ADATLAP
Égboltmesék
Kereken hét esztendős voltam, mikor nagyapám terepjárójával a hegyekbe vitt. Az éjszakai erdőjárás során az égboltozatról tizenkét különös idegen hullott elém. Azt a feladatot kaptam tőlük, hogy megfejtsem furfangos történeteik titkát. Ha figyelmesen olvasod a meséket, te is kiállhatod a próbákat, és talán megfejted a tizenkét égi vendég nevét....
Kovácsné Pécsy Katalin véleménye:
A nagy kihívásra vettem a kezembe mesekönyvet, méghozzá napjaink mesekönyvét. A gyerekeim már felnőttek, unokáim még nincsenek, így biztos van már 20 éve, hogy mesekönyv volt a kezembe.
Az hamar kiderült, hogy nincs új a nap alatt. A könyv felépítése, a benne található „tanulságos” mesék mind emlékeztettek valamelyik, általam már évtizedekkel olvasott mesékre. Különösen a Tutifix mese, ahol a hangya helyett szerepelt a róka, és kicsit továbbgondolva nem a tücsök járt rosszul, mert ő zenésznek állt a rókához, de rajta kívül minden állat pórul járt. Persze, erre nem terjedt ki a tanulság, hogy ugyan már a mesélő tücsök, aki szintén semmit sem csinált, miért menekült meg a hidegtől? Gondolom a gyerekek ezen nem akadnak fent, de azt is nehezen hiszem, hogy maguktól rájönnének a mesék tanulságára. Persze, nem akarok kukacoskodni, de azt sem értem, miért kellett némileg régies szavakat, mondatszerkezeteket használni? (pl. suba)
Kovács Dóra véleménye:
Olvassunk kortárs szerzőket! Komolyan megéri, kicsit modern környezetben megírt mese, de nekem nagyon tetszett. Külön pont a gyönyörű illusztrációkért, no meg a boszorkányok és fura alakok neveiért. Kedvencem: Üleprúgó Ragacsinszka volt, a boszorkány, aki akárkit meglátott azt ülepen rúgott. Utána meg mivel hideg tél volt összedolgozott a farkassal, és odavarázsolta a zsákmányhoz, aztán vissza és megosztoztak….igazán jó történetek vannak benne :)