ADATLAP
Én vagyok Malala
A lány, aki harcolt, hogy tanulhasson, és lelőtte egy tálib katona.

Amikor a tálibok elfoglalták a Szvát-völgyet, egy kislány kiállt saját jogaiért. Malala Juszufzai nem tűrte, hogy el akarják némítani, és harcba szállt azért, hogy tanulhasson. 2012. október 9-én mindezért kis híján az életével fizetett. Ezen a napon Malala épp az iskolából hazafelé tartott, amikor megtámadták és közvetlen közelről fejbe lőtték. Nem sokan bíztak felépülésében. Malala mégis talpra állt.
Csodával határos gyógyulása a távoli Pakisztán egy eldugott részéből az ENSZ New York i székházáig repítette. Így vált tizenhat évesen világszerte az erőszakmentes tiltakozás példaképévé, és ő lett a valaha élt legfiatalabb hős, akit Nobel-békedíjra jelöltek.
Az Én vagyok Malala nem csupán egy magával ragadó történet a családról, melynek életét felforgatta a terrorizmus, hanem megható példázat a szülők rendíthetetlen szeretetéről egy olyan kultúrában, ahol csak a fiúkat veszik emberszámba. Ez a könyv megmutatja, hogy egyetlen ember is elég ahhoz, hogy jobbá tegye a világot.
Malala Juszufzai akkor került a figyelem középpontjába, amikor a BBC urdu nyelvű honlapján naplót kezdett írni az életéről a tálib megszállás idején. A Gul Makai álnéven közölt írásaiban gyakran beszél arról, családja mennyit küzd azért, hogy a Szvát-völgyben a Malalához hasonló korú lányok tanulhassanak. 2012 októberében egy tálib katona megtámadta a lányt: közvetlen közelről lőtte fejbe. Malala azonban a csodával határos módon felépült, és tovább folytatja a lányok tanuláshoz való jogáért vívott harcát. Malala bátorságát és állhatatosságát 2011-ben Pakisztánban a Nemzeti Ifjúsági Békedíjjal tüntették ki, majd ugyanebben az évben a Nemzetközi Gyermek Békedíjra is jelölték. Ő lett 2013-ban minden idők legfiatalabb Nobel-békedíj várományosa. Egy éven belül kétszer szerepelt a Time magazin címlapján, másodjára azén a lapszámén, amelyben a Világ 100 Legbefolyásosabb Embere istáját közölték. Ugyancsak a befutók közt szerepelt Az Év Embere-díj várományosai közt 2012-ben.
A Malala Alapítvány segítségével amelynek Angelina Jolie az egyik szóvivője, aki 200.000 dollárral támgatta az alapítvány működését Malala továbbra is a lányok tanuláshoz való jogáért folytatott küzdelem élharcosa. Ez a nonprofit szervezet a közösségi szinten megszervezett oktatást és világszerte az oktatásügyért küzdők támogatását tűzte ki céljául....
Zara véleménye:
Nagyon elgondolkodtató a könyv. Fura volt, mert egyik alkalommal egy parkban olvastam és teljesen bele merültem. Aztán ahogy hirtelen felnéztem elgondolkoztam azon, hogy mennyire szerencsések vagyunk. Sajnos elképzelni se tudjuk még így sem, hogy mi megy ott. Jó lenne ha sikerülne elérnie a céljait és nem kéne félnie a támadásoktól. Ha lesz egy nyugodt pár órán, akkor a filmet is meg szeretném nézni.
R Gabriella véleménye:
Több interjút is láttam Malalával. Tetszett ahogyan és amiről beszélt, ezért döntöttem úgy, hogy elolvasom a könyvét. A könyvét, ami róla szól. Vagy nem. Számomra a történet inkább egy apáról, egy csodálatos, intelligens és bátor férfiról szól. Egy férfiról, aki mer másként gondolkodni, aki ki mer állni a véleménye mellett végtelen hittel. Egy apáról, aki támogatja minden körülmények között a gyermekeit. Egy férjről, aki olyannak fogadja el a feleségét, amilyen és nem akarja saját képére formálni. Malala sehol nem lenne ma az édesapja nélkül. Eszemben sincs kisebbíteni az érdemeit, csak arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy ezt a csatát ketten együtt vívják. Egy férfi és egy nő együtt. Bárcsak több ilyen páros lenne a világban!
