ADATLAP
Így szerettek ők
A szerző célja, hogy a tankönyvi életrajzok papírmasé figurái helyett a valós, izgalmas, de kevesek által ismert párkapcsolati történetek felidézésével szerethető, hús-vér embereket mutasson be, és ezzel kedvet csináljon a művek olvasásához. 40 történet Petőfitől Vas Istvánig, Benedek Elektől Szabó Magdáig, múzsákról, megcsalt szeretőkről, örök hűségről és a szerelem sokféle arcáról....
Eőriné Zsoldos Ildikó véleménye:
Az Igazi hősöket olvastam először, s amikor meglàttam a könyvtàrban ezt a könyvet, azonnal kikölcsönöztem. Azt terveztem, hogy mindig csak egy-egy szerelmi törtènetet olvasok majd el, de annyira èrdekesek voltak a törtènetek, hogy nagyon hamar a vègère èrtem. Nèhàny irodalmi hősben csalòdtam kissè, de a hű szerelmesek a költőket , ìròkat mèg szimpatikusabbà tettèk szàmomra.
Jakabné Rácz Ildikó véleménye:
Ezt a novelláskötetet egy olvasó-versenyen nyertem, így érzelmileg eleve kötődtem hozzá. Sokáig csak állt a polcon, díszítette a nappalit, mert mérete miatt nehéz lett volna csak úgy elővenni a Balaton-parton vagy a gyerekekre várva az autóban...De most, hogy nagylányom az érettségire készül(t) együtt elolvastuk.
40 csodálatos történet olvasható a könyvben, és természetesen mind kapcsolódik a szerelemhez, szeretethez. Jó szívvel ajánlom mindenkinek!
Horváth Anita véleménye:
Bánatomra a mérete miatt buszon nem tudtam volna olvasni ezt a könyvet, ezért párhuzamosan olvastam egy másik könyvvel (nagyon nem szokásom).
Avval a szándékkal vettem meg a könyvet, hogy egy kicsit művelődjek, pedig ami soha nem tudott megfogni az irodalom órákon az pont az életrajzok voltak. A verseket nagyon szeretem, könyveket olvasni is szeretek (mondjuk anno nem a kötelezőket, így a kihívásban most bőven van miből válogatnom), de a száraz életrajzi memoriterekkel felejtsen el mindenki. Kellemesen csalódtam, ha így tanultuk volna az iskolában, akkor talán jobban figyeltem volna és több minden meg is maradt volna.
Érdekes és fura is volt nem mint az irodalom nagyjairól olvasni, hanem hús-vér emberekről, akik hibáznak is, és bizony néhányban csalódunk is. És volt néhány olyan történet, ami mesébe illett.
Szabó Lőrinc írta a kedvenc versemet és nem sikerült eldöntenem, hogy Babitscsal kötött egyezségével kapcsolatban hogyan is érzek. Először csalódtam benne, aztán meg azon gondolkoztam, hogy milyen önfeláldozás kellett hozzá. Végül abban maradtam magammal, hogy nem az én dolgom megítélni, és az nem változott, hogy még mindig az Ima a gyermekekért a kedvenc versem. (Tuti, most újra elolvastam :D).
Azon is meglepődtem (pedig azért illene rá emlékeznem), hogy milyen sok közös pont és kapcsolódás van a könyvben szereplők között.
Még nagyon sok mindent tudnék írni, de azt hiszem, hogy most itt abba hagyom.
Kovács-Valastyán Judit véleménye:
Olyan régen láttam olyan könyvet, ami külső és belső megjelenésében és tartalmának szépségében egy szinten van. Örülök, hogy könyv formát kapott ez a csodálatos kutatómunka. Nagy meglepetéseket okozott, az volt hűtlen akiről nem is gondoltam volna és ugyanez igaz a hű, igaz szerelmesekre is. Kiemelkedő művek születtek és sosem felejtődnek el.
Juhász Viktória véleménye:
Érdekes volt a híres írók,költők szerelmi életéről olvasni. Külön tetszett, hogy az adott hölggyel kapcsolatban mindig volt valami alkotás, ami az adott kapcsolatukat jellemezte. Jó volt kicsit feleleveníteni a költőket. Megtudtam pár új történetet,eseményt. Érdekes könyv volt, tetszett.
Kovics Renáta véleménye:
Már a bevezetőben azt olvastam róla, s máshol is ezt írták, hogy "irodalmi bulvár." Nos, nem értek egyet vele, mert ez a könyv nem ment le a bulvár a szintjére. Mindössze csak bemutatta a nem mindig rózsaszín és tankönyvszerű valóságot, de ezt tisztelettel és alázattal tette. Nagyon megfogott a könyv, különösen Szabó Magda, Tóth Árpád, Mikszáth és Benedek csodálatos szerelmi élete. Persze akadtak meglepő történetek mint például Ady "négyese" vagy éppen Babits és Szabó Lőrinc alkuja. Nekem személy szerint Radnóti volt a legnagyobb csalódás, ő róla sose gondoltam volna, hogy elcsábult, de hát ő is csak ember volt :)
Páratlan stílusban megírt könyv, kellő irodalmisággal és humorral, valamint odaillő idézetekkel és remek képekkel.
