ADATLAP
Értelem és érzelem
A XVIII—XIX. század fordulóján a pénz s az önérdek uralkodik Angliában. A két Dashwood nővérnek, akinek se vagyona, se rangja, keményen meg kell küzdenie az előítéletekkel, hogy elnyerjék a férfit, akire szívük igaz szerelmével vágynak. A mások iránt megértő, végtelenül tisztességes Elinor fegyvertelen az olyan szerencsevadászokkal szemben, mint vetélytársnője, Lucy Steele, míg Marianne, aki megingathatatlanul hisz a szív szavában, egy gátlástalan férfi hálójába keveredik. Jane Austen hősnőinek története szerelemről, csalódásról, becsületről, álnokságról s természetesen reményről és boldogságról mesél, s közben lenyűgöző és gyakran kaján képet fest a világról, amelyben a hölgyek legfőbb foglalatossága a férjvadászat....
Farkas-Varga Fanni véleménye:
Jane Austen első regènye ez, de nekem tőle csak a màsodik kedvencem. A Büszkesèg ès balìtèlet vezeti a listàt. Ebben a regènyben is szerelmes lànyok sorsàt ismerhetjük meg, Marianne romantikus, Elinort inkàbb a jòzan èsz irànyìtja.Fèrjet keresnek. Közben bepillanthatunk annak a kornak az èletèbe is. Könnyed olvasmàny, bàr kevès benn a pàrbeszèd.
Konrád Evelyn véleménye:
Bár nem az én stílusom ez a regény, de mégis magával ragadott a szereplők felépítése. Főképpen a két lány karaktere, és ahogyan ők képviselik, megjelenítik a mű címét, ahogyan a két látszólag ellentétes személyiségtípus jellegzetességeit öltik kölcsönösen magukra a fordulatoktól függően. Szerintem szereppők terén és az akkori társadalom megrajzolása terén is nagyot alkotott Jane Austen.
Pavlényiné Boza Anita véleménye:
A történet röviden: A Dashwood család három lánytestvére közül kettő eladósorban van, s mindketten szerelmesek is lesznek, de sok akadály és nehézség kerül az útjukba.

Véleményem: Minden évben olvastam Austen-könyvet a könyvkihívások alkalmával, egyszerűen számomra az irodalom, az olvasás alapjai az ő műveik. Finomak, érzékenyek, jól esik a léleknek az olvasásuk. Olyan szép mondatokat, árnyalt jellemeket szinte sehol nem lehet olvasni, mint náluk. Nagyon szívesen visszamennék az időben abba a korba egy pár hétre.

5/5*****************************
Eőriné Zsoldos Ildikó véleménye:
Jane Austen első regènye ez, de nekem tőle csak a màsodik kedvencem. A Büszkesèg ès balìtèlet vezeti a listàt. Ebben a regènyben is szerelmes lànyok sorsàt ismerhetjük meg, Marianne romantikus, Elinort inkàbb a jòzan èsz irànyìtja.Fèrjet keresnek. Közben bepillanthatunk annak a kornak az èletèbe is. Könnyed olvasmàny, bàr kevès benn a pàrbeszèd.
Kemendi Tímea véleménye:
Aranyos kis könnyed olvasmány volt. Nem voltak túl nagy fordulatok benne, néhol unalmas is volt, de nem volt rossz. Örülök, hogy nem abban a korban éltem, megölt volna az unalom. Pénzhajhászás, férjvadászat, érdekházasságok... De biztos ennek is megvoltak a maga szépségei. Az írónak egy másik műve, a Büszkeség és balítélet sokkal jobban tetszett, de egyszer ez is olvasható.
Mészáros Kinga véleménye:
A második Jane Austen regényem. Tetszett, 1 nap alatt elolvastam, mert a történet nagyon tetszett, de az írónő nem lett a kedvencem. Nekem nagyon hiányzott néhány szereplő jellemének, személyiségének, érzésvilágának mélyebb kibontása, a végét kicsit összecsapottnak éreztem. Végülis örülök, hogy elolvastam, most meg is nézem a belőle készülő filmet.