Szerletics Róbert véleménye:
Malala igazi vezéregyéniség, aki abban a - mi szemünkben - szörnyű világban is vállalni tudta/merte elveit, vagyis a lányok iskoláztatáshoz való jogát. Mert rengeteg az írástudatlan Pakisztánban is, ahol ezek kétharmada nő. holott a Korán szerint is emberi feladat a világ minél alapos megismerése - csak a tálibok szerint nem... Akik a reménykedő, első iszlám országot a terror birodalmává tették.
Mégis, az ellene elkövetett merénylet és a Pakisztánban továbbra is uralkodó káosz után is visszavágyik Malala országába, Szvátföldre. Ez is lenyűgöző a személyiségében, vagyis hogy a honvágya erősebb, mint a félelemérzete. Kívánom, hogy ne adja fel, és ne lépjen a korrupció és a megalkuvás útjára, mint oly sok politikus hazájában.
Bokor Kitti véleménye:
Megrendítő…És egyben csodát ír le,mert Malala felépülésére nincs más magyarázat. A könyvet a nagynéném ajánlotta és megérte elolvasnom. Megismertetett az ottani kultúrával,szokásokkal,de kínok között. Malala egy velem egyidős lány,aki sokat megélt már,aki egy hős,amiért és ahogyan küzdött az apukájával a nők jogaiért.
Károlyi Ildikó Nóra véleménye:
Egy pakisztáni lány könyve élete első 16 évéről, mely fejezet azzal végződik, hogy a tálibok fejbe lövik, mert ellenáll annak, hogy betiltsák a lányok oktatását. Születésekor nem jöttek a rokonok gratulálni, mert egy lány születése szomorúság feléjük. De az édesapja, aki iskolák alapítására és az oktatásra teszi fel az életét, örült neki és a helyi korszellem és a tálib nyomás ellenére szabadnak és határozottnak nevelte. 12 éves korától álnéven írt naplót a BBC-nek a tálib uralom alatti életről. Szülőhelyén, a Szvát-völgyben előretörő tálibok nagy fenyegetést jelentettek mindenkire nézve, pedig csak egy kisebbségben lévő, de felfegyverzett milícia voltak. Pakisztán nem volt tálib ország, de ahol teret nyert a pár tízezer tálib, ott bevezették a saría bíróságokat, nyilvános korbácsolásokat tartottak, tiltották a lányok iskolába járását, nyilvános DVD máglyán égetést tartottak, az ellenkezőket halálosan megfenyegették, a számukra veszélyeseket kivégezték és felrobbantották az évezredes buddhista szobrokat, sztúpákat és több száz iskolát. A helyi szokások egyébként sem kedveztek a nőknek vagy a picit máshogy gondolkodóknak. Volt, hogy egy 15 éves lányt a családja mérgezett meg, csak azért, mert szerelmes lett. Vagy pl. ha megerőszakoltak egy 13 éves lányt, akkor még ő került börtönbe házasságtörés vádjával, mert nem tudta 4 férfival igazolni, hogy erőszakkal tették ezt vele. Vagy pl. simán kötél általi halálra ítélték istenkáromlás miatt azt a keresztényt, akit próbáltak az iszlámra áttéríteni, de ő feltett egy kérdést: "Krisztus a keresztények bűneiért meghalt a kereszten. Mit cselekedett Mohamed próféta a muszlimokért?" Ilyen szokás, fenyegetettség és törvényi környezet ellenére kiállt a lányok jogaiért, már 12-16 éves kora között többször szónokolt. A könyvben nemcsak az ő,
Szijártó Eszter véleménye:
"Átvette elismerését minden idők legfiatalabb Nobel - békedíjasa..." -írt róla az Esti hírlap.
Csodálom Malála Júzafzai munkásságát, és tetteit. Szerintem sok ember példaképe. Elképesztő, hogy már 11 éves korában is harcolt a jogaiért, és hogy egy egész tartományt győzött le a szavaival.
Ez a könyv pont nekem való volt. Imádtam. Mindenkinek csak ajánlani tudom. Mindenképpen olvassátok el!
Szabóné Kicska Mónika véleménye:
Már akkor felfigyeltem Malalára, amikor megkapta a Nobel Béke-díjat, ezért örültem neki, hogy megszületett ez a könyv. Érdekes volt olvasni, hogy jutott el idáig ez a kislány. Nekem nehéz volt követni a könyvben felsorolt politikai irányzatokat, de ezzel gondolom nem vagyok egyedül. Jó, hogy van aki az elnyomás ellenére is fel tudja emelni a hangját az elnyomás, az erőszak ellen.
