ADATLAP
Freud szeretője
A századfordulós Bécs pezsgő, dekadens világában járunk. Minna Bernays, az éles eszű, tanult társalkodónő hirtelen munka nélkül, az utcán találja magát. Bécs az avantgárd művészek és a forradalmi gondolatok otthona, ahol azonban egy ifjú hölgy számára még mindig a házasság jelenti az egyetlen biztonságot. Minna azonban ennél jóval többre vágyik, és kétségbeesésében nővéréhez, Marthához fordul segítségért.

Ám Marthának is megvan a maga gondja: hat gyermeket nevel, túlhajszolt, közönyös férje pedig nem más, mint a zseniális, ám zsarnoki természetű Sigmund Freud. Freud ebben az időszakban sokat küszködik, kollégái kerülik, szexuális késztetésekkel, ösztönökkel és perverziókkal foglalkozó elméletei pedig támadások kereszttüzében állnak. Martha megdöbbentőnek és visszataszítónak találja férje "pornográf" munkáját, Minnát azonban lenyűgözik Freud korszakalkotó felfedezései.

Minna mindenben Martha ellentéte: intellektuális kíváncsiság hajtja, vonzó és szenvedélyes. Freud szellemi társa lesz, ám a felszín alatt valami ennél sokkal mélyebb is lappang. Valami, amitől egyikük sem menekülhet.

A szerzőpáros a szerelem, a hűség és az árulás e lenyűgöző történetében egy kivételes nő portréját rajzolja meg. Egy nőét, aki gyötrődött a testvére iránt érzett szeretet és a pszichoanalízis megteremtője iránt érzett elsöprő szerelem között....
Kornélia Jolán Finta véleménye:
Klasszikus romantikus könyv, de mégsem az, ajándékba kaptam a könyvet barátnőmtől, ő mindig meglep olyan könyvekkel , amit valóban én nem biztos , hogy levennék a könyvesbolt polcairól.
Freud aki tanult pszichológiát , hallott róla sok mindent, elméletek, teóriák , és még több bizonyítandó állítás , ami elgondolkodtatja az embert.
Ebben a könyvben nekem elsősorban az tetszett, hogy ember, valahol gyarló ember aki saját magát is analizálja és egyben van is mit bőven analizálni rajta, amit egy fiatal lány szavaiból tudunk meg, aki szerette, igazán szerette. Elgondolkodtató könyv egyben letehetetlen is...Nagyon tetszett.
Horváthné Gy. Szabina véleménye:
Szegény Minna többszörösen hátrányos helyzetben élt a Freud családban.
Odament, mert egyedülálló nőként nem tudott máshová. Kihasználta a testvére, kihasználta a sógora, és a regény folyamán csúnyán elbánt vele egy nőgyógyász is. Nem értem, ha annyira okos nő volt, hogyan tudott így élni. Szomorú történet.
Martha is érdekes karakter. Eleinte butának tűnik, akit a férje úgy ver át, ahogy akar; végül kiderül, hogy nagyon is erős asszony. Egyik nőt sem irigylem.
Markó Andi véleménye:
Nekem nagyon tetszett a könyv. Nagyon érzékletesen írja meg Minna vívódását a szeretett férfi és a testvére iránti hűség között. Közben képet kaphatunk Sigmund Freud magánéletéről, és egy ici-picit a munkájáról. Szerintem érdekes olvasmány, bár történelmileg nem tekinthető hitelesnek, de nem is akar annak látszani. Egy jól megírt regény.
Annamária Szabó véleménye:
Ahhoz képest, amennyi rosszat hallottam és olvastam róla, kissé meglepett, hogy én nem találtam olyan borzasztónak. Arra persze direkt figyeltem, hogy előbb ezt olvassam el, és a A párizsi feleség majd csak ezután következik, mert a két könyv összehasonlításaiban az utóbbi úgy tűnik sokkal népszerűbb. Akik a fordított olvasási sorrendet választották, igen csalódottak voltak. Nekem a bonyodalom előkészítése és levezetése nagyon tetszett, de maga a konfliktus kidolgozatlan, kiforratlan volt, számomra hiányzott az igazi nagy szenvedély a sztoriból, amit vártam. A kapcsolatnak, a szereplőknek, a tetteknek a pszichológiai mozgatórugóit sikerült megértenem, tetszett, hogy nagyon sokféle karaktert jelenített meg, és a lélektani ábrázolások is valóságszagúak voltak. Freud jelleme, a munkássága alapján, körülbelül hasonlóan rajzolódott ki az én gondolataimban is. Nyilván nem egy csodálatosan megírt szépirodalmi műről van szó, de azért egy olvasásnak nem rossz.