Bäumler Zsófia véleménye:
Jane Austin hiper intelligens, zseniális író. A kor (kb. 19. század forduló) mindannyiunk számára tanulságos korszak: a romantikus pillanatok, a képmutatás és szerintem kicsit az unalom időszaka is. A nők egész nap zongoráztak és kézműveskedtek, a férfiak vadásztak és szórakoztak (mármint a jómódúak). Ebben a korszakban nagy dilemma volt, hogy a házasság érzelmi, vagy értelmi kérdés legyen. Az írónő válaszol rá a maga bölcs módján.
Sebestyén Lilla véleménye:
Ahogy megláttam, hogy egy klasszikus romantikus könyvet kell elolvasni, gondoltam itt az ideje, hogy kézbe vegyem a régóta polcon porosodó könyvet és elolvassak még egy Jane Austen művet. Nem igazán vonzanak ezek a 'férjet keresek' történetek, de be kell valljam nem volt rossz olvasmány ez sem, ahogy a Büszkeség és balítélet sem. Az írónő a maga egyszerű stílusával olykor lebilincselő volt. Könnyed kikapcsolódás céljára megfelelő.
Ha pedig valaki jobban bele akarja ásni magát a 18-19. századi lányos családok életébe, arra egyenesen tökéletes, hiszen remek korrajz. Megmosolyogtató, hogy csupán 100-200 évvel ezelőtt miken pirultak az emberek és milyen "bonyolult" volt a társasági élet. Kicsit sajnálom, hogy manapság ekkora szabadságunk van, mert szép lassan az a kis illemtudás is kiveszik az emberekből ami még megmaradt.
Szandra Tállai véleménye:
Austen fantasztikusan tud jellemfejlődést bemutatni, ha a mosónő egy napjáról írt volna, aminek tanulsága megváltoztatja a falu életét, azt is elolvasnám tőle. Szerintem még a telefonkönyvet is át tudná írni úgy, hogy tanulságot fedezzek fel benne...
Vajda Ágnes véleménye:
Nem ez lett a kedvenc Jane Austen regényem, pedig nagyon szeretem a műveit. Vagy a fordítás volt nagyon rossz, vagy enniyre érezhető, hogy ez a szerző első műve. Borzasztó nehezen rágtam át magam az 5-6 soros mondatokon, pedig szeretem az író hosszú leírásait. A filmet jobban élveztem. A történet és a szereplők nagyon jók, a szöveg elnyújtott stílusával volt bajom.
Kerti Anna véleménye:
Jane Austen csodálatos jellemrajzokat mutat be a müveiben, ugyanakkor remekül bemutatja a 18-19. századi közép- és felsöosztály életét, viszontagságait. Mai szemmel nehéz lenne elképzelni, hogy egy nönek a házassáon kívül semmi ás dolga ne legyen, ugyanakkor én is végigizgulom minden Austen-regényt, hogy a föhösnö elnyerje az áhított férfi kegyeit, és boldog legyen.
N Mano véleménye:
Régóta szerettem volna elolvasni egy Jane Austen könyvet, mivel rengetegen dicsérik az írónõ munkásságát. Nem csalódtam, fantasztikus jellemrajzok és változatos cselekmény jellemzi a könyvet. Nekem Marianne volt a kedvencem. Ezek után mindenképp választok még Jane Austen könyvet!:-)
Gombor Csilla véleménye:
Az első Jane Austen könyv, amit olvastam és alig várom, hogy kezembe vehessem a többi regényét is. Elinor kedves, megfontolt, türelmes, önzetlen személyisége számomra példamutató értékű. A szereplők elmélkedése, története, cselekedete sok hasznos gondolatot és tanulságot közvetít. Nagyon tetszett, igazi remekmű! :)
véleménye:
Ez a könyv már régóta szerepelt a listámon, és nem csalódtam benne, nagyon tetszett ez a romantikus történet. A régies fogalmazásmód kifejezetten üdítő volt, bár a bő lére eresztett magyarázó leírások néha hosszúnak tűntek. Elinor és Brandon ezredes voltak a legszimpatikusabb szereplők, és gyakran elálmodoztam, milyen szívesen csöppennék bele ebbe a világba, még ha csak egy rövid időre is.
