ADATLAP
Észak és Dél
Amerika meghasonlott önmagával: pusztító polgárháború készül. A kétfelé szakadt országban két család azonban a barátság rögös útjára lép. Az északi Hazardok egy skót szökevény leszármazottjai, ma dúsgazdag vasgyárosok, iparkodó vállalkozók és nyughatatlan újítók: ők a modern világ bajnokai.
A déli Mainek hugenotta arisztokratákig vezetik vissza családfájukat. Ültetvényesek – rabszolgák egész hada robotol, hogy fényűző és romantikus életet élhessenek. De hiába minden dicső szabadságharcos hagyományuk és lovagias erényük, világuk felett ítéletet mondott az idő.
E két család két fia a hadseregben halálos veszedelmek, feledhetetlen csíny- és széptevések közepette életre szóló barátságot köt, hogy aztán Mainek és Hazardok a szerelem és a gyűlölet, a gyilkos indulat és a rideg számítás, a barátság és az üzlet gyakran tekervényes szálaival fonják egybe sorsukat.
Amíg a közelgő testvérháború próbára nem tesz mindent…...
Varga Bernadett véleménye:
Észak és dél, Szerelem és háború, Menny és pokol. Ez egy trilógia. Kb 3000 oldal. 4 hónapig olvastam. Amerika történelme, sokat használtam a Googlet az olvasás alatt. Kellett a történelmi háttér némely katonai esemény megértéséhez. Anno láttam a filmsorozatot. Meg sem közelíti a könyveket. Szuper volt és letehetetlen.
Sáfár Józsefné véleménye:
Láttam a filmsorozatból 1-2 részt és ezért szerettem volna elolvasni, csak sokáig nem tudtam megszerezni a könyvet. Most végre sikerült. A két család története összefonódik amikor a fiúk bekerülnek az Akadémiára. A csatatéren is kitartanak egymás mellett, aztán a testvéreiket is bevonva tovább bonyolódnak a szálak. Nemcsak földrajzilag, hanem gondolkodásban is mások a barátságuk mégis megmarad. Jöhet rosszakaró, háború, jó és rossz mindig kibékülnek. Valószínű a folytatást is elolvasom.