Pollák Eszter véleménye:
A borítója alapján választottam ki, de megbántam. Nem tetszett. Nehezen kötött le. Tűrhetően leírta, milyen volt Bécs a századfordulón, de semmi extra. Freud személyisége cseppet sem szimpatikus, tipikusan közömbös, önelégült alfahím, akivel lehetetlen együtt élni. Egyszer elolvasható könyvnek tartom.
Palotas-Dascal Edina véleménye:
Ugyanugy mint az elözö könyvet ezt is a nyaralás alatt olvastam el.
Magát a könyvet a cime és a boritoja alapján választottam ki anélkül,hogy beleolvastam volna,vagy legalább a tartalmát olvastam volna el.Ez egy hatalmas hiba volt.
Minna karaktere szépen volt kidolgoza,de maga Freudé szerintem retenetesen pocsékul volt megirva,jo pontra tapintott a személyisége bemutatásában,de megmaradt felületesen.
Egy szo mint száz unalmas volt,kiszámithato és semmi sem tudot megfogni benne.
Günther Zsuzsanna véleménye:
A könyvet a nővérem ajánlotta és ő azt mondta, hogy szerinte az eleje unalmas volt egy kicsit. ennek tudatában vágtam bele a könyvbe, de én valamiért az elejét sem untam. Kicsit ambivalens érzéseim vannak, Minna karakterét szerettem, végig neki drukkoltam, hogy találja meg a boldogságot. Azt tudtam, hogy Freud nem fogja elhagyni érte Marthat. Gondoltam, hogy a románcukból valami csavar is lesz, és Minna valóban terhes lett. Szóval egy kicsit kiszámíthatónak érzem a könyv végét, de összességében tetszett a történet.
Günther Éva véleménye:
Ambivalens érzéseim vannak a könyvvel illetve a történettel kapcsolatban - tetszett is meg nem is.
Az eleje kicsit lassan, döcögősen indult. Aztán ahogy beindultak az események tulajdonképpen nem tudtam letenni. Már az ajánlás olvasásakor tudtam, hogy nem várhatok happy end-et, hiszen az ilyen kapcsolatokban valaki mindig sérül, csak abban a korban ez csendben, válás és - ha lehet - botrányok nélkül történt. Mindenesetre nagyon érdekes volt, ahogy Martha az egész helyzetet kezelte és az, hogy milyen ragaszkodásban tudtak együtt élni annak ellenére, hogy hárman voltak ebben a házasságban.
Mivel Freud egy tipikus zseni, nem is vártam tőle többet vagy mást, mint ezt a viselkedést.
Katics Orsolya véleménye:
Amikor megvettem ezt a könyvet, nagyon sokat vártam tőle- ez azonban jelentősen csökkent, amíg a könyv a polcomon várta, hogy elolvassam. Valószínűleg ezért is lehet, hogy tetszett. A történet (szerintem) eléggé vontatott, és lassan indul be, de engem a szerzőnők stílusa kárpótolt ezért.
Gazsóné Bodor Györgyi véleménye:
Kevéske volt ez a könyv, tényhű történelmi regénynek. Elég felszínes életrajzi regénynek, viszont kíváló ponyvaregénynek. A könyv maga elég olvasmányos. Aki szereti az ilyen könyveket azoknak nagyon ajánlom. Szerintem a történetnek nem túl sok köze van Freudhoz, mivel ez bárkivel, bárhol és bármikor megtörténhetne.
