ADATLAP
Árvácska
Móricz Zsigmond életművének hatása és értékelése napjaink irodalmi közvéleményében rendkívüli változásokon megy át. A Móricz-naplók és más forrásmunkák kiadása, a legújabban kézbe vehető Móricz-monográfia, az „újraolvasó” tanulmánykötetek, a megpezsdült irodalomtörténeti eszmecserék az olvasóközönséget is egy új Móricz-kép megismerésére sarkallhatja. Sorozatunk alkalmas eddig indokolatlanul háttérbe szorult remekművek fölfedezésére és a közismert – inkább csak emlegetett – munkák élményteli befogadására.

Móricz szívszorító regénye, az Árvácska a legkiszolgáltatottabb lelkek életéről, az anyagi, lelki és szexuális nyomorúságról mesél. A regény „modelljének”, Csibének a rövidebb történeteit pedig – mai kifejezéssel – megható és mulatságos túlélő show-ként olvashatjuk.
...
Triszné Szabó Márta véleménye:
Nagyon szeretem az írót, de ez a regénye nekem eddig kimaradt. Elborzasztott, hogy abban az időben egy árva kislánnyal így bánhattak! Móricz itt is teljesen élethűen ábrázolja azt a világot, amiben a történet játszódik. Nagyon sajnáltam a kislányt, akinél még az állatokkal is jobban bántak a mindenkori "gazdái", - mert nevelőszülőknek nem nevezhetőek, az biztos!
Tóth Dominika véleménye:
Kegyetlen mindennapokat mutat be, mégis úgy tűnt, Csöre bár elégedetlenkedik néha, és makacs próbál lenni, számára elviselhető ez az élet. Ez volt az egészben a legkeserűbb; hogy aki ebbe az életbe születik bele, kénytelen ezt leélni nagyobb remények nélkül. Ez is egy szép gyűjteménye az emberi aljasságoknak és közömbösségnek. Érdemes volt elolvasni.
Accalia ^^ véleménye:
Be kell vallanom, ezt a könyvet reggel hatkor kezdtem el olvasni, nyolckor már a tanári asztal mellett álltam, és ebből feleltem.
Mondhat bárki bármit, nekem ez a könyv nem tetszett. A kislánynak nincsenek is gondolatai, és csupán egyetlen mondat fogott meg belőle "Pucéran varrt divatos ruhákat." A könyv többi része? Inkább tűnt egy életrajzi könyvnek, mintsem egy regénynek.
Nem tetszett..
Emese Tóth véleménye:
Rendesen zokogtam a végén , hogy meghal szegény. Ebben a könyvben látszik , hogy mennyire gonoszak tudnak lenni az emberek. Mindenki szegény Árvácskát bántotta és csak alig akadtak akik megsajnálták volna.
Ignácz Eszter véleménye:
Különösen megindító, hogy igaz történeten alapul a mű, sőt ahogy maga Móricz mondta: "a legkisebb mondata is magából a nyers életből szállott fel". Gyönyörű történet, megrázó, hogy mindez egy kicsi gyermekkel történik meg. Újra rádöbbentem, hogy a szeretet ellentéte a közömbösség.
Zsolt Mesterházi véleménye:
Szerencsés vagyok, hogy pont Móricz Zsigmond monogramja egyezik az enyémmel.
Sokan tekintenek úgy a paraszti életre, mintegy ideális szeretettel teli, konfliktus mentes életre, főleg a hagyományos paraszti világra.
Móricz megmutatja, milyen kegyetlen tud lenni ez a világ. A gyerek elsősorban munkaerő, főleg ha nem saját gyerek, hanem egy "állami". Kegyetlen és megalázó helyzetek.
Fehér Barbara véleménye:
Móricz megtanít minket embernek lenni. Hiába játszódik a történet régen, még ma is megállja a helyét. É ami számomra a legnyomasztóbb, és a legszívbemarkolóbb volt: hiába telt el oly sok idő, a körülmények, az emberek nagyon keveset fejlődtek pozitív irányba, csak a díszlet lett más.
Kemendi Tímea véleménye:
Általános iskolában kötelező volt, azután csak filmen láttam párszor. Most, hogy újra elolvastam, nem igazán értem, hogy adhatnak ki ilyet gyerekeknek kötelező olvasmányként! Sok részlet már nem rémlett, így utólag vagyok kicsit felháborodva rajta. Szomorú kis történet. Valószínűleg nem fogom többet elolvasni, inkább a happy end-et szeretem.
