ADATLAP
Micimackó
Réges-régen valamikor az ősidőkben, de legalábbis múlt péntek előtt, Micimackó az erdőben élt, saját kunyhójában. S ugyanebben az erdőben lakott a fontoskodó Nyuszi, a tudálékos Bagoly, a félénk Malacka, a sértődős Füles, Kanga, a kengurumama kicsinyével, Zsebibabával, no meg a vidám, ugrálós Tigris és persze mindnyájuk szeretett gazdája, Micimackó legjobb barátja: Róbert Gida. Ebben a mesebeli erdőben mindennap történik valami mulatságos vagy izgalmas esemény. Micimackó háborúságba keveredik a méhekkel, elefántfogásra indul barátjával, Malackával, s hőstetteiket szépen zengő versekben énekli meg. Sokszor bajba is keveredik, lévén ő egy Csekélyértelmű Medvebocs, de Róbert Gida, aki már nagy és okos - majdnem hatéves -, mindig mindent rendbe hoz. A hazánkban is hallatlanul népszerű két meseregény Karinthy Frigyes ragyogó fordításában, E. H. Shepard rajzaival jelenik meg újra....
Békés Nikolett véleménye:
Mindig is fontosnak tartottam, hogy felnőtt fejjel újra olvassam gyermek és iskolás korom könyveit.
Mert annyira más most újra elővenni, értelmezni, átérezni.
Anno hamar túl akartam esni a kötelező olvasmányon, most szívesen forgattam.
Butuska kis mese lenne, de ennél mélyebb , sokkal több üzenete van a számomra, az olvasó számára.
Minden állat egy - egy gyermek típus, míg Róbert Gida próbálja a maga módján a felnőtt szerepét betölteni.
Vegyük Fülest, depressziós, mindig morcos, de a mondataiban ott az tudatos értelem, az általa megformált szerep vágya, segély kiáltása.
Nyuszi okoskodása, a mindig mindenre tudja a választ, az az a folyton vissza igazolásra vágyás és sorolhatnám.
Gyermeknek lenni, és minden kalandot megélni csodás érzés, de eljön a felnőttkor, mégis a lelkünk egy részében mindig gyerekek maradunk.
Jó érzés ennek tudatában befejezni a történetet.
Sike Judit véleménye:
Imádom. Gyermekkorom kedvenc meséje és könyve, imádnivaló történetekkel és szereplőkkel, csodálatos. Az idézetek ma is minden nap eszembe jutnak, óriási igazságokat fogalmaz meg, miközben "csak egy mese". Nagyon szeretem, és remélem a gyermekeim is ugyanúgy fogják szeretni, ahogy én.
Markó Júlia véleménye:
Egyik kedvenc mesém volt gyerekkoromban. Plusz kihívást adott hogy a nagy szeretetre való tekintettel eredeti nyelven olvastam el a mesét. Ugyan így kicsit másképp hatott, mivel a fordításban helyenként eltér a magyar kiadás, nagyon szórakoztató volt. Imádtam, imádom. Micimackó és a többiek meghatározó részei voltak a gyerekkoromnak, mind könyv, mind a mesefilm változatban. Remélem egyszer majd a gyerekeim is épp annyira fogják szeretni a történetet mint én.
Németi Gréta véleménye:
Réges-régen valamikor az ősidőkben, de legalábbis múlt péntek előtt, Micimackó az erdőben élt, saját kunyhójában. S ugyanebben az erdőben lakott a fontoskodó Nyuszi, a tudálékos Bagoly, a félénk Malacka, a sértődős Füles, Kanga, a kengurumama kicsinyével, Zsebibabával, no meg a vidám, ugrálós Tigris és persze mindnyájuk szeretett gazdája, Micimackó legjobb barátja: Róbert Gida. Ebben a mesebeli erdőben mindennap történik valami mulatságos vagy izgalmas esemény. Micimackó háborúságba keveredik a méhekkel, elefántfogásra indul barátjával, Malackával, s hőstetteiket szépen zengő versekben énekli meg. Sokszor bajba is keveredik, lévén ő egy Csekélyértelmű Medvebocs, de Róbert Gida, aki már nagy és okos – majdnem hatéves –, mindig mindent rendbe hoz. A hazánkban is hallatlanul népszerű két meseregény Karinthy Frigyes ragyogó fordításában, E. H. Shepard rajzaival jelenik meg újra.
