ADATLAP
Édesvízi mediterrán
T. G. Oaks boldogan élte a kanadai magyarok álmosítóan unalmas életét egy hamiltoni kertes házban: önként hódolt be bolondos felesége egyre-másra következő aktuális hóbortjának, néha meglátogatta kissé bogaras édesapját az öregek otthonában. A hirtelen jött örökség értékesítésének ügyében nagy duzzogva a Balatonhoz utazik, ám a magyar tenger és annak édesvízi mediterrán lüktetése szépen lassan felőrli minden ellenérzését az óhazával kapcsolatban. A tóparti falu különc lakói először ugyan az őrületbe kergetik, de egy jó balatoni halászlé és egy pohár hűs kéknyelű után máris más színben fest az a bizonyos öreghegyi szőlőskerttel körbevett Fenséges Rom, amelyet ráadásul még egy titokzatos legenda is övez. Tóth Gábor Ákos háromkötetesre tervezett sorozatának első részében a kiváló toszkán és provanszi minták ihlette élményirodalomba kóstol bele, hogy soha nem látott szemszögből mutassa be a Balaton-felvidék ellenállhatatlan hangulatát...
I Luca véleménye:
Háááát.... nem tudom. Elég gyöngécske könyvre sikeredett ez, a Balaton hangulatát sem adja át, a főszereplő számomra végig kívülálló, viccesnek sem vicces. Olyan erőltetett az egész. Irodalmi műnek nem mondanám, szórakoztatónak még csak-csak, de igen felszínesen. Számomra elég nagy csalódás volt és biztos nem olvasom el a folytatást:-( Igazából a kategória miatt választottam, ez van.
Feraji Anikó véleménye:
Ez a könyv nagyon jó szórakozást kínál. Nem gondoltam volna, hogy ennyire vicces lesz olvasni azokról az amúgy teljesen hétköznapi figurákról akik itt élnek körülöttünk és bármikor találkozhatunk velük. Csodás módon ragadja meg az író mind a Balaton hangulatát, mind az emberi természet sokféleségét, és egy falu nyüzsgő, pletykáló, buja báját, rámutatva arra, hogy mindez milyen emberi milyen megnyugtató és szeretetre méltó tud lenni. Nagyon ajánlom mindenkinek aki kellemes és szórakoztató könyvre vágyik. Már nyitom is ki a második részt. Ja és nagyon jó stílusa van az írónak. Hogy lehet, hogy eddig nem hallottam róla????