Oláh Rita véleménye:
Nem tudhatom előre, hogy milyen könyv fog megrígatni, ezért választottam olyat, amit egyszer már elolvastam és megkönnyeztem. Nehéz szívvel tudtam olvasni ezt a szomorú történetet. Az könyv elején van egy írás a könyv születéséről, ami arról szól, hogy Móricz Zsigmond az életből vette a példákat. Ettől még elgondolokodtatóbb a könyv. Hogy 100 évvez ez előtt, hogyan bántak az árva, vagy akár a saját gyerekükkel az emberek. Bár nyilván nem minden példa ilyen, és a regénybe is egy életbe volt sűrítve sok élet példája. Nagyon megindító rész, amikor a fiatal pár beszél a lánnyal, hogy van-e édesanyja, és másnap öngyilkosok lesznek. Az jut eszembe, talán ők is így sorsára hagyhattak egy gyereket, de ez nem derül ki a regényből, csak az én továbbszövésem.
Nzala Dorothy véleménye:
Ezt a könyvet kötelező olvasmányként kaptuk az iskolában. Talán ez is hozzájárult ahhoz,hogy nem lett a kedvencem. Felkavaró és megrázó volt a történet. Emelet több félreérthető utalás is van benne. Gyerekeknek semmiképpen nem ajánlom, szerintem ez tipikusan olyan könyv amit csak egy bizonyos érettség után lehet elolvasni.
Vargáné Hegedüs Zsófia véleménye:
Ez a mű, nem egy könnyű olvasmány. Megrázó. Főleg lányos anya ként. De emellett olvastatja magát és nagyszerű mű. Egy árva kislány hányattatott életébe nyerhetünk betekintést, ami sok-sok borzalommal van tele. Viszont előbb-utóbb mindenki elnyeri méltó büntetését azok közül akik Árvácskát kínozták.
Kolop Vanda véleménye:
Nem tudok mit mondani. Az a szomorú, hogy el tudom hinni, hogy így bántak, esetleg így bánnak ma is a kis árvákkal: kihasználják, ütik, verik őket, molesztálják őket, nem többek tárgynál. Szomorú, hogy saját bűneik miatt mindig a kislányt bántják. Talán még Dudásné volt az egyetlen, aki valamennyire kedvelte is, a maga módján segítette, amikor "karót kapott". A könyv vége, amikor kezd megvilágosodni, hogy neki is van édesanyja, külön szomorú. Megrázó történet.
Szabó Márta véleménye:
Szívfacsaró és végtelenül megindító. Árvácska egy klasszikus, amely egy igazán hiteles görbetükör lehet azok számára, akik szerint a "hajdani idők" szépek voltak. A gyereknek nem volt becsülete, az asszonynak sem, minden a férfi habitusától függött. Kiábrándító, hogy hány ilyen gyermek élt, és még él ma is, akik másoktól függnek és kénytelenek hálásnak lenni még a verésért is. Karácsony előtt is igazán léleképítő történet.
Szijártó Eszter véleménye:
Bevallom a nagy bűnömet: Sírtam a végén.
Na de kezdjük az elején. A könyvet a történelem tanárom ajánlotta, mert ő tényleg a megszállottja a könyveknek. Elmondása szerint ő egyenesen imádta. Ez a kihívás pont jókor jött. Amikor a kezembe vettem a könyvet a legrosszabbra számítottam. És bumm! A legjobbat kaptam. Nagyon nagyon tetszett a könyv, mind a cselekménye, mind a megfogalmatása. Csak ajánlani tudom!
Forgon Veronika véleménye:
Gimiből ismertem ezt a történetet, így tudtam, hogy nagyon szomorú. Bevallom nem sírtam a végén. Örülök, hogy elolvastam, mert ha nincs ez a kihívás, talán nem is kerül soha a listámra. Nagyon kedvelem a magyar irodalmat, Móricz Zsigmond pedig az egyik fő alakja. Ez a mű egy igaz történeten alapul, ami nagyon drámaivá teszi. Szerintem mindenkinek el kellene olvasnia.
Bedekov Ivett véleménye:
Láttam a filmet is többször, illetve nem most olvastam a könyvet először, de még mindig ugyanazt a fájdalmat és szomorúságot váltja ki belőlem, mint amikor első alkalommal volt a kezemben... Megrázó!
