ADATLAP
Lotti öröksége
„Fordulatos, felkavaró családtörténet a XVIII-XIX. század fordulójáról.
A Zemplén vármegyei dúsgazdag Ághfay báró nyughatatlan, lázadó természetű fia – apja akarata ellenére – egy nála idősebb és elvált színésznőt vesz feleségül. Bálintot a francia forradalom eszméi is vonzzák; belekeveredik a Martinovics-féle összeesküvésbe, és ezért az életével fizet.
Elárvult kislányát, Lottit apja egykori házitanítója, Lőrinc mester veszi magához. A lány – akinek sejtelme sincs előkelő származásáról – kiváló oktatásban részesül. Nevelőapja, a nagy tudású kirurgus mellett még komoly orvosi ismereteket is szerez, de nő lévén, és kisebb testi fogyatékossága miatt nem gyakorolhatja a gyógyító hivatást. A talpraesett lány azonban megtalálja a kibúvókat, és Lőrinc mester oldalán még a győri csatába is eljut.
Közben nem is sejti, hogy élete nagy szerelmének beteljesülését nemcsak a fiú elérhetetlen társadalmi helyzete, de múltjának és családjának sötét titkai is akadályozzák. Sok hányattatás után Lotti végre ráeszmél, hogy a boldogság mindvégig karnyújtásra volt tőle.”
...
Kálmán Andrea véleménye:
Az írónő egy újabb gyöngyszeme. Kitűnően helyezi el a történetét az adott korban, vagy a történelmet illeszti be jól a történetbe? Fordulatos, olvasmányos, aki szereti a történelmi regényeket, annak csak ajánlani tudom.
Lengyel Viktória véleménye:
Nekem a Fábián Janka könyvek eddig mind kivétel nélkül tetszettek és ezzel sincs másképp. Nagyon jó a történet, tetszik, hogy közben megismerhetem az akkori társadalmi, politikai légkört. Ahogy egyre több könyvet olvasok tőle, sokszor már keverednek a történetek, mert vannak jelenetek, amelyek nagyon hasonlítanak egymásra. Ez a történet is magával ragadó bár én a kor miatt kicsit féltem az olvasásától, de nem csalódtam.
Szabó Márta véleménye:
Tetszett a könyv, csak itt nekem kicsit sok volt benne a történelem. Kevésnek találtam a cselekményt, bár lehet azért, mert ezek a történelmi események túl távoliak, nem éreztem gördülékenynek a könyvet. Ennek ellenére tetszett, de a folytatással még várok egy kicsit.
Fekete Gabriella véleménye:
Még nem olvastam semmit Fábián Jankától eddig, megvettem a könyvet, majd feledésbe is merült. A kihívás miatt böngésztem végig a polcokat, s találtam rá erre a könyvre. Nagyon élveztem, s így már szégyelem is, hogy nem olvastam el hamarabb. Nemhiába történelemmel foglalkozik Fábián Janka, gyönyörűen bele van építve, egy fiatal lány élettörténete -felmenőitől kezdve, élete mederbe tereléséig- történelmünk nagy eseményeibe. Regényesen érdemes történelmet tanulni.

Értékelés: 5/5
Gy.né T. Anikó véleménye:
Megint egy nagyon jó történelmi regény Fábián Jankától. Az elején bemutatja a korszakot, az akkori magyarországi helyzetet. Megismerjük Lotti szüleit, későbbi sorsukat. Mikor Lotti árván marad, apja korábbi tanítója veszi magához és megtanítja neki saját orvosi ismereteit. Így jutnak el a győri csatába (szülövárosomba), hogy sebesülteket ápoljanak. Érdekesség, hogy a könyvben Kismegyer és Szabadhegy még Győr környéki falvakként szerepelnek, ma mindegyik Győr egy-egy városrésze.
Puskás Petra véleménye:
Ettől az írónőtől már olvastam korábban is regényeket és ebben se csalódtam. Ezekben a könyvekben az a jó, hogy mindegyik egy történelmi eseményhez kötődik. A francia forradalomról egyébként is nemrég tanultunk töriből, úgyhogy a regény csak segített a megértésben. A története aranyos, szereplőit azonnal megkedveltem. Sok volt benne a váratlan fordulat is.
Kolozsi Etelka véleménye:
Szép kerek történet nagyon jó stílusban megírva. Ez volt az első könyv, amit Fábián Jankától olvastam, és biztos vagyok benne, hogy nem az utolsó.
