ADATLAP
A koppányi aga testamentuma
...
Szabó Milán véleménye:
szaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaar


ű

Dobos Krisztina véleménye:
A filmváltozatot már számtalanszor láttam, imádom, de a könyv elolvasása eddig nem vonzott, talán, mert azt gondoltam, ugyanaz, mint a film. Nagy tévedés! Egész más volt a hangulata is, de még a cselekmény is sok helyen eltér, a film sok mindent leegyszerűsít, amit itt van idő kifejteni, de mégsem vontatott. Ez a változat is nagyon tetszik!
Kiss Réka véleménye:
Ó istenem... anno 11 évesen kellett olvasom, szenvedtem mint a kutya. Most is. Soha többet nem teszek magamon ilyen erőszakot, egyébként épp annyit jegyeztem meg belőle mint akkor. Sajnos nem lettem okosabb, mivel nem fogott meg egyáltalán, de ez nem a könyv hibája, én nem adtam esélyt.
Pribék Szilvia véleménye:
Felnőtt fejjel olvastam ki ezt az ifjúsági regényt. Szeretem a török korban játszódó történelmi műveket, így ezt is szívesen olvastam. Egyébként is szeretem Fekete Istvánt. Olvasmányos, párbeszédes, könnyen emészthető könyv.
Dávid Szilvia véleménye:
Általában ha megfilmesítenek egy könyvet először szeretem a könyvet elolvasni ez sajnos nem így történt, de most a kihívás miatt elolvastam és nagyon sajnálom, hogy eddig nem olvastam el ezt a könyvet. Imádtam a tájleírást benne a szereplőket és hogy olyan a vége amilyennek lennie kell. Van benne csata, barátság török és magyar között, szerelem.
Nagy Kornélia véleménye:
Nagy bajban voltam ezzel a kategóriával, mert mindig nagyon szerettem olvasni, így egyetlen kötelező olvasmányt sem hagytam ki. Erre a regényre akkor nem került sor, de szerettem volna, ha bekerül a kötelező olvasmányok közé. Nagyon tetszett a történet, és így felnőttként valósággal megigéztek Fekete István csodálatos tájleírásai. Mindenkinek ajánlom, ezt legalább egyszer el kell olvasni!
Juhász Viktória véleménye:
Alapmű, nekünk ajánlott olvasmány volt, habár gyerekként nem olvastam el. Felnőttként tetszett benne, hogy leírást kaphattunk a török hódoltság idejéből, a török szinte barát volt a magyar számára. A leírások kiegészítették a történetet.
Benkő Ella véleménye:
Könnyen olvasható, izgalmas regény, de gyermekként még sem jutottam a végére. Örülök hogy előkerült a polcomról, tovább fogom olvasni Fekete István műveit, főleg a Zsellérek miatt! Mindenkinek ajánlom!
Knap Marianna véleménye:
Most hogy elolvastam a könyvet nem tudom hogyan maradhatott ki eddig az életemből!
Izgalmas történet, igazi ifjúsági regényéhez illően tele bátor, tisztességes, megalkuvást nem ismerő szereplőkkel. Személy szerint nekem nagyon tetszett, hogy bepillantást nyerhettem a magyarság török hódoltság alatti viszontagságos életébe.
Horváth Anita véleménye:
Ezt a könyvet csak azért választottam, mert rövid, fent volt a polcomon, gyorsan túl akartam esni rajta. Tudatlan voltam. :)
Imádtam minden oldalát. Elvarázsolt a könyv nyelvezete, az iskolás koromban annyira utált tájleírások ebben a könyvben életre keltek, és pont annyit kapunk belőle, hogy ne lassítsa a cselekmény pörgését. A pozitív szereplők igazán szerethetőre sikerültek, kedvencem az öreg Máté.
Fent van az újraolvasandó listámon.
Edit Béres véleménye:
Az Abigél után még egy olyan könyv, amit nem értek, hogy maradhatott ki eddig az életemből. Érdekes volt olvasni, hogy milyen lehetett az a vidék régen, ahol én felnőttem. Nagyon izgalmas történelmi regény. Kötelező olvasmánnyá tenném! :)
Ritter Márta véleménye:
Egy könyv, amit még az iskolában el kellett volna olvasnom. És milyen igazam volt, hogy nem tettem. Rettenetesen idegesített. Minden magyar és török nemes lelkű, bátor, és biztos a gyerekeket is szereti, viszont minden vallon gonosz, buta, gyáva, kapzsi. Hogy ezt jól az eszünkbe véssük a nagyon gonoszt csak per féregként, veszett kutyaként, ördögként, vérszopóként emlegetik bekezdésenként 10-15 alkalommal, nehogy eltévesszük, hogy kit is kell utálni. ÁÁÁÁÁÁ.