Kasza Dóra véleménye:
Nem olvastam még ezt a könyvet, de szerencsére most megtettem. Ez egy szomorú történet egy ártatlan kislányról. Szegény Árvácska nem tehet róla, hogy milyen körülmények között és hová született, "állami" gyerekként csak rossz sorsa lehet. Dolgoztatják, bántalmazzák, érzéseit semmibe veszik. A végén mikor a karácsonyfa előtt sír Árvácska, hogy megvárja a Jézuskát, mert biztos neki is hoz valamit, véleményem szerint az egyik legmeghatóbb rész a könyvben. A történet befejezése pedig szomorú, de lehet Árvácskának így lett a legjobb.
Csóra Istvánnè véleménye:
A film megnézése előtt olvastam el ezt a művet. A cím alapján egy árva kislányra gondoltam először, illetve magára a virágra is.
Kifejezetten szomorú élmény volt elolvasni. Borzalmas, ahogy azzal a kislánnyal bánnak.
Ettől függetlenül, szerintem egy remek alkotás! Elgondolkodtató, engem arra tanított, hogy becsüljem meg amim van és amit kaptam, mert lehetne sokkal rosszabb is!
Körtvélyesi Erika véleménye:
Nagyon szomorú történet a 20-as évek Magyarországáról. A címe alapján kedves történetnek tűnik, de valójában Árvácska egy valóban árva kislány. Ez a szegény gyermek folyamatosan hányódik a felnőttek között, akik csak a munkaerejét akarják használni, de szegény, érzékeny lelkével nem törődnek. A kislány egyik tanyáról a másikra kerül, és mindenütt a legfontosabbtól, az anyai szeretettől fosztják meg. Ha jönnek ellenőrizni, hogyan nevelik a gyermeket, akkor mindent gyorsan rendbe szednek, még ruhát is adnak az egyébként meztelen lányra. A lányka sorsa tragédiával végződik, de ez nem csak az ő, hanem az egész társadalom tragédiája is, akik nem veszik tudomásul, hogy az árva gyereknek is szeretetre van szüksége.
Gombár-Erkli Katalin véleménye:
Ez egy nagyon megindító könyv. Tudtam, hogy mi lesz benne, hiszen láttam a filmet, de mégsem voltam felkészülve mindenre. Nagyon valóságosan írja le, hogyan bántak régen az állami gyerekekkel, az árvákkal. A végén szinte megkönnyebbültem, hogy meghalt Árvácska. Így biztosan nem éri több fájdalom ebben az életben. Elképesztő és brutális világban kellett létezniük ezeknek a gyerekeknek. Szó szerint a túlélés volt a céljuk, hogy ne haljanak meg a sok nélkülözéstől, veréstől, kínzásoktól, hidegtől, stb.. Rettenetes. Anyaként el sem tudom mondani mennyire megrázó volt.
Tóth Márta véleménye:
Megható történet, nem egyszer fordul elő velem hogy olvasás közben potyogtak a könnyeim, és ez akkor sem volt másképp, amikor a filmet néztem.
Nagyon tetszik a környezetleírás, meg ahogy körülírja hogyan néz ki Csöre.
Annyira elszomorító hogy hány ilyen rossz sorsú gyermek volt/van.
Hihetetlen hogy egy ekkora kislányban, ennyi életerő és tűrés van.
A bácsi nagyon szimpatikus karakter, és aranyosnak találom hogy mennyire szeretik egymást, és hogy az első pillanattól kezdve kötődnek.
Sajnáltam szegényt hogy ennyit szenved, ütik-verik, adják-cserélik mint az állatot. Nagyon szomorú a vége is, hogy egy falat ételt nem adnak neki, és amikor elveszi még ki is zárják a házból..:(
A regény egyébként nagyon tetszett, szívhez szól, és elgondolkoztat, hogy hány olyan gyerek van, aki mindent megkap de nem értékeli, és aki a leginkább megérdemelné akár csak egy szerető családot, az nem kaphatja meg.
Czégény Edina véleménye:
Megrázó a kis Árvácska története, rövidke életének fájdalmas léte...szinte csak pillanatok jutottak neki egy-egy jó szó, kedvesség formájában.
