ADATLAP
Elveszett paradicsom
Sebők Zoltán agysebész édesapja 75. születésnapját ünnepli kolozsvári rokonuk, a kedves, cserfes Mira társaságában, amikor eljön hozzá balatoni házukba a fia teljesen elgyötörten. Letartóztatását várja, mert tiltott abortuszt hajtott végre szerelmén, a műtét nem sikerült, s a szerencsétlen nő belehalt a gyermekáldás elkerülésébe. Mira természetesen nem tud minderről, és fiatalsága minden bizalmával próbálja „meghódítani” a számára csodálatos férfit…...
Szerletics Róbert véleménye:
Kevés szereplős dráma, sorstragédia az eltékozolt tehetségről és lehetőségekről. Körülbelül egy nap alatt zajlik le maga a történet.
A mű ellentétpárja az apa és fia létértelmezése. Az apa a küzdő és gyűjtögető tudós, Sebők Imre, akit tisztel és szeret családja, és aki megpróbálja reményre, kitartásra bátorítani tékozló fiát, akit egy tragikus műtét a börtönbe (vagy az öngyilkosságba) sodor. Zoltán (a fiú) a rá váró sorstól vezérelve megpróbálja eltékozolni vagyonát is. Közben találkozik távoli rokonával, Mirával, akivel egymásba szeretnek, de a másnap és a jövő nem sok jóval kecsegtet. Zoltán számon kéri a sorstól, hogy miért nem korábban történt ez a találkozás, mert most már hiába minden, elveszett számára a Paradicsom.
Nagyon jól megírt dráma, mely egy napba sűríti egy család életútját.
Kvasz Éva véleménye:
A dráma története két nap alatt játszódik. A főhős Zoltán sikeres, gazdag, könnyelmű életet élő, cinikus orvos. Látogatóba jött apjához, hogy bevalljon egy gyilkosságot (orvasi műhibát), amit a barátnőjén végzett el. Élete darabokra hullik: börtön vár rá vagy az öngyilkosság?
Otthon viszont az apja józan szavai mellett találkozik Mirával, egy fiatal egyetemistával. A lány beleszeret a sikeres férfiba...viszont Zoltán leginkább csak az elveszett lehetőségbe szeret bele: abba, hogy mi lehetett volna HA.... korábban találkoznak.
Engem az apa (Sebők Imre) személyisége: az élettapasztalata, a bölcsessége, egyenessége ragadott meg. Elmondja, hogy ő mit gondol, és szülőként bízik abban, hogy a gyerekei jó döntést hoznak majd.
Szanyi Orsolya véleménye:
A könyvtáros hölgy segítségét kértem, ő ajánlotta ezt a drámát, mert régen nagyon szerette. Aztán én is nagyon megszerettem, nagyon-nagyon tetszett. Szívesen ajánlom annak, aki - hozzám hasonlóan - tanácstalan a kategóriát illetően. Ha legközelebb színházi előadás keretében lehetőségem lesz megtekinteni, biztosan nem hagyom ki, és reménykedem, hogy nem lesz csalódás.