Bóna Nándor véleménye:
Én is alapműnek tartom Fekete István regényét. Példát mutató, becsületes szereplőkkel találkozhatunk a műben. Nem először és nem utoljára olvastam ezt az izgalmas történelmi regényt. Úgy gondolom, telitalálat (lenne) kötelező olvasmányként feladni.
Eőriné Zsoldos Ildikó véleménye:
Fekete István első könyve ez az ifjúsági regény. A cselekménye magával ragad, van benn történelem, szerelem,tájleírás....szinte minden, ami ahhoz kell, hogy ne tudjuk letenni a könyvet. Lászlóék kiszabadítása is izgalmas, a vége pedig olyan,mint egy mese: a jó elnyeri jutalmát, a rossz a bűntetését.
Fekete Annamaria véleménye:
Meg soha nem olvastam A koppanyi aga testamentumat, pedig konyvmoly vagyok, miota az eszemet tudom. Azt hiszem, a Tuskevar egy kicsit elvette a kedvem Fekete Istvantol, annak idejen nem nagyon tudtam ertekelni hosszu leirasait. Ez a konyv azonban egeszen mas, sajnalom, hogy annak idejen nem akadt a kezembe. Azert igy, felnott fejjel is elvezetes olvasmanynak bizonyult. A torok itt majdhogynem baratkent jelenik meg, az igazi ellenseg az osxtrak csaszar kuldotte vallon kapitany. Aki persze a vegen megkapja melto bunteteset, ahogy a jo is a jutalmat. Igazan lebilincselo ifjusagi regeny.
Herczegné Bagi Szilvia véleménye:
Ahogy egyik kollégám mondta, ez egy alapmű. És milyen igaza van! Fekete István olyan leírásokat, hasonlatokat ad a vidékről, mint senki más. Igazán szeretne az ember ott lenni, részese lenni az eseményeknek. Nagyon tetszett a könyv, izgalmas, romantikus, festői. A jó szereplők az ember szívének kedvesek, a rosszak pedig valóban megkapják a büntetésüket. Biztos, hogy még újra fogom olvasni és a belőle készült filmet is megnézem.
Jasko Eva véleménye:
Az első kötelező olvasmány volt gyerekkoromban, amit saját akaratomból végigolvastam. Újraolvasni is élvezet volt. Fekete István jellegzetes stílusa, a lápvidék és a végvári vitézek mindennapjainak leírása, a becsület és a bajtársiasság természetessége, ezek azok, ami miatt kellemes olvasmány. Fogom még újraolvasni ezt a könyvet, úgy érzem.
Fülöp Judit véleménye:
Már számtalanszor olvastam, mégis újra és újra elvarázsol, ahogy most is tette. Már az első mondattal átránt minket a szerző korokon, távolságokon át és ott hajolunk a többi vitézzel együtt az íródeák fölé, a fonyódi vár egyik gyertyával megvilágított termében, hogy elkészüljön a levél, amiben bajvívásra hívjuk a koppányi agát. A cselekmény végig magával ragad és leköt és közben a szereplők jelleme is kibontakozik. A nyelvezetét külön élvezet olvasni és aki csak a belőle készült filmet látta, sokat veszít: meg sem közelíti a könyvet.
Sági Katalin véleménye:
Fekete István regénye a török hódoltság idején játszódik Somogban, főhőse Babocsai László, egy végvári vitéz, akinek édesapját a koppányi aga,Oglu párviadalban legyőzte és megölte. László fogadalmat tesz arra, hogy ő viszont a koppányi agát öli meg egy újabb párviadalban. A regény cselekménye e párviadalra való készülődéssel kezdődik a fonyódi végvárban. Csomai várkapitány hozzájárul ahhoz, hogy László megütközzön az agával. A párbaj Babocsai László győzelmével végződik. Oglu halálos kimerültségében Babocsai Lászlóra hagyja vagyonát, és kéri azt is, hogy leányát, Zsuzskát, vigye el az édesanyjához. Babocsai Gárpárné megszereti a leányt. Időközben azonban a szomszédos végvárban, a Bolondvárban az ott várkapitány császári zsoldos, Kales Rudolf értesül az örökségről és csapdát állít Babocsai Lászlónak. Párviadalra hívja, de előtte tőrt vet neki és elrabolja. A börtönben László az új koppányi agának, Szinánnak a fiával, Szahinnal kerül egy tömlöcbe.
Mindkettőjüket kiszabadítja Bogics Markó . A regény végén a bézsenyi és a koppányi fiatalok között szerelem szövődik, és kettős házasságkötéssel ér véget a történet.
Szabó Csilla véleménye:
Történelmi regény.
véleménye:
Fekete Istvánban nem lehet csalódni! Első könyve is remek ifjúsági regény. Lendületes, izgalmas. Olyan értékeket közvetít ami ma is értékálló. A török nem ellenség, hanem ellenfél; az adott szó szent és kötelez; a hűség és a bajtársiasság természetes; a józan paraszti ész érték! A végén a jó elnyeri jutalmát, a rossz megfizet és a szerelem beteljesedik.