ADATLAP
Éjsötét áradat
Több ​​évtizednyi háborúskodás után a Tiste Edurok hat törzse végre egyesül a hirótok máguskirályának vasakaratú uralma alatt. De a békéért súlyos árat fizetnek: lepaktálnak egy titokzatos erővel, amelynek szándékai mindenképpen homályosak, s talán halálosak is lehetnek.
Délen az expanzív politikát folytató Lether királyság már hidegvérrel, mohón felhabzsolta elmaradottabb szomszédait. Mindet, egy kivétellel: ez a Tiste Edur nép. Mert Lether egy régen megjósolt újjászületés előtt áll: az Első Birodalom királyságából, elveszett gyarmatából most újjáéledő birodalommá válhat. Így aztán e mohó nép észak felé fordul, s a Tiste Edurok gazdagon termő földjei, termékeny partjai után sóvárog. A Tiste Eduroknak így vagy úgy, de mindenképpen pusztulni kell – vagy az arany fojtogató súlya, vagy kard által. A Sors legalábbis így tervezte…
Ahogy közeledik a névleges egyezmény aláírásának ideje e két nép között, ősi erők élednek fel a vidéken. Mert a két civilizáció közötti feszültség csupán vihar a pocsolyában a háttérben zajló, ősi háborúhoz képest. A régi árulás ütötte seb még mindig nem gyógyult be, s bosszúért kiált.
A Tiste Edurok – Trull Szengár népe – úgy hiszik, hogy a lélek legsötétebb mohóságát a hullámok hozzák dél felől, s ez az áradat éjfélkor érkezik…...
Kovács Szilárd véleménye:
Hm.. eddig is izgalmas volt a sorozat, de ez a része is tartogatott meglepetéseket. Főleg a végén. Mindenesetre érdekes az, hogy az istenek háborújából ki fog kikerülni győztesen. Aki elkezdte a sorozatot abba ne hagyja..