Kovácsné Szabó Lilla véleménye:
Ez egy tipikusan klasszikus romantikus történet, azzal együtt, hogy kicsit nehezen olvasható, nehezen indulnak be az események. Nem igazán a mi korunkhoz illő sem a beszédstílus, sem az élettempó. Ezt leszámítva tetszett, és kíváncsian várom a többi könyvét az írónőnek.
Palotas-Dascal Edina véleménye:
Szinte mindent leirtam akkor,ha azt mondom egy remek ironö elsö probálgatássa.Kellemes volt,de azért mély érzelmeket nem váltott ki belölem,egy elsö könyvet ennél jobban nem is lehetett volna megirni(mint ahogy tudjuk évekig ez az irás el is volt utasitva).

Nem fogott meg annyira mint a többi irása,de kellemes lazitás volt egy fáraszto nap után,még mielött nagyon lehuynánk ayért vegyük figyelembe,hogy több millionyi példány lett a könyvböl eladva,valamint több filmes adaptácio is lett belöle......szoval olyan rossz nem lehet! :)
Németh Fruzsina véleménye:
Nekem nagyon tetszett a könyv, bár az elején kicsit nehézkesen indultak be a történések, de a végére mégis izgalmassá vált. A középpontban álló testvéri szeretet példaértékű, de nekem az a zsenialitás is elnyerte a tetszésemet, mellyel az írónő a két különböző jellemű lány szerelmi csalódását és ezen való felülemelkedésüket bemutatja. A legvégén kialakuló párok kissé megleptek, nem ezekre számítottam, de így utólag belátva, tényleg így a jó, így lett kerek egész a regény.
Sándor Anita (AniTiger) véleménye:
Nálam nagyobb sikert aratott a Büszkeség és balítélet meg a Meggyőző érvek, mert sokkal lendületesebbek és sokkal gyorsabban beindultak. A regény esetében egyedül ezt tudom felróni: nagyon lassan indul, hiába idegesedtem be rekordidő alatt Mrs. John Dashwood gusztustalan, otromba stílusa miatt. A párosok nem úgy alakultak, ahogy vártam (ugyanis nagyon shippeltem Elinort és Brandon ezredest :D) , de egy bájos, hangulatos Austen-sztori ez is - kifejezetten tetszett ez a történet, ugyanis két végzetesen eltérő személyiségű és egymást mégis nagyon szerető testvérről szólt.
Az alaptörténet mellé nekem hatalmas bónuszt adtak a filmes feldolgozások, amiket azonnal olvasás után megnéztem és IMÁDTAM.
Nagy Renáta véleménye:
Nem igazán nem tetszett, romantikus könyvek nem tartoznak a kedvenceim közé, de nem bántam meg, hogy elolvastam. Ami nem igazán tetszett: lassan indult a történet és számomra kicsit túl modoros volt az egész légkör. Ami tetszett: szép helyszínek és a természetközeliség.
Sárközy Kitti véleménye:
Nagy kedvenc ez a történet. Igaz, nem olyan "álomvilág", mint a Büszkeség és balítélet, hisz az ideából, az álomférfi megvalósulásából, csak csalódás származik... de épp ezért kedvelem jobban. Reálisabb, érettebb a vonalvezetése... Persze a fő cselekménysegítő karakterek itt is jelen vannak, ami a tipikus Austen-érzést, hangulatot megadja. A maga korában szép teljesítmény volt egy ilyen regényt megalkotni.
