ADATLAP
A vágy villamosa
Blanche, a darab főszereplője, a soha révbe nem érő Vágynak nevezett villamoson, egy szál bőrönddel érkezik meg húgához, Stellához, a poros, unalmas New Orleansba A gyenge idegzetű, álmodozó, jó családból származó úrinő, akit már eléggé megtépázott az élet, néhány nap alatt szétdúlja húga házasságát. Stella lengyel származású férjével, Stanley-vel él együtt, és éppen gyermeket várnak. Imádják egymást. Blanche megérkezésével két homlokegyenest ellentétes ember kerül szembe egymással. Stanley igazi hús-ember, egy vad bika, és házasságukban az erotikus vonzódásnak nagyon nagy szerepe van. Blanche lenézi a férfi műveletlenségét, brutalitását, nyers erejét, és húgát is meg akarja győzni arról, hogy nem hozzá való. Azt szeretné, ha úrinőként bánnának vele, de csak kinevetik. Kifinomult dámaként akar viselkedni, de Stanley nyomoz utána, és kideríti, hogy az úrinő álarca mögött egy nagyon is kétes hírű öregedő nő áll, s minden, amit el akart hitetni velük: hazugság....
Bankó Sarolta véleménye:
Nem ismert eddig a művet, bár sokat hallottam róla, olvastam színházi programokban. Összességében tetszett, érdekes mű, tele bonyodalommal. Időben valahogy nem tudom elhelyezni, olyan kortalannak érzem.
Konrád Evelyn véleménye:
Egyetemen kellett elolvassam, és őszintén szólva - nem szép dolog, de - már eléggé meguntam az ilyen és ehhez hasonló történeteket, ahol valamilyen trauma okán az egyik szereplő megőrül. De mindenképp találtam jót és hasznosat is a könyvben, hiszen minden történetből lehet tanulni valamit, vagy legalábbis minden történet ad valami plusszt, és amit itt és most nagyon élveztem, az az, hogy magam előtt tudtam látni az egész cselekményt. El tudtam képzelni a való életben, és közelről láthattam, hogyan is zajlana le körülöttem, közelebb hozta hozzám a drámát, mint műnemet, és én ennek igazán örülök.
Bogdányi Magdi véleménye:
Ezt a könyvet 'muszájból' olvastam el, az egyik egyetemi vizsgámra. Meglepődtem, hogy mennyi váratlan fordulat van egy ilyen rövid történetben. Ezen kívül pedig Stella karaktere volt rám nagy hatással... Kitartása és hite a testvérében példaértékű... Mindent összegezve, örülök, hogy elolvastam, nagyon tetszett és őszintén remélem, hogy egyszer színházban is láthatom!