Szörnyű, hogy milyen kegyetlen módon bántak a kis állami gyermekkel, dobálták egyik családtól a másikig, és mindenhol csak verték, megalázták, kihasználták, és még fajtalankodtak is vele... a fiatal házaspártól a kiutat reméltem a kislány számára.. de végül a pusztító tűz hozott az ártatlan kis lelkének megnyugvást. :(
Lipp Kinga véleménye:
Megrázó könyv, pláne ha az embernek leesik, hogy pontosan mi is történt Árvácskával: folyamatosan bántalmazzák (verik, megerőszakolják, lelki terrorban tartják, fizikailag és lelkileg kínozzák). Persze, mindez nem a manapság divatos naturalizmussal elmondva, de egyértelmű, és amikor az ember lefejti az elbeszélői módot a jelentésről: szembesül a szörnyű valósággal.
Fekete Edit véleménye:
Nagyon megrendítő élmény volt elolvasni. Sokáig tartott, mert lelkileg megrázott. Kegyetlen őszinteséggel ír a régi korról, ahol ember embernek farkasa. Fájdalmas olvasni a gyermekbántalmazásról.
Kocsis-Meriadt Brigitta véleménye:
Egyszer mindenkinek illik elolvasni ezt a könyvet, Állami Árvácska története egyértelműen az alapműveltség része. De inkább "kötelező" jelleggel olvastam, mintsem élvezettel a könyvet. Lassan, nyögvenyelősen rágtam át magam rajta, nem is igazán a súlyos tartalom, inkább a nehéz, régies, paraszti nyelvhasználat miatt.
Szabó Krisztina Vivien véleménye:
Vegyesek az érzéseim a könyvvel kapcsolatban. Egyrészt felháborít és mérhetetlenül elkeserít Csöre, az árva kislány helyzete, de a legszomorúbb talán mégis az, hogy a gyermek történetének ihletője Móricz örökbefogadott lányának szomorú sorsa volt. Először még kötelező olvasmányként akadt kezembe a könyv, akkor nagyon nehezen birkóztam meg vele. Képtelen voltam ennyi kegyetlenséget befogadni. Most újból a kezembe vettem, és úgy kezdtem bele az olvasásába, hogy már tudtam mire számítsak, de talán még nagyobb hatással volt rám, mint korábban. A mű ráébreszt világunk romlottságára, és arra, hogy a pénznél sokkal fontosabb a szeretet, tisztesség és becsület.
Knap Marianna véleménye:
Mindaz a nyomorúság, kiszolgáltatottság és megalázottság amelyet a történet főhősének,
Árvácskának el kellett szenvednie, még egy felnőtt embert is megviselt volna nemhogy egy ártatlan csöppnyi gyermeket.
Megdöbbenve szembesültem a nevelőszülők kegyetlenségével, kapzsiságával és rosszindulatával, s mindeközben ámulva fedeztem fel a kislány ragaszkodását, talpraesettségét és lelki tartását, hálás voltam mindazoknak akik kedves szóval, segítséggel fordultak a kis árva felé. Sajnálatos módon az emberségesség ritka madár volt a regényben.....
Kelemen Katalin véleménye:
Szomorú, hogy régen az "állami gyerekeket" ilyen könnyen adták kézről-kézre, a mai világban meg azt sem engedik, hogy jó szülőkhöz kerüljön egy árva. Szívhez szóló könyv. Amit igazából nem értek az a pár, akik öngyilkosok lettek. Ők lettek volna Árvácska szülei? Ha igen, akkor miért nem fordították inkább jobb sorsa gyermekük életét? Inkább elmenekültek... A végén a tűz mindent megtisztított, így mint ha még is kicsit pozitív lenne a vége.
Kelemen Katalin véleménye:
Szomorú, hogy régen az "állami gyerekeket" ilyen könnyen adták kézről-kézre, a mai világban meg azt sem engedik, hogy jó szülőkhöz kerüljön egy árva. Szívhez szóló könyv. Amit igazából nem értek az a pár, akik öngyilkosok lettek. Ők lettek volna Árvácska szülei? Ha igen, akkor miért nem fordították inkább jobb sorsa gyermekük életét? Inkább elmenekültek... A végén a tűz mindent megtisztított, így mint ha még is kicsit pozitív lenne a vége.
Böröndy Júlia véleménye:
Árvácska kálváriáját olvasva rengeteg mindenen eltöprenghettem; szívszaggató történet volt. Be kell ismernem: a végén, mikor a harmadik családban mindenki karácsonyozhatott, csak Árvácskát rekesztették ki ebből, elmorzsoltam pár könnycseppet.
Habár tisztában vagyok vele, hogy a világ kegyetlenségére is fel kell hívni az emberek figyelmét, én a magam részéről többnyire kikapcsolódás és szórakozás miatt olvasok, így nem vált a kedvencemmé - mégsem tudtam letenni.