ADATLAP
Átváltozás
-...
Vidóné Petrics Edit véleménye:
Kafkát olvasni nem könnyű feladat. Könyveinek hangulata nyomasztó, de egyben nagyon elgondolkodtató. Az Átváltozás c. novellája is ebbe a körbe tartozik. Gregor Samsa egy reggel arra ébred, hogy már nem ember, hanem egy bogár. A családja először közönyösen fogadja az átalakulást, de később teljesen elfordulnak tőle. Végül magára hagyottan meghal. Lehet gondolkodni a művészi mondanivalón. Mindenki eldönti magában, hogy miről is írt Kafka. Nekem tetszett.
Szász Brigitta véleménye:
Ez a könyv az, ami mindig is érdekelt, és tetszett is a története, de sose bírtam végigolvasni. Sokszor belekezdtem, de nem volt eleg türelmem hozzá. Viszont most nem hagytam, hogy kifogjon rajtam, mert a részleteket nem tudtam meg idáig...például nem tudtam, hogy hogy is volt pontosan az alma dobálós jelenet, hogy miért dobta őt meg az apja, vagy hogy albérlőket fogadott be a család a pénzért. Örülök, hogy ennyi év után sikerült elolvasnom a teljes történetet.
Szemerédi Orsolya véleménye:
Az átváltozást még a középiskolában kellett volna kiolvasnom, de épp valami mást olvastam, így ez kimaradt. A tanórai elemzés sem fogott meg igazán, most viszont ehhez a kategóriához tökéletesen passzolt.
Érdekes, elgondolkodtató olvasmány, de a középiskolás korosztálynak szerintem nem igazán való, tizenéves fejjel nehéz elrugaszkodni attól a ténytől, hogy az ember nem változik egyik napról a másikra bogárrá. Bezzeg, ha Kafka inkább csillogó vámpírrá változtatta volna szegény Gregort... ;)
Összességében tényleg érdemes elolvasni ezt a kisregényt, de olvasás közben fontosabb a családtagok közötti kapcsolatok alakulására koncentrálni, nem pedig a bogárrá változás tényére.
Csizmadia Tímea véleménye:
Hogy őszinte legyek inkább bosszantott a novella.Miért lett féreg? Olvastam elemzéseket, mert egyedül nem sikerült feldolgoznom, sokan azon a véleményen vannak, hogy nem is változott át, csak azért látták bogárnak, mert többé nem volt hajlandó gondoskodni a családjáról,de ez nem stimmel, mert maga is bogárnak látta magát, lehet, hogy mindenkinek a fantáziájára kell bíznia.