A zavaros történelmi események és a háttérben lapuló súlyos családi titkok ellenére a talpraesett Lotti magabiztosan boldogul az életben. Pedig már a születése pillanatától kezdve az anyja hallani sem akart róla. Édesapja viszont rajongásig szerette, azonban a forradalom "szele" elsodorta őket egymástól. Lőrinc mester vette magához a kis árvát és minden tudományára megtanította. Halála után egy kis ládika maradt Lotti öröksége, amiben a múltja volt benne....
Zsaklin Jády véleménye:
Fábián Janka, kedvenc írónőm egy újabb könyvét olvastam el. Ebben a történetben is bepillantást nyerhetünk a kor történelmi hátterébe is. Lotti egy talpraesett, egyedül is jól elboldoguló lány lenne, ha ezt a kor szelleme megengedné neki, de sajnos 200 évvel ezelőtt máshogy mentek a dolgok!
Nemszilaj Judit véleménye:
Még nem olvastam Fábián Jankától semmit, de ez után a könyv után biztos fogok.
Tetszett a cselekménye, hogy végig vezet minket a család fontosabb élményein, és hogy mi-mindent befolyásol a történelem, arra is jól rávilágít. Sajnáltam Lottit, hogy lány és fiú ruhába gyógyíthat csak, de végül így is elér valamit... Nagyon tetszett Lőrinc mester személyisége, aki először Bálint majd a kislány tanítója, nevelője lesz. Az írónő korhűn írja le a történelmet, lehet, hogy van egy kis történész vér az ereiben, ennek utána fogok járni.
Igazán jó kis regény, ha valaki szereti a történelemmel kevert családtörténeteket.
Frányó Kriszta véleménye:
Nagyon szeretem, ahogy Fábián Janka ír: érthetően, lendületesen, gyönyörűen, szinte észre se veszem, hogy repülnek a sorok. Inkább én repülök, mindig más és más történelmi időbe, a hőseinek hála. Bár ez a korszak nem a kedvencem, és a befejezést is kissé gyorsnak éreztem, a történet törzse ezúttal is elvarázsoló volt!
Mesterházi Zsuzsa véleménye:
Fábián Janka regénye az eddigiekhez hasonlóan olvasmányosan,korhűen vezeti el az olvasót a régi pest-budai életbe.Bemutatja az akkori szokásokat,a nők helyét abban a világban.És még a történelemre is tanítja az olvasót.Nagyon cselekményes,letehetetlen könyv.
Vánik Anita véleménye:
Egyre több Fábián Janka könyvet veszek a kezeim közé.
Nekem nagyon tetszenek az írónő könyvei. Most egy olyan korba kalauzolta el az olvasót, amiről azt kell mondanom, hogy ennyire részletesen sosem tanították. Talán ebben a kötetben kicsit több volt a történelem, mint többi könyvében, de én úgy gondolom szükség volt erre. Így jobban beleláthattunk, hogy a szereplők életére milyen hatással van az adott korszak. És hogy a háború, a szerelem, a család szemszögéből hogyan alakul Bálint Lőrinc és Emma élete.
Montag Brigitta véleménye:
A történet Ághfay báró fiáról, Bálintról, az ő lányáról, Lottiról és a nevelőjéről Lőrinc mesterről szól. Lőrinc Bálint mestere, tanítója a fiú kiskora óta. Nyomon követhetjük Bálint életét. Majd Lőrinc lesz Bálint lányának Lottinak is a nevelője. Lőrinc a helyi orvos, megtanítja a mesterségre Lottit is. De mivel lány ezért Ő nem veheti az orvosi szerepet. A történet nekem annyira nem tetszett. Az írónő más könyvei jobban elvarázsoltak.
dr. Horváth Orsolya véleménye:
Fábián Janka több mint 200 évvel korábban játszódó regénye abba a pesti-budai világba kalauzolt el, amelyik időszakból eddig regényt nem olvashattam. Eddigi regényeihez hasonlóan korhűen és hangulatosan elevenednek meg az eddig szárazan tanult történelmi események és a szereplők között valós történelmi, irodalmi alakok is megjelennek. A regényből leginkább a budai vár környékén játszódó események ragadtak magával leginkább, ahol a szereplők látószögén keresztül sok eseménynek lehetünk tanúi.
Szalai Adél véleménye:
Barátnőm olvasta...félig, mondta Ő nem tudja folytatni nem tetszik neki.. na majd Én mivel a Virágszál nagyon tetszett, gondoltam nem lehet ezzel semmi baj, max a barátnőm ízlésével :-) Háááát azt hittem sosem lesz vége. Minden elismerésem az írónőé, aki ennyire aprólékosan az olvasó elé tárja ezt a régi kort, az akkori szokásokat. Sokat gondolkodtam ezen a Martinovics-féle mozgalmon, mikor is tanulhattam az iskolába, de csak nem jutott eszembe, szerintem ezen az órán Én hiányoztam :-) Igaz kicsit Nekem tömény volt, de most már ha álmomból felébresztenek is tudni fogom, elég részletesen. A történet tetszett, csak nagyon vontatottnak tartottam. Sok volt benne Nekem a történelmi rész.....
