ADATLAP
Érik a vihar
Moldova Györgyöt Miskolc város vezetése kérte fel, a városról egy riportkönyv megírására.
Moldova a könyvében az ipari üzemek bezárásáról, az egyre nagyobb munkanélküliségről, az Avas lakótelep elcigányosodásáról, a magyar-cigány ellentétek erősödéséről, a készülődő társadalmi, politikai viharról ír a riportkönyvében. A város vezetése a könyvben leírtakkal nem értett egyet, ezért az Íróval a szerződést felbontotta.

A szerződésbontás indoka a megbízó szerint, hogy a könyv nem felel meg a szerződésben rögzített célnak, vagyis, hogy alkalmas legyen városmarketing céljára Az Író leadta a kéziratot, amit azután többen – közöttük városvezetők – elolvastak. Egyöntetű véleményük alapján az író negligálja Miskolc kulturális értékeit, erőfeszítéseit, azt hangsúlyozza, ami tönkrement, ami a rossz.

Moldova György szerint ő a könyvben rengeteg pozitívumot leír, rengeteg pozitív személy szerepel benne, meggyőződése, hogy teljes mértékben megfelel annak, hogy Miskolcot ismertté tegye. Döntsék el Önök, kinek van igaza!...
véleménye:
A Moldova-stílus ismét átjött! A két kötet közül az első közelebb állt hozzám, mert az abban lévő témák az általam is megismert Miskolcot (vagy legalábbis egyes részeit) mutatták be. A második kötet nagyobb részben a születésem előtt történteket írja le, ráadásul olyan szemszögből, ami engem nem érint. Összességében érdekes volt, bár valóban egy kicsit sötét képet fest le Miskolcról. El lehet gondolkozni rajta: egy más városból érkezett ember miért ezt vette vajon észre?
Gere Ágnes véleménye:
Nem tudom, miért vállalta el Moldova ennek a könynek a megírását. Nem volt hiteles. Inkább olyan tessék-lássék ízű. De a leginkább az zavart, hogy nem jó képet festett városunkról, hanem olyanná tette, mint egy fekete város.
Nem leszünk jóba Gyuri bával, ez már világos. :-)