Varga Judit véleménye:
Imádom Jane Austent. Igazából az örök kedvenc, a Büszkeség és balítélet-mint sokaknak. Az Értelem és érzelem sem okozott csalódást, szerethetőek a karakterek, szövevényes a cselekmény. Novemberben kezdtem olvasni, de az egyetemi vizsgaidőszak miatt sajnos félre kellett tennem. A numerikus apertura és a plánparalell lemez annyira elvonta a figyelmem , hogy inkább előlről kezdtem.

Szívből ajánlom mindenkinek , aki szeretne "elmenekülni" kicsit az elektro szmogos, sziréna és dudaszótól hangos 2016-os világból egy olyan békés univerzumban, ahol az emberek a természetbe járnak sétálni, ahol még tudják mi a jó modor, ahol társasági események sora alakítja a szabadidős tevékenységeket. Megnyugtató és szívmelengető érzés minden perc amit Jane Austen mesevilágában tölthetek.
szanyi Renáta véleménye:
Jane Austen a másik kedvenc,de melyik nőnek (aki olvas)nem?A történet két lány a Dashwood nővérekről szól.Kicsit vontatottan nehézkesen indul.Aztán tucatnyi félreértés,hazugság,vagyonvadászat.Végül szárnyaló érzelmek,csodálatos helyszinek.
Ratkai Réka véleménye:
Nem olvastam még Jane Austen-től, ezt is csak a könyvkihívás miatt kezdtem el, de nagyon tetszett ez a könyv. Bár voltak részek, amiket nem annyira értettem, és kicsit nehéz volt hozzászokni a nyelvezetéhez, de a történet nagyon jó volt, és a szereplők is szimpatikusak. Nem láttam még a filmváltozatot, de mindenképpen megnézem.
I-Tar Szabina véleménye:
A Dashwood nővérek történetében mindenki megtalálhatja azt a romantikus életérzést, amelyet a 18-19. század korabeli Anglia, a maga társadalmi szokásaival, előítéleteivel nyújthat. A két nővér, Elinor és Marianne ellentétes jellemek, Elinor nyugodt, megfontolt, az eszére hallgat, és nem mutatja ki az érzelmeit, míg Marianne tüzes, szenvedélyes, olykor nagyon meggondolatlan és fittyet hány az illendőségi szabályokra. A két lány közül Elinor volt a szimpatikusabb számomra, de mindkettejük szenvedése (akár látványos, akár csendes formában történt) igen megindító volt. Az írónő híven bemutatja azokat a jellemeket is, akik mindent megtesznek egy anyagilag jövedelmező házasságért, és ennek érdekében mindenkin átgázolnak (Lucy, Willoughby), valamint minden regényben vannak igen érdekes, különc jellemek, akik üde színt adnak a regénynek (Mrs. Jennings és lánya). A regény olvasása után ismét megnéztem a filmet is (több éve már láttam egyszer), ami szintén nagyon szórakoztató, csak ajánlani tudom mindenkinek.
Gintli Júlia véleménye:
A könyv eredeti címe Elinor és Marianne volt, ami híven tükrözi, hogy a könyv a két nővér kapcsolatán át mutatja be a XIX. századi nemesség és középosztály életét. A szenvedélyes, a társadalmi konvencióknak fittyet hányó, romantikus Marianne és az erős akaratú, higgadt, visszafogott Elinor tökéletes ellentétei egymásnak. Mégis, nagyon hasonló utat járnak be, míg elérkeznek az Austen regények hagyományos végcéljához: a házassághoz. A mai kor emberének furcsa egy letűnt világ értékítélete, de ha elfogadjuk és megértjük, hogyan kötötte gúzsba - a Dashwood-nővéreken kívül - sokezer nő életét, jobban megértjük Austen regényeit és hősnőit. Jó szórakozást a könyvhöz! :)
Tóth Márta véleménye:
A XVIII—XIX. század fordulóján a pénz s az önérdek uralkodik Angliában. A két Dashwood nővérnek, akinek se vagyona, se rangja, keményen meg kell küzdenie az előítéletekkel, hogy elnyerjék a férfit, akire szívük igaz szerelmével vágynak. A mások iránt megértő, végtelenül tisztességes Elinor fegyvertelen az olyan szerencsevadászokkal szemben, mint vetélytársnője, Lucy Steele, míg Marianne, aki megingathatatlanul hisz a szív szavában, egy gátlástalan férfi hálójába keveredik. Jane Austen hősnőinek története szerelemről, csalódásról, becsületről, álnokságról s természetesen reményről és boldogságról mesél, s közben lenyűgöző és gyakran kaján képet fest a világról, amelyben a hölgyek legfőbb foglalatossága a férjvadászat....
