ADATLAP
Jó Holdat, Szíriusz kapitány!
A 2480. esztendőben egy szép napon különös idegen érkezik a Holdra. Gyanús viselkedése szemet szúr a talpraesett kölykök egy kicsiny csapatának, nyomozni kezdenek utána, s kiderül hogy az illető csakugyan rosszban sántikálhat, mert álnéven jelentkezett be a holdbázison. A kedves és okos gyerekek ezután egy aranyos műpuli segítségével látnak felderítéshez, és Szíriusz kapitány – a százéves, de nagyon fiatalos, hős űrhajós – pártfogásával megtalálják a titokzatos férfit. Szomorú történet jut tudomásukra: Perez Casteiro, ez a nagyon derék, tudós ember néhány éve elvesztette feleségét és kisfiát egy végzetes űrbaleset során. Hogyan tudják ezt a szerencsétlen, zseniális feltalálót visszavezetni a társadalomba? Sikerül-e feltámasztani hibernált álmából a több éve halottnak hitt anyát és kisfiút? Erről szól ez a rendkívül izgalmas regény, amely rádiójáték formájában már oly sok örömet szerzett a fiataloknak....
Németh Fruzsina véleménye:
Anyukám ajánlotta a Szíriusz kapitány sorozatot, mivel neki is nagy kedvence volt. Nekem is hamar megtetszett és elolvastam az otthon fellelhető összes részét. Ez az első kötet és itt ismerhettem meg a szereplőket, akik később nagyon a szívemhez nőttek. Nagyon ötletesnek találom a történetet és érdekes olvasni, hogy az író hogyan képzeli el a jövőbeli technikát. A boldog befejezés pedig igazán jólesett.
Kvasz Éva véleménye:
Gyermekkorom kedvenc rádiójátéka volt a Szíriusz-sorozat. Ez a könyv pedig talán az első sci-fi ifjúsági regény volt, amit olvastam. Akkor rajongtam a sorozatért: kikölcsönöztem a könyvtárból talán az összes fellelhető részét.
Most újraolvasva sem csalódtam. A kalandos történet izgalmas, a szereplők pedig igazán szerethetők voltak. Persze a 40 évvel ezelőtti technológiai, informatikai elképzeléseken ma már csak mosolyogni tudtam. A párbeszédek is egy kicsit sablonosak/ szájbarágósak voltak. Viszont a boldog befejezés (az űrben megfagyott szereplők feltámasztása) most is öröm volt a szívemnek.