Kovács Szilárd véleménye:
Nos szinte soha nem olvasok romantikus könyvet. Ez a könyv bár Freud sógornőjéről szól, elég sok mindent meg lehet tudni magáról Freudról is. A könyv nem volt különösebben izgalmas.. de azért információkat kapunk az akkori korszakról..
Inkább hölgyeknek ajánlom a könyvet... illetve néhány Freud fanatikusnak :)
Fábián Viktória véleménye:
Őszintén szólva ebben a könyvben egy kicsit csalódtam, bár olvasmányos volt és a leírásokból tökéletesen el tudtam képzelni a helyszíneket és szereplőket, de maga a történet nem tagadott magával annyira.
Csillag Mónika véleménye:
Kölcsönkaptam, elolvastam... Nos, nem ez volt életem könyvélménye. Hogy mennyire hűen írja le az eseményeket, nem tudom. Bár olvasmányos, mégis azt éreztem, míg olvastam, hogy bár már vége lenne... Nem olvasnám el még egyszer.
Bánné Szalai Anikó véleménye:
Többet vártam tőle, mint amit kaptam, de emellett tetszett. Bár fordulatosnak nem nevezhető a cselekmény, a szereplők karaktere megfogott. Érdekes a két testvér egymáshoz és Freud-hoz fűződő viszonya.
Gémes Krisztina véleménye:
Kölcsönkapott könyv volt, azért kezdtem el olvasni, mert amúgy is ismertem Freud-ot. Nem voltak benne nagy csavarok, de nem is számítottam rá, pont annyit adott mint amire számítottam. Érdekes, hogy feltételezésen alapul az egész, hogy "lehet, hogy így történt".
Regman Karola véleménye:
Nagyon vártam ezt a könyvet, és nagy lelkesedéssel vetettem bele magam, lehet, hogy ezért is volt egy kicsit csalódás. Maga a történet nagyon jó, viszont Freud neve csak húzóerőként szerepel, igazából bárhol, bármikor és bárkikkel játszódhatna ez a történet. Sajnos Freudból és munkásságából nagyon keveset kapunk, de ha elvonatkoztatunk a attól, hogy a főszereplő hírese ember, akkor egy szórakoztató romantikus sztorit kapunk szerelmi háromszöggel, lelki vívódással és egész tűrhető korrajzzal.
Az igazán katasztrófa viszont az, hogy néha két mondatnak semmi köze egymáshoz, nagyon élesen érződik, hogy nem egy írója van a könyvnek. Nem tudom, hogy eredetiben is így van-e vagy csak a fordítás hibája, de nagyon zavaró.
Gy.né T. Anikó véleménye:
Érdekes történet volt, vagy igaz vagy nem...
Mindenesetre nagyon jól ábrázolja a XIX. sz. végi életstílust. Kedvelem ezt a korszakot, szeretem Bécset, nagyon tetszett a könyv, nem is tudtam letenni. Minna eredeti személyiség, teljesen más mint a nővére. Freud vele vitatja meg legújabb elméleteit, és igazi szellemi partnerre talál benne.
Réka Babarczi véleménye:
Nagyon tetszett a borítója és érdekelt, mennyire izgalmas a tartalma. Kissé csalódott vagyok, mert inkább lélektani, mint fordulatos izgalmas könyvnek mondanám. Freud karaktere túlontúl nyugodt, ahhozképest amit képzeltem róla. Sajnálom, hogy Minna élete úgy alakult ahogy. Ettől függetlenül gyorsan lehet végezni vele, mert az ember várja a fordulatot, ami nem igazán jön el.
Bacskó Barbara véleménye:
Nagyon érdekes történet, amelyben közelebb kerülhetünk Freudhoz, de ami még ennél is fontosabb, egy kivételes női karaktert ismerhetünk meg Minna személyében. Az utóbbi hónapok olvasmányai közül ez tetszett a legjobban. A "nem tudod letenni" élmény tipikus esete. Ajánlom mindenkinek, aki szereti a különleges, mégis hétköznapi karaktereket, az olyan hétköznapi szereplőket, akik a könyv lapjain mégis szinte hősökké emelkednek - önmaguk hőseivé.
