Bacz Larisa Andrada
Bacz
Larisa Andrada
2021-03-30 18:20:04
A Chesil-parton
1962 júliusában egy fiatal szerelmespár az esküvője napján megérkezik egy tengerparti hotelbe. Minden tökéletesnek látszik - a kilátás, a pazar vacsora, a finom bor -, a fiú nem sejti, hogy a lány szörnyű titkot hordoz. Mindketten félnek a közelgő nászéjszakával kapcsolatos érzéseikről beszélni, és egyikük sem tudja még, hogy e néhány óra történései egész életükben kísérteni fogják őket... Ian McEwan regénye egyszerre korrajz és pszichológiai látlelet, félelmetes tanúságtétele annak, hogyan hatja át a társadalom prüdériája és konzervativizmusa az egyes ember életét. A regény kimerevít egy pillanatot, a nászéjszaka estéjét, mely a két fiatal életének esszenciáját hordozza, és lényük, kapcsolatuk lényege sűrűsödik össze ebben a néhány órában. A vékony könyv súlyos és rétegzett tartalmat hordoz - számos kérdést felvet kultúra és test viszonyáról, elfojtásról, egymás megszólításának nehézs ...
Véleményem:
A könyvet ajándékba kaptam, s a a belőle készült filmet már korábban volt szerencsém látni. Emiatt kicsit nehézkesen kezdtem neki az olvasásnak, mert nem igazán szeretem, amikor tudom, hogy mi lesz a vége egy történetnek. A felétől viszont egészen beszippantott a történet, s érdekes volt visszagondolni, hogy a könyvebn olvasottak hogyan kerültek át a filmre. A film befejezése eltért a könyvétől, a két egykori házastárs találkozása a könyvben sohasem történt meg, a filmben viszont rendkívül erős jelenet volt.

Bacz Larisa Andrada
Bacz
Larisa Andrada
2021-03-30 18:14:18
Vera
Szeged, 1980. Vera az általános iskola negyedik osztályába jár, jó tanuló, jó sportoló. A papa a honvédségen dolgozik, a mama meg minden nap várja őt tanítás után. De Vera biztonságosnak hitt élete pár hét leforgása alatt megváltozik. Az egyik eseményből következik a másik, mintha dominók dőlnének egymás után, mégsem lehet tudni, vajon mi indítja el az események láncolatát. Mi fordítja szembe végzetesen az addigi legjobb barátnőjével? Miért olyan jó és ugyanakkor ijesztő egyre több időt tölteni Józeffel, az új lengyel fiúval? És miért vannak a felnőtteknek titkaik, ha Verától azt várják el, hogy ő mindig csak az igazat mondja?

Grecsó Krisztián új regénye arról szól, hogy a családi titkokat felfedni nemcsak tudás, de bátorság kérdése is. Vera felismeri: vannak helyzetek, amikor idő előtt kell felnőttként viselkednünk. És hogy fel lehet nőni a feladathoz. ...
Véleményem:
Ez volt az első könyv, amit Grecsótól olvastam - és biztosan nem az utolsó. A nyolcvanas évek szülötteként különösen érdekes olvasmánynak találtam. A kiskamasz Vera sok saját emléket idézett fel bennem. Beszippantott, szerettem ezt a könyvet, még szívesen olvastam volna tovább.

Bacz Larisa Andrada új könyvet vett fel!
Bacz
Larisa Andrada
2021-03-30 18:04:23
Freud szeretője
A századfordulós Bécs pezsgő, dekadens világában járunk. Minna Bernays, az éles eszű, tanult társalkodónő hirtelen munka nélkül, az utcán találja magát. Bécs az avantgárd művészek és a forradalmi gondolatok otthona, ahol azonban egy ifjú hölgy számára még mindig a házasság jelenti az egyetlen biztonságot. Minna azonban ennél jóval többre vágyik, és kétségbeesésében nővéréhez, Marthához fordul segítségért.

Ám Marthának is megvan a maga gondja: hat gyermeket nevel, túlhajszolt, közönyös férje pedig nem más, mint a zseniális, ám zsarnoki természetű Sigmund Freud. Freud ebben az időszakban sokat küszködik, kollégái kerülik, szexuális késztetésekkel, ösztönökkel és perverziókkal foglalkozó elméletei pedig támadások kereszttüzében állnak. Martha megdöbbentőnek és visszataszítónak találja férje "pornográf" munkáját, Minnát azonban lenyűgözik Freud korszakalkotó felfedezései.

Bacz Larisa Andrada elolvasott egy új könyvet!
Bacz
Larisa Andrada
2021-03-30 17:44:24
Mostohák
zázak láthatták volna, mégsem tűnik fel senkinek, amikor egy zsúfolt svédországi vonatról elrabolnak egy kislányt. Az anyja nem volt mellette, mert az egyik állomáson véletlenül lemaradt. A vonat személyzetét természetesen riasztották, hogy vigyázzanak az alvó gyerekre, ám mire a szerelvény befut a stockholmi főpályaudvarra, a kicsinek nyoma vész. Alex Recht felügyelő és Fredrika Bergman bűnügyi elemző kezdetben klasszikus gyerekrablásra gondol, ám a nyomozás rémálomba illő fordulatot vesz, amikor az ország egy távoli szegletében megtalálják a kislány holttestét homlokán a felirattal: Nem kell! A gyilkos kíméletlen, s mint kiderül, rendkívüli képességű… ...
Véleményem:
Ó igen, le sem tudtam tenni. Kedvenc skandináv krimisorozatom első kötete. Számomra igen izgalmas cselekménnyel rendelkezik az egész sorozat, bár tény, hogy sokszor nem értettem egyet a karakterfejlődéssel, de talán ezért is volt lehengerlő.

Bacz Larisa Andrada új könyvet vett fel!
Bacz
Larisa Andrada
2021-03-30 17:23:12
1984