Szabó Rebeka véleménye:
A filmet láttam még pár évvel ezelőtt és most, a könyvkihívás keretein belül jutottam el oda, hogy tényleg el is olvassam. Kicsit nehezen olvastam a régi nyelvezete és a sok összetett mondat miatt, de élveztem minden egyes pillanatát. Jane Austen pontosan lefesti, milyen volt a "középréteg" élete - főleg a fiatal nőké, akik szinte semmi vagyonnal nem rendelkeztek. Eleinte nem tudtam, miként ítéljem meg őket, hiszen látszólag egész nap nem csináltak semmit, viszont egy kis utánaolvasással megtudtam, hogy akkoriban a nők nem dolgozhattak, így egészen más megvilágításba kerül az egész. Legjobban Elinorral tudtam azonosulni, de a kis Margaret és Brandon ezredes karakterét is nagyon megkedveltem. Az írónőnek remek érzéke és fogalmazókészsége van ahhoz, hogy pontosan leírja, milyen érzelmek dúlnak a nőkben, ha valóban szerelmesek és ha igaz csalódás éri őket - ez persze a fordító munkásságát is dicsérik. A könyv befejezése után újra megnéztem a filmet - szerintem a kettő együtt ad egy kerek egészet, hiszen aki nem járatos a témában, a film látvány- és hangulatvilága sokat tud adni az élményhez (nem mellesleg Edward, no meg Mrs. Jennings karakteréhez is sokat ad). Összességében csak ajánlani tudom, mind a film megnézése előtt, mint utána vagy anélkül.
Zsaklin Jády véleménye:
Tipikusan klasszikus nőknek, nőkről szóló olvasmány. Könyvben nem olyan izgalmas, mint filmben, de aki hozzászokik a stílushoz, és megjegyzi a neveket ( !) annak kellemes romantikus olvasmánnyá válik. Ajánlom mindenkinek, ha ez nem tetszett, akkor s Büszkeség és balítélet olvasását!
Csöndes Erika véleménye:
Kellemes kis olvasmány volt, bár az eleje nehezen indult, hirtelen sok volt a név, ki kinek a kije, de pár fejezet után (mire megszoktam a stílust is), lekötött a történet. Ez nem a 'lerágom a körmöm' féle izgalom, csak jó olvasni, hogy milyen volt régen az élet.
Józóné Bíró Szilvia véleménye:
Nagyon szenvedtem a könyv olvasása közben, majd három hetembe került ,mire a végére értem. Nem szoktam könyvet félbehagyni ,mert bármennyire nem tetszik kíváncsi vagyok a végére.Nem is a könyv volt az ami nem tetszett ,hanem a kor társadalmi elvárásai , gondolkodásmódja és viselkedése.Az egyik tudja ,hogy milyen gondolatai vannak a másiknak és ezért, az egyik szégyelli magát de nem azért mert tudja hogy mire gondol a másik ,hanem azért : amire gondol. Ilyen többszörösen összetett körmondatok végére derült ki számomra ,hogy mi lesz a másnapi ebéd ,úgyhogy állandóan újra kellett kezdenem a mondatokat.