ADATLAP
A titokzatos kék vonat
A Kék Vonat, a milliomosok vonata, Calais felől a Riviérára tart. Sokan utaznak rajta: Hercule Poirot, a világ leghíresebb magándetektívje, Ruth Kettering, a világ egyik leggazdagabb emberének, Rufus Van Aldinnak a lánya a komornájával, Katharine Grey kisasszony, akire munkaadója egy vagyont hagyott – és mivel Agatha Christie fonja a történet szálait, össze is kapcsolódik a sorsuk.

Ruth Ketteringet brutálisan meggyilkolják és ki is rabolják. Hercule Poirot kapja a megbízást Mrs. Kettering édesapjától, Rufus Van Aldintól, hogy találja meg lánya gyilkosát. A nyomozás több helyszínen zajlik: Párizsban, ahol nagy szerepet kap a rosszhírű Monsieur le Marquis és a dúsgazdag régiségkereskedő, Papopoluosz úr; valamint a Riviérán, az ott üdülő vagy lakó angolok között, sőt még St. Mary Meadben is, ahol Miss Grey él. A végére természetesen Poirot híres szürke sejtjei győzedelmeskednek a gonosztevők fölött!...
Herczegné Bagi Szilvia véleménye:
Annyira örülök neki, hogy nem teljesen a könyvből készült a film, mert ez utóbbi botrányosan rossz néhány helyen. Ellenben a könyv minden oldalát élveztem, faltam a lapokat. Nem igazán akart összeállni a kép, hogy a szálak hogyan fognak kapcsolódni, egyáltalán hogyan jutunk el a gyilkosig, de szerencsére Poirot a maga módján megtalálta a megoldást. Tetszett, hogy a szerelmi szál is szívmelengetőbben alakult. Már egész aggódtam Miss Grey-ért.
Gaál Gabriella véleménye:
A tartalomjegyzéket meglátva kicsit úgy éreztem, hogy a sok-sok fejezet széttöredezetté teszi a cselekményt. Szerencsére tévedtem, hiszen a párhuzamosan zajló események, a szereplők jellemvonásai folyamatosan fenntartották az érdeklődésemet, és Agatha Christie-től megszokott módon a végére kerek egésszé váltak, és összefutottak a szálak.
Markó Andi véleménye:
Agatha Christie még mindig a kedvenc krimi íróm. Az előzőleg olvasott könyve ugyan jobban tetszett, de "A titokzatos kék vonat" is magával ragadott. Együtt nyomoztam Poirot-val, szinte vele együtt fejtettem meg a rejtélyt: ki ölte meg a nőt a gazdagoknak fenntartott luxusvonaton. Jó szívvel ajánlom a krimi rajongóinak.
Bankó Sarolta véleménye:
Poirot történeteit nem lehet megunni. Agatha Christie egyszerűen fantasztikusan eltalálta a karaktert. Ez a történet is végig izgalmas, fordulatos, nem mindig jövök rá, hogy ki a gyilkos, de most végig sejtettem.
Somogyi Zsuzsanna véleménye:
Bár maga az írónő szerint ez a leggyengébb írása, ez egyáltalán nem látszik a könyvön és olvasás közben egészen elfog az izgalom. Van benne szerelem, gyilkosság és szenvedély is. Fordulatokban gazdag.
Bodor Petra véleménye:
Izgalmas, fordulatos, váratlan, mint minden Agatha Christie könyv! Szimpatikus karakterek, és Hercule Poirot sem hazudtolja meg önmagát. Újabb pipa az Agatha Christie könyvlistán, alig várom a többit!
Horváth Lajosné véleménye:
Ebben a könyvben különösen tetszett, hogy Agatha Christie mennyire meg tudja fogni az általános emberi természetet. A könyv 90 évvel ezelőtt íródott, mégsem poros, a szerplők akár ma is élhetnének. Tündéri jellemrajzok, pl. Lady Templin, és ifjú férjecskéje, Miss Viner, az erénycsősz, de csupaszív vénkisasszony, és persze Kathrin, az angol nőideál, aki a higgadtság mintaképe. Nagyon szórakoztató regény, a krimin messze túlmutat.
