ADATLAP
A salzburgi szobalány
Kästner bűbájos, habkönnyű regénykéje 1937-ben játszódik, az anschluss előtt, amikor a Salcburgi Ünnepi Játékokra még egy dúsgazdag fiatalember is pénztelenül érkezik, mert nem kapta még meg a valutaengedélyét. Ingázik hát Németország és Ausztria között, egyik oldalon szinte milliomos, a másikon koldusszegény. Ebből a „kishatár-forgalomból” adódnak a bonyodalmak, és így kerülhet sor arra is, hogy végül egy salzburgi szobalányba lesz szerelmes, akit azután feleségül is vesz. Végtelenül szellemes, ötletes írás, amely – nem csak az úgynevezett vidám könyvek olvasóinak lesz kedvére....
Kovács Erika véleménye:
Kästner ifjúsági regényeit nagyon szerettem gyerekkoromban. Ezen humorosan megírt felnőtteknek szóló regényének a címe fogott meg, mindig is lenyűgözött Salzburg. Nagyon megkapóan festette le a várost (annak hangulatát), a történet pedig egy humoros, bájos történet, egy könnyed olvasmány például vasárnap délutánra vagy egy hosszú nap utáni estére.
Kolozsi Etelka véleménye:
A történet nehezen indul, aztán olyan gyorsan pörögnek az események, hogy mire észrevettem, már vége is volt. Szivesen olvastam volna tovább ezt a kedves kis szerelmi történetet. A salzburgi ünnepi játékokra a gazdag német úr csak úgy tudott elmenni, hogy naponta ingázott a német-osztrák határon. Valuta kiviteli engedély hiányában, pénz nélkül járta a várost. A barátja fizette a kávéját és a belépő jegyeit is. Egy alkalommal azonban nem jött el a barátja a megbeszélt találkozóra. Kénytelen volt egy kedves fiatal hölgyet megkérni, hogy fizesse ki a kávéházi számláját, így ismerkedett meg a későbbi feleségével :)
Éci Bábos-Kozó véleménye:
Erich Kastner monogrammja jóindulattal egyezik meg az enyémmel,de remélem elfogadjátok,mert BKÉ monogramot sehol nem találtam,és az eredeti monogramom KÉ,ami majdnem EK,szóval köszönöm előre is a jóindulatot!!A salzburgi szobalány tulajdonképpen csak egy kis szösszenet,az első 20 oldal nehezen olvasható,egészen jól beindul a stílusa!Tulajdonképpen én ezt olyan tájrajznak mondanám,mert nem is az a lényeg benne,hogy a szerelem kibontakozását kifejtse az író,hanem a városokban,tájakon kalauzoljon bennünket,bemutassa a nevezetességeket,épületeket,esetleg a kor egy-egy sajátosságát.Szépen,jó stílusban van megírva,de számomra kicsit túl kevés cselekménnyel.Egy olvasási tapasztalatnak azért nem volt rossz! :)