ADATLAP
Álom luxuskivitelben
Novellákkal robbant be a csodagyerekként az amerikai irodalomba, és mindössze huszonhárom éves volt, mikor első regénye, a magyarul is olvasható Más hangok, más szobák 1948-ban megjelent. Miért keltett már a kezdet kezdetén akkora – jogos – feltűnést? Nyilván a mesterségbeli tudás miatt is, amelyet bárki idősebb pályatárs megirigyelhetett volna. De meghökkentő sikerének titka elsősorban ott volt keresendő, hogy művészi renddé tisztult élményvilágában bámulatos bztonsággal ötvözte össze az amerikai irodalom egyik, Hawthorne-tól Melville-en és Mark Twainen át vezető hagyományát olyan elemekkel, olyan jegyekkel, melyek kizárólag csak rá voltak jellemzők: a világ konkrét valóságának a gyerek, illetve a gyereklelkű felnőtt álmaiban való átfogalmazást. Sötét és grotesz, bizonytalan körvanalú látomások töltik be az első írásokat: alaktalan félelmek, bukott, eltorzult vágyak keretei ezek az elbeszélések. A szinte zenei stílus, a burjánzó költői képek foglalatában szuggesztív erővel szólnak az írások a kekzdendő magányról. Később e lidércnyomásos atmoszféra jótékonyan oldódott fel a humor hatására, s vált derűsebbé, vonzóbbá. Kötetünk e kiváló író legszebb kisregényeit és elbeszélései tartalmazza....
Konrád Evelyn véleménye:
Élvezetes történet egy felnőtt nőről, aki valójában kislány maradt. A gyerekes, meggondolatlan viselkedése a főszereplőnek az, ami a történet humorát képezi, ami ugyanakkor szomorú is, hisz a szerelem beteljesületlen marad, és tragédiák is történnek a központi (majdnem) pár rövid történetében.
Sári Csaba véleménye:
Szépen megírt történet volt, bár számomra semmi plusz nem volt benne. Elég regényt lehet olvasni csodás hölgyekről, akikbe mindenki szerelmes, ők mégis valami önpusztító utat választanak.
Kathi Melinda véleménye:
A könyv vegyes érzelmeket hagy bennem. Örülök neki, hogy elolvastam, mert egy részről tetszett. De, valószínűleg a rövidsége miatt, nem hagyott bennem maradandó nyomott, mivel nem volt időm beleélni magam, átérezni a szerepet.

További értékelés:
http://olvasoleanyka.blog.hu/2016/08/26/truman_capote_alom_luxuskivitelben_470
Pintye Nikolett véleménye:
Háát..nem erre számítottam, nekem elég döcögősen indult, többször abba akartam hagyni, mert nem tudtam kibogozni, hogy most miről szól a történet. Az eleje nagyon zavaros volt. A közepe felé már követhető volt egy esemény szál, de annak is olyan hamar vége szakadt. Cily viselkedése nekem egyáltalán nem volt szimpatikus...Nekem csalódás volt ez a könyv...
Balázs Barbara véleménye:
Talán azzal a szóval lehetne a legjobban jellemezni, hogy elbűvölő. Egyszerűen lélegzetelállítóan fantasztikus volt! Teljesen bele tudtam képzelni magam a történetbe. Már régóta szerettem volna elolvasni Capote művei közül egyet, és ezek után kijelenthetem, hogy nem ez volt az utolsó! Csak ajánlani tudom!!
Szabó Angéla Dominika véleménye:
Tökéletes helyszínen (New York) játszódó érdekes történet, a narráció is különlegessé teszi - a mesélő egyfajta visszaemlékezésként tálalja a sztorit. Szupertaláló a főhős nevének magyarra fordítása (Miss Hebrentch)! Mindazonáltal én egy kicsit többet vártam volna tőle, nem volt katarzis...
Ambrus Andrea véleménye:
Ezen az oldalon akadtam a könyvre, kedvet kaptam, levettem a polcról. A Fűhárfa nem tetszett, abba is hagytam. Az Álom luxuskivitelben viszont kellemes délutáni olvasmány, a stílusa könnyed, a tartalma annál kevésbé. Szerethető karakterek, félrecsúszott életek.
Majoros Andrea véleménye:
Gondolom, sokan láttátok már az Audrey Hepburn-féle Álom luxuskivitelben c. filmet. Sokan szeretik, ám nekem mindig zavaros volt, és nem igazán értettem, mi benne olyan megrázó. Aztán elolvastam a könyvet, és mindent megértettem. "Fred", azaz Truman Capote alteregója, ( a sorok között olvasva, rájöhetünk, hogy valójában homoszexuális, akárcsak a csapos, Joe Bell) szegény íróként tengeti mindennapjait a második világháború idején, amikor betoppan az életébe a hurrikán-jellegű Miss Cily Hebrentch, a tizenkilenc éves "utazó", aki azzal keresi a kenyerét, hogy gazdag férfiakkal „barátkozik”, és „mosdópénzt” kér tőlük. Eleinte csak egy erkölcstelen, szeszélyes, önző, senkivel sem törődő csitrinek tűnik, aki napról-napra él, továbbá meglehetősen műveletlen. De ahogy haladunk a történetben, láthatjuk, hogyan hull le róla a „szőkeség” máza: a felelőtlen, minden áron gazdag férjet fogni vágyó bakfis képe mögött egy tragikus múltú, ám azon túllépni próbáló, koraérett fiatal nő rejtőzik, aki sajátosan, mégis jól látja az élet dolgait. Tele van ellentmondásokkal: tanulatlan, mégis megvan a magához való esze, szeretetéhes, ám fél az érzelmi kötődéstől, mivel élete során számos férfi és nő használta ki. Mindezt igyekszik elfojtani, és erőltetett vidámsággal élni az életét. Engem mindig meghat, sőt megríkat, amint olvasom, milyen könnyedén, milyen frappáns mondatokban beszél életének legszomorúbb időszakairól. Aki mozgalmas történetre, kalandos eseményekre számít, annak csalódnia kell. Ez a könyv Cily Hebrentch megismeréséről, jelleméről szól. Az Álom luxuskivitelben számomra nem más, mint egy "cukormázba", vígjátékba bújtatott tragédia.
Kosztolányi Enikő véleménye:
A film alapján másra számítottam, de a csalódásom pozitív. Szinte le sem tudtam tenni a regényt. A főszereplő a tizenkilenc éves Cily Hebrench, akibe mindenki - még az író is - menthetetlenül szerelmes, és akinek az élete ettől valahogy mintha csak nehezebb lenne.