Havas Jánosné véleménye:
Érdekes volt egy olyan nőről olvasni benne, aki az akkori tudásával elboldogult volna egyedül is, csak hát a női mivolta miatt nem lehetett. Tetszett a vége is , az összes szálat elvarrta az írónő. Eddig minden könyvét imádtam, ez sem okozott csalódást!
Zaják Julianna véleménye:
Nagyon szeretem az írónő regényeit, mert a szereplők sorsán keresztül történelemre is tanít. Teszi ezt úgy, hogy egy percig sem válik unalmassá, könyveit egyszerűen nem tudom letenni! Fábián Janka Lotti öröksége című regényében a Martinovics-féle összeesküvés, a francia forradalom korába kalauzol el minket. Nagyon megszerettem Lőrinc mestert, aki igazi apaként irányította, nevelte, féltőn óvta tanítványait. Szerettem a büszke, bátor, okos Lottit is, aki abban a korban, amikor a nők még csak zenével és háztartással foglalkoztak, nevelőapja „szeme” lett, és segítette hivatásának gyakorlásában, illetve életművének befejezésében. Kedvenc mellékszereplőm Lujza kisasszony volt.Tíz évig éltem a Tabánban, ezért számomra külön élményt jelentett a környék hangulatának leírása.
Hutvágner Károlyné véleménye:
Ó, hát én nem értem az előttem szólókat! - Persze mindenkinek tiszteletben tartva az egyéni véleményét! - Nekem az Emma trilógia után a kedvencem lett ez a könyv. Egy olyan kort mutat be, amelyről nagyon kevés maradt meg bennem tanulmányaimból, inkább csak nevek, egy-egy mozzanat: Martinovics, Napóleon, jakobinusok, stb. Én kimondottan gördülékenynek érzem a cselekményt, szerethetőnek Lottit, úgy is mondhatnám, tökéletesen jó korrajz a regény. Le sem tudtam tenni, annyira élveztem. Jól megrajzolt történelmi háttere miatt nem az a kimondottan lányregény, nem nyálas, nem csöpögős, nem túlzó. Pont úgy jó, ahogy van. Köszönet és gratuláció Fábián Jankának!
Erdősné Pusztai Anikó véleménye:
Szeretem az írónő történelmi leírásá. Olvastam tőle már a Emma trilógiát. Ezt a könyvet már elkezdtem de még nem fejeztem be.
Montag Brigitta véleménye:
Nekem nem volt felkavaró. Az első pár oldalt olvasva, már azon voltam, hogy nem fogom elolvasni, mert nem kötött le.
A történetben szerintem a drámai elemeket jobban ki lehetne hangsúlyozni pl: hogy Bálintnak ki az apja, Bálint börtön éveit, Lotti mikor szerelmes lesz.
A történelmi részek szerintem érthetően vannak kidolgozva. Én nem nagyon értek a történelemhez de a könyvben érthetően le vannak írva az események, és érdekesen.
De összességében egy könnyen olvasható, jó kis könyv.

„Fordulatos, felkavaró családtörténet a XVIII-XIX. század fordulójáról.
A Zemplén vármegyei dúsgazdag Ághfay báró nyughatatlan, lázadó természetű fia – apja akarata ellenére – egy nála idősebb és elvált színésznőt vesz feleségül. Bálintot a francia forradalom eszméi is vonzzák; belekeveredik a Martinovics-féle összeesküvésbe, és ezért az életével fizet.
Elárvult kislányát, Lottit apja egykori házitanítója, Lőrinc mester veszi magához. A lány – akinek sejtelme sincs előkelő származásáról – kiváló oktatásban részesül. Nevelőapja, a nagy tudású kirurgus mellett még komoly orvosi ismereteket is szerez, de nő lévén, és kisebb testi fogyatékossága miatt nem gyakorolhatja a gyógyító hivatást. A talpraesett lány azonban megtalálja a kibúvókat, és Lőrinc mester oldalán még a győri csatába is eljut.
Közben nem is sejti, hogy élete nagy szerelmének beteljesülését nemcsak a fiú elérhetetlen társadalmi helyzete, de múltjának és családjának sötét titkai is akadályozzák. Sok hányattatás után Lotti végre ráeszmél, hogy a boldogság mindvégig karnyújtásra volt tőle.”