Kis-Szótér Andrea véleménye:
Jaj, de jó kis könyv volt ez. Nagyon tetszett az írónő stílusa, annyira tudom értékelni az ilyen típusú könyveket, amikor egy híres-neves ember hétköznapi, szürke világába betekintést nyerhetünk, hogy milyen ember lehetett/volt valójában. Persze a hivatalos dokumentumok mellett kapott itt helyet néminemű fikció is, de ez nem rontott a regény minőségén ill. értékén. Jó volt, nekem legalábbis nagyon bejött, csak ajánlani tudom mindenkinek, aki szereti a életrajzi-történelmi regényeket
Ligeti Zsuzsa véleménye:
Érdekes írás. Ez aztán szerelmi háromszög a javából. persze mindent Minna szemszögéből látunk. Abban a korban a nők számára nem sok lehetőség adódott, hogy szellemi téren érvényesüljenek. A férfiak persze ezt nem látják, kihasználják. Az írónő nagyon hitelesen mutatja be a miliőt. A történet hihető, remek kor- és jellemábrázolás.
Matorac Annamária véleménye:
Élveztem a könyvet olvasni. Tény, hogy nem fordulatos, de nem unalmas. Nem volt benne semmi erőltetett, semmi mesterkélt. A szerzőpáros nem akart világot megváltani, egyszerűen csak bemutatta a korabeli bécsi polgári élet mindennapjait. Mindezt hitelesen. Nekem nagyon tetszett. Néha azon gondolkoztam, hogy mit tennék Minna helyében és ugyanolyan kétségbeesett voltam, mint ő. Néha nyomasztó, aztán megoldódik minden, de sosem teljesen, ezért lesz kissé keserédes a történet.
Matorac Annamária véleménye:
Élveztem a könyvet olvasni. Tény, hogy nem fordulatos, de nem unalmas. Nem volt benne semmi erőltetett, semmi mesterkélt. A szerzőpáros nem akart világot megváltani, egyszerűen csak bemutatta a korabeli bécsi polgári élet mindennapjait. Mindezt hitelesen. Nekem nagyon tetszett. Néha azon gondolkoztam, hogy mit tennék Minna helyében és ugyanolyan kétségbeesett voltam, mint ő. Néha nyomasztó, aztán megoldódik minden, de sosem teljesen, ezért lesz kissé keserédes a történet.
Babar-Berecz Beáta véleménye:
Erősebb benne a lélektan (nemcsak a főszereplők konkrét személye miatt...), mint a fordulatos cselekmény, de nem is hiányzik belőle több. Minna szemszögéből ismerhetjük meg a kapcsolatot, az ő jelleme szépen ki van bontva, testvére, Martha csak szellemkép mellette (talán egészen az utolsó párbeszédekig). Freud alakja sablonosra sikerült, sokat nem tudunk meg róla, talán csak egy közhelyszerű gondolatot indít el az olvasóban: "tipikus férfi..."
Ha nem is pörgős, de olvastatja magát a regény, végig benne van a fikció és a valóság lehetősége - pozitív volt számomra az utószó olvasása, miszerint a regény tartalmi alapját bizonyított levéltári kutatás adja.
Fejes Linda véleménye:
Ez a könyv nem egy kalandregény, mégis több izgalmat vártam tőle. Elég gyorsan végeztem vele, mert kíváncsi voltam, hogy mikor történik már valami érdekes, végül is az utolsó pár oldal, ahol ugrunk egy nagyot az időben, egészen elgondolkodtató, és végre hoz valamit abból, amit végig vártam. Egyébként egyszer el lehet olvasni, és egészen kedvet csinál ahhoz, hogy utánaolvasson az ember Freud életének, munkásságának, emellett érdekes egy ilyen szerelmi háromszögről olvasni, melyet ez ember aligha tud elképzelni, holott biztosan nem ez az egyetlen ilyen a történelemben.
sándor ági véleménye:
Némely részek elég lassan teltek, fordulatokban nem bővelkedett.
De a negatívumok ellenére jó könyv, a testvéri szeretetről és egy "érdekes " szerelemről.
bepillantást nyerhettünk Bécs pezsgő életéről, a tudományos kutatások nehézségeiről és áldozatairól.