Oláh Rita véleménye:
Aranyos, kedves kis mese. Jó volt olvasása közben újra gyereknek lenni kicsit és mosolyogni Micimackó és barátai sokszor butácska gondolatain. Pl. azon a részen, amikor beleestek egy verembe, és azt hitték, az elefánt ásta nekik csapdára, és mikor Róbert Gida jött azt hitték, hogy ő az elefánt. Úgy olvastam ezt a könyvet, hogy közbe másik kettő komolyat is olvastam, és jó volt köztük megpihenve ezt a könnyed és megmosolyogtató könyvet olvasni.
Schwarcz Kriszti véleménye:
A végére hagytam, mert tartottam tőle hogy túl "gyerekes" lesz :) De érdekes módon szinte mindegyik szereplőben felismerni véltem egy-egy barátomat, ismerősömet :) :) Így egész más színezete van az egész könyvnek, nagyon jól szórakoztam rajta!
Sinka Zsuzsi véleménye:
Tipikusan az a könyv, ami gyerekkorom óta ott áll a szekrényemen, de előbb nyúlok bármihez, minthogy elolvassam. Nem a könyv tehet róla. Nyilván.
Egyébként nem véletlen, hogy ilyen hatalmas sikere lett az "öreg, csacsi Medvének"
Felnőttként kicsit más színezete van az egésznek, és lehet, hogy belemagyarázás, de elgondolkodtató a különböző figurák viselkedése: Malacka félelme, Nyuszi önzése és talán nagyképűsége, Füles bánata.
Forgon Veronika véleménye:
Azért választottam a Micimackót, mert kiskoromban nagyon szerettem a rajzfilmet és sok plüssjátékom is volt. Az iskolában már egyszer el kellett olvasni, ha jól emlékszem 8 évesen. Akkor élveztem, ám felnőtt fejjel egy kínlódás volt. A történetek bugyuták, semmi tanulság, a versek rettenetesek és sok nyelvtani sőt helyesírási hibát is tartalmazott. Óriásit csalódtam. Ezt a mesekönyvet biztosan nem fogom a gyermekeimnek olvasni. És még szegény Füles is csak szomorú és szomorú és szomorú és egyik barátja sem próbálja felvidítani. Szomorú.
Falusi Renáta véleménye:
A legelső Disney-mesét kicsinek imádtam, sőt még ma is szívesen nézem meg. Bánom már, hogy gyerekként nem olvastam, most elég furcsa volt. Nem tudtam sajnos úgy értékelni, mint kellett volna. Valamikor idegesített a szereplők butasága, máskor jót mosolyogtam rajtuk. Azonban minden gyereknek el kellene olvasnia, hiszen sokkal aranyosabb történet, mint néhány mai mese, amelyeket néznek.
Markó Andi véleménye:
Mindig is szerettem Micimackó, a Csekélyértelmű Medvebocs történeteit mindenféle formában. Olvasás közben fülembe csengtek az ezerszer hallott mesejáték hangjai, láttam a televíziós feldolgozás képeit. Nagy élmény minden életkorban. Ajánlom minden gyereknek és gyereklelkű felnőttnek.
Körtvélyesi Erika véleménye:
Gyermekkorom kedvenc könyve volt Micimackó és barátai, nagyon jó volt újraolvasni. Legjobban az a rész tetszett, ahol Micimackó magát felhőnek álcázva akar mézet csenni. Nagyon érdekes volt az állandóan fontoskodó Nyuszi tevékenységéről olvasni. A mindig félénk Malacka és a szomorú Füles szintén elgondolkodtató volt. Némelyik állat ilyen módon tart tükröt nekünk, embereknek, hogy milyenek is tudunk lenni, ha csak a rosszat látjuk, vagy állandóan okoskodunk, de eszünkben sincs semmit tenni.