Horváth Izabella véleménye:
Nem is tudom, hogy mit írjak. Ez a könyv, ez a lány rendkívüli erővel bír. Már egészen kicsi korában is öntudatos volt, jövője már akkor elrendeződött. Lehet, hogy egy szegényebb országban, szűkösebb körülmények között élt, mégis a leggazdagabb emberek közé tartozik, hiszen a családja annyi szeretett és szabadságot adott neki, amely hiába fejlődő világban élünk, keveseknek adatik meg. Az, hogy apja felkarolta őt, a hagyományoknak ellent mondva hagyta lányát kibontakozni és felszólalni és iskolába járni, Malalának olyan lehetőséget biztosított, amelyet ő nagyon jól használt ki. Egy veszélyes világban ő nem bújt el. Azok az emberek a legbátrabbak, akik ismerik a félelmet. Malala ma is harcol azért, amit ő élete fő céljának határozott meg, és ez az igazi elhivatottság, főleg a vele történtek fényében.
Práth Lia véleménye:
Malala története sok szempontból is megdöbbentő. Hihetetlen, hogy milyen állapotok uralkodnak a hazájában, a korrupció és a terror, a szólásszabadság hiánya, hogy a legtöbb ember milyen körülmények között kénytelen élni; de az is hihetetlen, hogy milyen bátor és elszánt ez a lány, aki csak 16 éves volt, mikor a könyvét megírta. Azt hiszem a nyugati világnak bőven van mit tanulnia Malalától, mert felhívja a figyelmet arra, hogy mekkora szerencsében élnek azok, akik tanulhatnak, és nem kell attól félniük, hogy rájuk robbantják az iskolát, vagy fejbe lövik őket, mint ahogyan az az ő hazájában történt. Nagyon tanulságos volt számomra a könyv elolvasása, és örülök, hogy egy kicsit többet megtudtam az (igazi) iszlám vallásról és Pakisztánról.
Mesterházi Zsuzsa véleménye:
Sajnos van még több olyan ország a világban,ahol megtörténhetnek ezek a dolgok amiről a könyv szól.Pakisztán is ilyen ország,és Malala itt nőtt fel.A könyv rendkivüliségét az adja,hogy egy 16 éves lány írta.Nem történelemkönyv,de bemutatja az ottani véres eseményeket.Malala a szívében örökre harcos marad,ő folyton a szó és az írás erejével harcol.
Kovács Edina véleménye:
N/A
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Lajosi Monika véleménye:
A könyvet 4 nap alatt sikerült elolvasnom, alig bírtam lerakni, eszméletlen könyv! Lenyűgöző, ahogy Malala félelem nélkül kiáll az oktatás mellet, illetve az egyenjoguságért. Teli van jóindulattal, családja sok szegény embernek segített, ennek ellenére ők sem éltek valami nagy gazdagságban...

Nagyon sok dolgot tudhatunk meg a terrorizmusról, a vallásokról, kultúrájukról, politikai nézeteikről illetve az ország létrejöttéről és felépítéséről.

Miután lelőtték, azután sem adta fel, sőt felépülése után megalapította a Malala Alapítványt, ahol pénzbeli adománytgyűjt, melyet arra használ fel, hogy mindenkihez eljusson az oktatás. http://www.malala.org/

Azoknak ajánlom, akiket érdekel a női egyenjogúság, illetve a történelem és politika.

Nem találtam meg azt az idézetet magyarul (a könyvet angolul olvastam) amelyiket be szerettem volna ide illeszteni, de ez is nagyon bölcs:

"A férfi elmegy dolgozni, pénzt keres, hazajön, eszik, alszik, és azt csinál, amihez kedve van. Nálunk a férfiak azt hiszik, hogy a hatalmat a pénzkereset és mások megölése biztosítja. Nem is gondolják, hogy a hatalom azoknak a nőknek a kezeiben van, akik egész nap mindenkiről gondoskodnak és akik gyerekeket hoznak a világra."
Bacskó Barbara véleménye:
Fantasztikus érzés olyan emberekről olvasni, akik ennyire erősek, kitartóak és céltudatosak, mint Malala. Igazi példakép. Miközben megismerjük a történetét, betekintést nyerhetünk abba a világba is, amelyben még a mai napig elnyomják a nőket, ártatlanokat ölnek, és kizárólagossá teszik a "gondolkodást". Megdöbbentő, de egyben felemelő olvasmány.
