ne mondjak egyszerűen imádtam a könyvet. Meg Misit. De főleg Misit. Valamiért annyira jól megfogalmazták és kitalálták a karakterét, hogy szinte azonosulni tudtam vele, ami elvárandó, ha a kedvenc könyveid közé akarod sorolni ezt is. De én megtettem. Ha eddig nem olvasta mindenkéllen meg kell tenned!
Zsolt Mesterházi véleménye:
Nyilas Misi egy lúzer? Lehet. Akkor is ő a legszimpatikusabb a regén yösszes szerplője közül. Talán, mert én is egy lúzer vagyok. Naív, gyanútlan és jóhiszemű. Biztos izgalmasabb lenne, egy vagány, aki túl jár a felnőttek eszén, De Nyilas Misik most is vannak és ajövőben is lesznek, egyre kevesebb eséllyel.
Mayer Erzsébet véleménye:
Általános iskolai kötelezőként olvasva másként emlékszem a könyvre.
A körülményeinek megváltozása miatt a mai világban az alapvető szavak jelentőségének is egészen más tartalmuk van: segítőkészség, alázat, szorgalom, becsület, összetartás, szeretet.... Nem általánosítva !
Pődör Patrícia véleménye:
Kötelező olvasmány! És így már elég vonakodva álltam neki, mint az összes többi kötelező olvasmányt. Misi személyisége nagyon meggyőző, ő a meg testesült jóság mégis ő kerül bajba. De a végén minden megoldódik.
Miklósiné Takács Nikolett véleménye:
Nagyon jó volt visszamenni a régi Debrecenbe. Ahogyan Misi leírta a helyeket, ahol jár, gondolatban végigmentem vele és elképzeltem azokat.
Akarjunk és legyünk mindig becsületesek, segítsünk másokon és ne feledjük: Légy jó mindhalálig.
Bunyáné Szabó Ildikó véleménye:
Debreceniként, és magyarként is alapvető, hogy ezt el kell olvasni. Nem véletlenül kötelező olvasmány is. Amikor először olvastam, nyolcadikosként azért tetszett, mert én is egy kis faluból kollégiumba kerültem, Debrecenbe. Teljesen azonosulni tudtam a kis félénk, okos, becsületes főszereplővel. Most, újraolvasva viszont csak sajnálni tudom szegényt, amiért hagyta magát így kihasználni. Megható történet, érdemes volt újra elolvasni.
Hornyeczki Anna véleménye:
Már általános iskolás koromban is szerettem, de huszonévesen is tetszett :)
Szerintem most is aktuális a történet, aki esetlenebb, nem egy bátor személyiség, azt azonnal ki is használják...
Pedig Misi személyisége kedves, önzetlen, segítőkész, aki mindenkinek meg akar felelni, azt akarja, hogy mindenki kedvelje. Ha bármi önző dolog megfordult a fejébe, már akkor elszégyellte magát.
Móriczot egyébként is szeretem, úgyhogy örülök, hogy újra elolvashattam :)
Kelemen Alíz véleménye:
Ebben az évben az iskolában a Légy jó mindhalálig című regényt adták fel nekünk a nyárra kötelező olvasmányként. Én igazából már a könyv olvasása előtt úgy indultam neki, hogy most egy nagyon jó könyvet fogok olvasni, mivel már a tavalyi kötelező olvasmány is a kedvenc regényeim egyikévé vált (Jókai Mór: A kőszívű ember fiai). Bár továbbra is hűen ragaszkodom hozzá, hogy A kőszívű ember fiai volt eddig a kedvencem a kötelező olvasmányok közül, ez a könyv is elnyerte tetszésemet és én csak ajánlani tudom mindenkinek - főként a fiatal korosztálynak, mert nagyon sok tanulság van benne.
Horváth Izabella véleménye:
12 napba tellett mire elolvastam, de nem azért, mert 12 fejezet, hanem mert majdnem másfél hétig képtelen voltam rávenni magam, hogy folytassam. Sokan, nagyon sokan szeretik ezt a könyvet és csupa jókat mondanak róla, mások viszont egyátalán nem szeretik. Én talán az utóbbi csoporthoz tartozom. Nem csodálom azt sem, hogy a kisiskolás gyerekek nem szeretik túlzottan. Hiába szól egy kisdiákról, ez egy másik kor, több mint 100 év eltelt már, és teljesen máshogy működött az iskola, amibe a mai diákok már nem tudják magukat beleképzelni. Misi jellemét is nehéz átvenni, hiszen nagyon negatív, zárkózott. önbecsülése alacsony, úgy érzi, hogy őt nem szereti senki, pedig én úgy éreztem inkább ő nem szeretett senkit, mert senkinek nem tudott megnyílni, mindenkitől félt, könnyen megbántható. Bosszantó volt, hogy az utolsó pár fejezetben a reskontót keresik égre földre, és hogy Misinek még akkor sem jut eszébe, hogy Török János vette el, mikor megmutatta neki, mikor kerek perec megmondják. Nekem nagyon lehangoló volt a könyv, mert egy olyan kisdiákot látok, aki képtelen volt beilleszkedni és mindig csak rettegett mindentől.