Tomcsik Éva véleménye:
Gyerekkoromban nem olvastam ezt a könyvet, csak a Disney-mesét ismertem. Sokkal élvezhetőbb volt így most számomra, a szereplők egy-egy emberi tulajdonsággal voltak felruházva, a róluk szóló történetek is nagyon kedvesek voltak. Megragadott az a rész, amikor Kanga és Zsebibaba megérkeztek a 100 holdas pagonyba: mi, emberek is így viselkedünk, amikor valami új csöppen az életünkbe. Egyébként minden szereplő abszolút szerethető, remélem, sok gyerek meg fog ismerkedni a könyvvel.
Polgár-Szilágyi Mária véleménye:
Gyermekkorom egyik kedvenc meseregénye volt,amit felnőtt fejjel is érdemes újra elolvasni. Minden állat az erdőben hordoz magával egy jellegzetes emberi tulajdonságot, amely a személyiségükhöz köthető. Például Füles mindig sértődős. Roppant szellemes írásmű,mely szinte minden sorával meg tud mosolyogtatni.
Katona M. Anita véleménye:
Kicsiként nagyon szerettem, bár akkor csak a direkt gyerekeknek szánt kiadásokat olvastam el. Most, hogy az eredeti történetet olvastam, kicsit furcsa volt.

Valahogy felnõtt fejjel nem tudtam úgy élvezni, mint gyerekként, néha már kicsit zavaró is volt Micimackó, pedig tudom, hogy pont az a lényege, hogy ő a "csacsi, öreg Medve".

Azért jó volt elõvenni, a rajzok aranyosak benne, viszont azt hiszem, legközelebb már csak a gyerekeimnek fogom elolvasni.
Gyuricza Györgyné véleménye:
Kislányomnak olvastam fel ezt a könyvet. Nagyon tetszett Neki az egész könyv, de főként az a rész amikor Füles elveszti a farkát, és Micimackó felhívja rá a figyelmét, hogy valami nem stimmel a küllemével kapcsolatban.
"- Mi történt a farkoddal? - mondta meglepetve.
- Mi történt volna? - mondta Füles.
- Nem látom sehol.
- Tényleg?
- Tényleg. Ebben nem lehet tévedni. Mert vagy van, vagy nincs. És itt nincs.
- Hát akkor mi van helyette?
- Semmi.
- Mindjárt megnézem - mondta Füles, és lassan és óvatosan megfordult, hogy lássa azt a helyet, ahol a farka volt az imént, aztán ráeszmélve, hogy nem látja, visszafordult, lelógatta a fejét, átdugta a két mellső lába közt, aztán hosszú, szomorú sóhajjal csak ennyit mondott:
- Attól tartok, neked van igazad."
Ezt a részt vagy tízszer el kellett olvasnom, és minden egyes alkalommal nagyokat nevetett az ügyetlenkedő, szegény Fülesen.
Nekem is a kedvenc karaktereim Fülesés Malacka. Füles olyan mélabús, hogy az ember szeretné megvigasztalni, felvidítani. Malackát pedig megvédelmezni és bátorítani.
Nekem az egész könyv nagyon tetszett, és plusz érzelmi töltetként visszaidézte azt az időket mikor még nekem olvasta fel anyukám.
Hegedűs Péter véleménye:
Nagyon imádtam mindig is a jóságos Micimackó és barátai történetét. Annak ellenére, hogy nem emberek a szereplők a tulajdonságaik. hibáik emberiek, Magunkra ismerhetünk egy-egy szereplőben, történetben. Gyermekként vétek kihagyni az olvasását.
Tuczainé Gergye Alíz véleménye:
Jó volt újra olvasni sok év után,de a mese még mindig megmosolyogtatja az embert. Micimackó aki beismeri saját képességeinek határait és pont ezért szeretjük Őt. Mi emberek nem szívesen ismerjük be gyengeségeinket és a gyerekeknek sem tanítjuk meg elfogadni magukat úgy ahogy vannak.
