ADATLAP
A vörös királyné
Az 1400-as évek második felében kárunk, angol földön javában zajlik a rózsák háborúja. A trónért két család verseng: a Yorkok és a Lancasterek, vagyis - jelképeik alapján - a fehér és a vörös rózsa. Margaret Beaufort, a Lancaster-ház örököse nőként nem is álmodhat arról, hogy felkent uralkodó legyen belőle, ám nem is magának akarja megszerezni a trónt, hanem fiának, Henrynek. A Yorkok már készen állnak arra, hogy kihasználják a király betegségéből adódó bizonytalan helyzetet, csakhogy az uralkodó felesége, Anjou Margit keményen ellenáll. S ezzel megkezdődik a rózsák háborújának újabb fejezete, amelyen idővel Margaretnek is jelentős szerep jut. Nem is csoda, hiszen akár egyetlen igaz szerelmét is hajlandó kockára tenni, hogy isteninek hitt küldetését beteljesítse, és Henryt királlyá koronáztassa.
"A másik Boleyn lány" szerzőjének, a romantikus történelmi regényeiről világszerte ismert Philippa Gregorynak újabb lenyűgözően izgalmas, életteli kötete azt a szerelmekkel, halálos szenvedélyekkel és szövevényes udvari intrikákkal teli korszakot mutatja be, mely végül a Tudor-dinasztia felemelkedésével zárult....
Czéman Eszter véleménye:
Ez a történet Lancesteri Margit szemszögéből mutatja be a Rózsák háborúját. Meg kell vallanom, hogy kicsit sem szimpatikus karakter Margit. Persze minden csak nézőpont (illetve narrátor) kérdése, hisz, ahogy Shakespeare méltán elhíresült propaganda király drámája, a III. Richárd, Richárdot állítja be született rossznak, addig Gregory Margaret Beaufortot. Az igazságot meg talán csak Isten tudja, akinek a nevében oly sok ármány, árulás, és gyilkolás történt, mióta világ a világ.
Egyébként az eddigi leggyengébb Gregory regény, amit olvastam.