Horváth Krisztina véleménye:
Nagyon tetszett ez a könyve is Agatha Christienek. Könnyed volt, még kis romantikus szálat is beleszőtt. Az egyik elkövetőre még gyanakodtam is, bár rá is csak a könyv utolsó harmadánál, ahogy bontakozódtak ki a háttérinformációk, de a másikra nem gondoltam volna.
Jákob Klára véleménye:
Nagyon jó volt a könyv, mint mindig, ha Agatha Christie-ről van szó. Fordulatos cselekmény, érdekes karakterek, szerelem, gyilkosság, satöbbi. Persze megint nem az volt, a gyilkos, akire én gondoltam, dehát hol vagyok én a nagy Poirot-hoz képest... :D
Horváth Zsófia véleménye:
Tökéletes regény- ahogy számomra minden Agatha Christie könyv. Egyszerűen imádom a stílusát, a szereplőket (főleg Poirot-t), és ahogy csavarja a szálakat. Ez a könyv sem volt kivétel. A legelejétől fogva rabul ejtett, le sem tudtam tenni. Imádtam a Poirot-Katherine szálat, ahogy alakult a barátságuk, együtt nyomoztak. Ahogy általában, most sem tudtam rájönni ki a gyilkos. Fantasztikus krimi!
Horvath Tunde véleménye:
Agatha Cristie - bármikor, akárhányszor. Szeretem, pedig Poirot néha azért kicsit tud idegesítő lenni az önelégültségétvel. De végül is van rá oka - szinte mindig pontos a következtetése, és rájön az igazságra. Mint ahogy most is. És mint sokszor, most is a pénz és a szerelem a főszereplő, az áll a háttérben.
Kovács Edina véleménye:
N/A
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Nagy Dorina véleménye:
Életemben először olvastam újra Agatha Christie könyvet, úgy voltam vele eddig, hogy egyrészt minek, van annyi belőlük, hogy tudok mindig újat választani, másrészt fura, ha előre tudom, hogy ki a gyilkos. Még furább, hogy most mégse tudtam, mert nem emlékeztem rá, bár azért a vége felé már kezdett derengeni, hogy hogy is lesz. Szerintem tökéletes a befejezés, bár kicsit sajnálom Lenoxot.
Tót Erika véleménye:
Némi kis előzmény után a Kék vonaton utazik egy leendő milliomos örökösnő, akit az út során titokzatos körülmények között megölnek. Elrabolják tőle a Tüzes szív nevet viselő rubin nyakláncot is. Katharine Grey, egy szürke szemű nő a halála előtt beszél vele, így ő is bele kerül a nyomozásba. A vonaton utazik a világhírű Hercule Poirot is, aki a meggyilkolt nő apjától kap megbízatást a gyilkos megkeresése ügyében. Természetesen más a gyilkos, mint aki a leggyanusabb.
Karakas Andrea véleménye:
Izgalmakban most sincs hiány, és mellette Lady Agatha a humorát is megcsillantja előttünk. Ismét egy remek és letehetetlen történetet kaptam A Krimi Királynőjétől.
Drávai Beáta véleménye:
Imádom Agatha Christie-t. Ez a könyv most kicsit lassan indult nekem, sok volt a bevezetés, "gyilkosságelőkészítés", de a végén nem kellett csalódnom, se letteni, se kitalálni, hogy ki a gyilkos nem tudtam. Alapvetően Miss Marple-t jobban szeretem, mint Poirot-t, de itt még ő is szinte szerény volt :D vagy legalábbis kevesebb egoista megnyilvánuláa volt. Azért már beszereztem a következő Miss Marple-ös könyvem, nehogy sok legyen egyszerre Poirot-ból.