Fekete Edit véleménye:
Kedves, képzeletbeli mese. Megható és vidám. Minden szereplő egy-egy embertípúst jelenít meg. Kiváló társadalom kritika. Tetszik, ahogyan a barátság fontosságát hangsúlyozza Milne. Mindegy ki mit tesz, vagy hogyan viselkedik, mindíg számíthat a másikra.
Bodor Sarolta véleménye:
Nagyon szeretem ezt a könyvet. Tele van humorral . Micimackó furfangos logikával talál szinte mindenre magyarázatot. Amiko r például saját lábnyomát menyétnyomnak nézi, s amikor ez kiderül: „Nyilvánvaló, hogy félre voltam vezetve. Meg fogom vizsgáltatni az agyvelőmet. Úgy látszik ráment az influenza.”. Mindvégig vidám és felszabadult mese. Itt minden szereplő hibázik, de ezért soha senki nem kap szidást, kioktatást. Mindenki megmaradhat olyannak amilyen, megőrizhetik egyéniségüket. Az Elvarázsolt Völgy, ahova a könyv végén Micimackó és Róbert Gida megérkeznek, ahol az ember gondtalanul megpihenhetett anélkül, hogy rögtön fel kellene kelnie és mással törődni, és a hely ahol „ a kisfiú meg a medvéje mindig játszani fognak”
Klenyár Daniella véleménye:
Réges-régen valamikor az ősidőkben, de legalábbis múlt péntek előtt, Micimackó az erdőben élt, saját kunyhójában. S ugyanebben az erdőben lakott a fontoskodó Nyuszi, a tudálékos Bagoly, a félénk Malacka, a sértődős Füles, Kanga, a kengurumama kicsinyével, Zsebibabával, no meg a vidám, ugrálós Tigris és persze mindnyájuk szeretett gazdája, Micimackó legjobb barátja: Róbert Gida. Ebben a mesebeli erdőben mindennap történik valami mulatságos vagy izgalmas esemény. Micimackó háborúságba keveredik a méhekkel, elefántfogásra indul barátjával, Malackával, s hőstetteiket szépen zengő versekben énekli meg. Sokszor bajba is keveredik, lévén ő egy Csekélyértelmű Medvebocs, de Róbert Gida, aki már nagy és okos - majdnem hatéves -, mindig mindent rendbe hoz. A hazánkban is hallatlanul népszerű két meseregény Karinthy Frigyes ragyogó fordításában, E. H. Shepard rajzaival jelenik meg újra.
Bálint Júlia véleménye:
Annyira nagyszerű élmény volt elolvasni ezt a mesekönyvet, főleg, hogy gyermekkoromban kimaradt, pedig ott áll a többi között már jó pár éve. Nem vagyok túl öreg, mégis nosztalgikus érzések fogtak el olvasás közben :)) Gyerekként rajongtam a meséért, szinte az összes epizódot láttam, így most újra felelevenedtek bennem az aranyos, megmosolyogtató kis történetek. Nagyszerű viccek vannak benne, amelyet főleg a nagyobbak értenek, és értékelnek, ugyanis úgy hiszem, Karinthy zseniális fordítása nélkül mit sem érne az egész. :)
Kohut Ildikó véleménye:
Úgy gondolom, kevés embert találnánk, aki nem ismeri Micimackót, a kissé csetlő-botló, csekély értelmű, de mégis szeretnivaló medvebocsot. A könyv sok mulatságos részt tartalmaz, igazi kedvenc történetet nem is igazán tudnék belőle felsorolni, jó érzés olvasni.
Zsuzsanna Volford véleménye:
Kedvenc gyerekkori történetem a csekély értelmű Micimackóval, az állandóan félő Malackával, a mindig mélabús Fülessel, az állandóan ugráló Tigrissel, az okosakat mondó Bagollyal, a mindentudó Nyuszival, Kangával és Zsebibabával, valamint Róbert Gidával, akire mindig lehet számítani és aki mindig kitalál valamit.