Varga Ildikó véleménye:
Egynek elment. Az olyan kis szürke egereket, mint Misi valahogy sosem bírtam elviselni. Értem én, nem lehetett könnyű ilyen fiatalon messze kerülni a családtól, megértem, hogy szeretet hiánya volt, de az isten szerelmére, csak egyszer kellett volna kinyitnia a száját és kiállni magáért. Nem szeretem az önjelölt mártírokat, nemigen olvasom el újra
Szalai Natália véleménye:
Gyerekkorom egyik kedvenc könyve, amit időről-időre újra szoktam olvasni. Megható történet, szerethető főszereplővel.

" Én azt hiszem, annál nincs nagyobb öröm, mint valakit megtanítani valamire, amit nem tud, és nagyobb jótétemény sem. "
" Az élet olyan, hogy mindig másképp történik minden, mint ahogy elgondolta előre az ember. "
Bobor Rebeka véleménye:
Nem volt annyira rossz, mint az összes többi kötelező. Nem meglepő, hogy olvastam már ennél jobb könyvet, de azért olvasható volt. Aranyos történet, a végén 'meghatódtam'. Azért nem olvasnám el újból... 3/10
Szabó Dóra Éva véleménye:
Elég nehéz volt olyan könyvet találni, ami a szülővárosomba játszódik, mert nem tudtam egyről sem. Nagyon örültem amikor megláttam ezt a könyvet, hiszen jó volt újra elolvasni ezt a könyvet. Szörnyű volt újra végigolvasni, hogy Nyilas Misi nem akartam többet debreceni diák lenni....
simon boglárka véleménye:
Nem szeretem. Sok pozitív kritikát olvastam róla, de nem tetszett. Nem csodálom, hogy régebben nem olvastam ki. Misi karakterétől egyenesen a falnak megyek. Igen, az élet igazságtalan, ahogy az emberek is. Sose fogom kedvelni és újra olvasni sem fogom.
Fekete Edit véleménye:
Ez a mű nagyon meghatott. Igazi jellemrajz a fiatalságról, és a társadalomról, ami nem szereti, ha valaki kilóg a sorból. Nyilas Misi küzdelme az igazságért, hogy megvédje a becsületét ma is aktuális téma. Sok gyermeket igazságtalanul ítélnek el az iskolában. "Levágják a szárnyukat" és megtörik őket, hogy ne különbözzenek az átlagtól. Felkavaró!
Ékes Ancsa véleménye:
Első pillanatban kétségbe estem én falusi kislány, hogy mit jelölök a szülővárosom témában. De aztán a következőben tágabb értelmezéssel a közeli városra korrigálva azonnal tudtam, hogy épp ideje újra olvasnom. Anno is nagyon szerettem Móricz művét, de most újrailvasva hátam mögött még annyi élettapasztalattal, mint első olvasatra továbbra is lebilincselőnek tartom, bár most egész más szemmel látom. Mindenkinek csak ajánlani tudom a kötelezők újraolvasását ezek után.
Magos Melinda véleménye:
Ó Móricz, Te drága. Nem tudom, hogy csinálod, hogy egyik pillanatban megnevettetsz, aztán megsiratsz. Sose hittem, ezt ebben a műben találom majd meg. Még általános iskolás koromban ajánlotta ezt a művet az irodalom tanárom, de nem értettem, hogy miért csak nekem. Most már értem. Ez hiába egy gyerek könyv, komoly mondanivalója van. Nem egy könnyű olvasmány, aki arra vágyik, rossz helyen jár. Ez egy érzelmileg komolyan megrázó és kiégető könyv. Mégis imádni való. Mindenki jól gondolja meg, aki ezt választja. Nem lesz sétagalopp...
Sugár Kata Boglárka véleménye:
Bármilyen hihetetlen,de nyolcadikban nem olvastam el a teljes regényt. Bevallom, már musical formájában is nagyon elszomorított. Felnőtt fejjel is mélyen megérintett. Bizonyára azért, mert a mi iskolánkban is voltak Nyilas Misik.
Teljesen más most meghallgatni, "Nyilas Mihály pakkot kapott".....
Bóna Nándor véleménye:
Jó volt újra elolvasni a könyvet. Természetesen a regényben szereplő eszmefuttatások ma már világosabbak számomra, mint akkor, amikor kötelező olvasmányként kellett elolvasni. Nyilas Misi gondolataival zömében együtt tudtam érezni első olvasáskor is, ezért is választottam ezt a könyvet ebben a kategóriában.