ADATLAP
Északi mitológia
Egy ​új klasszikus: a jól ismert skandináv mítoszok a történetmesélés nagymestere, Neil Gaiman elképesztő átiratában.

Az ősi történetekből Gaiman regényszerű ívet kovácsol, kezdve a kilenc világ legendás megteremtésével, majd sorra veszi a félistenek, törpék és óriások tetteit. Például Thor pörölyének ellopását, aki ezután kénytelen nőnek öltözni – ez az ő szakállával és étvágyával nem kis feladat –, és úgy visszalopni. De elmeséli a legmeghatóbb történetet is, amikor Kvasir, a legbölcsebb isten véréből megfőzik azt a sört, amely aztán létrehozza a költészetet. A számtalan kaland Ragnarökkel, az istenek alkonyával, új idők és emberek születésével zárul.

Gaiman keze alatt a régi poros mítoszok újra élettel telnek meg. A regény mesteri és szellemes prózája kiemeli az istenek versengő énjét, megmutatja hajlamukat arra, hogy átverjenek másokat, és őket is átverjék, valamint megismerteti az olvasót azzal a tulajdonságukkal, hogy a szenvedélyt mindig hagyják felülkerekedni a józan eszükön....
Németh Luca véleménye:
Nekem annyira nem tudott újat mondani, a terjedelme sem túl acélos, szerintem ez most annyira nem jött össze Gaiman-nek. Persze lehet, hogy az eredeti szövegeket "nehéz" olvasni, de szerintem jobban megéri.
Süveges-Kuzma Enikő véleménye:
A Thor filmek kapcsán figyeltem fel erre a könyvre. Nem csalódtam benne, nagyon élvezetes volt. Érdekes, megdöbbentő, néha vicces volt olvasni, hogy mi mindent meg nem engedtek maguknak az istenek, hogy mennyire egyszerű volt átverni mindenkit. Akit pedig nem tudtak átverni, azt megölték.