Molnárné Szabó Zsuzsanna Babi véleménye:
Annyira aranyos kis könyv, hogy nyugodtan kijelenthetném, ezt mindenkinek jó lenne legalább egyszer elolvasnia. Annyira kedvesen gyermetegek és mégis akkora értékeket képviselnek a szereplők, hogy mi, felnőtt emberek sokszor tanulhatnánk tőlük. Egymásra való odafigyelést, törődést, barátságot, apró örömök megtalálását az életben mindenképpen. Számomra a legmeglepőbb az volt, hogy gyerekként egyszer sem tudtam elolvasni, nem igazán kötött le. Most, felnőttként, az egyik legklasszabb pozitív gondolkodást árasztó tanmese!
Balazs Diana véleménye:
Gyerekként nem figyel erre az ember, de felnőttként sokkal jobban átjön (legalábbis nekem), hogy mennyire fontos a barátság, és ahogyan a szerző ezeken a kis állatokon keresztül mutatja ezt meg. Megható
Benedek Dalma véleménye:
Réges-régen, valamikor az ősidőkben, de legalábbis múlt péntek előtt, ebből a könyvből tanultam meg olvasni. Vagy első könyvélményeim egyike volt. Akkor gyerekként teljesen más értelmezése volt az egyes történeteknek, karaktereknek. Jó volt felnőttként újra átélni, megmosolyogni az együgyü mackó, a félős malacka, vagy éppen az okostojás bagoly kalandjait.
Sántha Zsanett véleménye:
Gyerekkoromból valahogy kimaradt ez a könyv, nem úgy mint a mesefilmek. :) Nem gondoltam volna, hogy felnőtt fejjel ennyire fogok élvezni egy mesekönyvet. Tegnap este kezdtem el olvasni a kislányomnak, miközben ő elaludt, én tovább olvastam. Ma ismét folytatom neki a mesélést, legalább még egyszer-kétszer én is mosolygok rajta. Kedvenc részünk, amikor Micimackó beszorul Nyuszinál. + Füles farka.
Szlavikovics Tünde véleménye:
Örülök, hogy gyerekként nem olvastam, mert most rengeteg emléket, élményt szabadított fel bennem. Eszembe jutott mennyire szerettem a könyv alapján készült mesét. Egy kicsit megint gyereknek érezhettem magam. Sok új információt kaptam a könyvtől, mert eddig nem tudtam például, hogyan akarták Kangáékat elkergetni, vagy hogy éppen Nyuszi egyik rokonát Futrinka Ferinek hívják. Mindenféleképpen ajánlom mindenkinek, hisz a mondanivalója örök érvényű. A barátság nagyon fontos dolog és barátok nélkül elvesznénk, mint Füles farka. Ha lesznek gyerekeim egyértelmű, hogy el fogom olvasni nekik, hogy ők is tudják ki is az a Micimackó.
Kocsis-Meriadt Brigitta véleménye:
A Mici mackó nem állatokról, emberi karakterekről szól. A szereplők, bár szerethetőek, a maguk módján minde emberien gyarlók. A torkos Mackó, a gyáva Malacka, az oksokodó Bagoly, az önsajnáltató Füles, a túlbuzgó Nyuszi mind-mind emberi karakterek...olyanok, akikről mindnyájunknak eszéb jut valamelyik ismerőse. Vagy éppen saját maga...
Cselle Gabi véleménye:
A Micimackó minden kisgyerek kedvence, akár a könyvről akár a filmfeldolgozásokról beszélünk. Nem emlékszem, hogy nem értettem volna valamit amikor kisgyerek voltam, de most döbbenek rá, hogy igazán ezt a könyvet csak felnőtt fejjel lehet teljes mértékben felfogni , megérteni és igazán élvezni. Persze ehhez a zseniális Karinthy fordítás is nagy mértékben hozzájárul. Összességében azt gondolom, hogy ez egy alapmű, melyet nem csak el kell, de el is érdemes olvasni valamint minden korosztály számára örömet okoz.