Kovács Melinda véleménye:
Nagyon megfogott ez a könyv, és azt hiszem nagyon elgondolkodtató. Egyrészt Malala betekintést enged, hogy milyen egy olyan országba élni, amit mi, európai emberek el sem tudunk képzelni. Számomra nagyon furcsa volt, hogy a közelmúltról ír. Elképzelni sem tudtam eddig, hogy a nők TÉNYLEG ennyire el lehetnek nyomva. Nem tanulhatnak, csak azért, mert lánynak született. Ráadásul ha tényleg igaz az, amit leír, hogy a Koránban, abban a könyvben, ami az ő hitük alapja, egy egész ország hitén alapja nincs említés arról, hogy a nőket így elnyomják, akkor mégis miért teszik?
Mi itt Európában, Amerikában azért sírunk, hogy ne kelljen iskolába menni. Azok a gyerekek, lányok, fiúk egyaránt azt veszik büntetésnek, ha nem mehetnek iskolába. Azt hiszem néhány mai fiatalnak el kellene olvasni ezt a könyvet.
Szörnyű, hogy vannak olyan emberek, akik képesek lennének gyerekeket ölni azért, mert kiállnak a véleményük mellett, ráadásul nem valami bűnös dolog mellett; ők csak ennyit szeretnének, hogy tanulhassanak. Hihetetlen, hogy Malala ilyen fiatalon ennyi mindent megélt. Ledöbbentem, amikor írta, hogy 11 évesen már nagy közönség előtt szónokolt az mellett, hogy milyen fontos, hogy iskolába járhassanak.
Dékány Olga véleménye:
Nem tudtam mit várjak ettől a könyvtől, de a végére érve egy igazi erős nőt találtam Malalában, aki 15 év alatt annyi mindent átélt, amit mi még csak elképzelni sem tudunk. És közben nem vesztette el a hitét és nem tévesztette szem elől a célját: hogy minden gyerek tanulhasson, legyen az lány vagy fiú, szegény vagy gazdag, vagy éljen bárhol a világon. Ezt a könyvet végigolvasva már tudom, hogy milyen szerencsés vagyok, hogy ide születtem Európa közepébe, ahol tanulhattam és most ilyen remek könyveket olvashatok a Könyvkihívásban!
Müller Judit véleménye:
Malala története kis bepillantást enged abba a világba, amelyről nap mint nap hallunk a hírekben, de igazából fogalmunk sincs arról, milyen lehet ott élni. Ahol egy kislány hőssé válik, mert olyan dolgot követel, aminek magától értetődőnek kellene lennie. Döbbenetes szám: Pakisztánban több mint ötmillió gyermek az általános iskolába sem jut el, a felnőttek között több mint 50 millió az analfabéta. És a szegénység mellett hol a tálibok gyilkolják őket, hol az amerikaiak.
Sipos Magdi véleménye:
A pakisztáni Szvát tartományban született Malala Juszufzai egy különleges lány. Szülei felvilágosult emberek. Apja már születésekor nagy szeretettel fogadta, mintha fia született volna. Az apa életét a békefenntartásnak és az olyan iskola létrehozásának, fenntartásának szentelte, ahol lányok is tanulhatnak.
Malala nagyon szeretett tanulni. Életrajzában megismerhetjük a szváti nép életét a háborúk és a katasztrófák (földrengés, árvíz) idején. Az Ő vágya az, hogy minden nő tanulhasson.
Apját elkísérte a béke-, és sajtókonferenciákra, és Ő is szót emelt, hogy az iskolákat ne zárják be, továbbá hogy a nők is tanulhassanak. A háború alatt napló formájában is tájékoztatott amerikai lapokat. A tálibok nem tűrték az ellentmondást, és a többszöri figyelmeztetés után cselekedtek is. 2012. október 9-én az iskolából hazafelé tartó buszt megállította két fiatalember, és fejbe lőtték Malalát. Csodával határos módon az agyba nem hatolt a golyó, ezért életben maradt. Több műtét után felépült és a 2013-ban kiadott könyv idején még Angliában tanult.
A kevés párbeszéd és sok információ ellenére gördülékeny, könnyen olvasható, élvezetes regény.
A díjakat megérdemelten kapta kitartásáért, szorgalmáért, példamutatásáért.