Temesi Tímea véleménye:
Csodálatos és nagyon érdekes könyv volt, szívből ajánlom mindenkinek. Léleksimogató volt olvasni, h nem egy irodalmi alaknak életre szóló szerelme volt. Többet megtudtam ezekből az érdekes rövid leírásokból, mint anno az irodalmi könyvek kötelező bújásakor. Kíváncsian várom h más kategóriákban de olvassam az Íg szerettek ők 2. részét ill. az Igazi hősöket.
Simon Brigitta véleménye:
egyszerűen csodálatos ez a könyv! az utóbbi időben nem sok olvasmány volt rám ilyen hatással. hatalmas ötlet szerintem, hogy összegyűjtötte ezeket a történeteket. ezáltal játszva tanulhatsz és tuti, hogy sokkal közelebb hozza a magyar írókat (ami nem egy utolsó szempont) én biztos több magyart fogok olvasni ezután (legyen ez az első új évi fogadalmam... :)) lefekvés előtt olvastam (nem egy táskabarát, tömegközlekedésre való darab) néha ez volt a napom fénypontja, utána mosolyogva aludtam el. :) mindenképp beszerzem a második részt is!
Székely Ildi véleménye:
Nagyon érdekes volt olvasni lapjait. Különösen megdöbbentő, amikor nem az köszön vissza, amit az iskolában tanítottak. Csodálom az íróját, hogy ilyen részletgazdagon meg tudta velünk osztani az egyes történeteket. A borító pedig külön dicséretet érdemel. Még egy piros pont a könyvnek: reméljük a fiataloknak is kedvet csinál az irodalomhoz...
Szabó Márta véleménye:
Ha fel akarok vidulni, mindig előkapom Nyáry Krisztián Így szerettek ők könyveit. Mindegy egyes történet egy kis simogatás a lelkemnek, egy kis hit és reményforrás, amely arra késztet, hogy ebben a gyűlölködő világban ne adjam fel a hitem a szeretetben, annak létezésében. Ha lenne 3. és 4. kötet, azt is megvásárolnám, igazi terápia számomra a nagy irodalmi klasszikusok szerelméről olvasni.
Kissné Bugyi Vivien véleménye:
Gyönyörű gyűjtemény, s olvasás után egyszerűen nem értettem a művet ért kritikákat. Aki szereti az irodalmat, az élvezni fogja ezeket a köteteket, és szerintem egyáltalán nem probléma - sőt! -, ha az író fantáziái, feltételezései is megjelennek benne, ettől lesz személyes, ettől lesz az olvasóhoz szóló.
Ami igaz, hogy nem lehet töményen, órákon át olvasni, de amikor olvastam, nagyon jó kikapcsolódás volt.
SZIJÁRTÓ GABRIELLA véleménye:
Ez a könyv csupa gyönyörűség. Màr a borítót is imádtam. Valóban közelebb hozta a híres írókat, költőket, tényleg érzi az ember belőle, hogy ők is csak emberek voltak. Tökéletesen alkalmas lehet arra, hogy feldobja az irodalom órákat. Szerettem a képeket és a verseket,leveleket, nagyon jó lett így az összkép. Igyekeztem nem felfalni két nap alatt, próbáltam inkább emészthetni az olvasottakat. Meglepő volt sokszor amiket olvastam, látszik, hogy alapos munka van mögötte. Egy két történetet olvastam volna tovább. Arra is jó hogy valaki csak felcsapja néha egy-egy történetnél, lapozgassa egy csendes őszi estén. Én nagyon szerettem.
Gelencsér-Fata Bernadett véleménye:
Egy kedves barátnőmtől kaptam e könyvet, és már sokszor lapozgattam, ízlelgettem, most végre kiolvastam. Nagyon tetszett. nem egy egy napos könyv. szerintem így jó, minden napra egy történet egy másik könyv mellett. élvezhető, rengeteg újat tud meg belőle az ember. Meglepő. Nagyon tetszettek a versek amiket mellé tett, vagy írások. Tényleg szép. Remélem a másik kötet is lassan a polcomon lesz, és azt is ennyire élevezhetem, mint ezt az írást :D
Kasza Dóra véleménye:
Ez a könyv kicsit azt a hatást keltette bennem, mintha valamiféle pletykalapot olvasnék a múltból. :) Kiderült hogy ki, merre, mikor, hol és kivel járt. Történetekből tehát kiderül, hogy azok is, akik valami nagyot, maradandót alkottak, ők is csak emberek voltak. Engem leginkább a Fekete István és Piller Edith házasságáról szóló történet érintett meg, de érdemes elolvasni mindegyik sztorit, mert van bennük aranyos, romantikus , és nagyon sok megdöbbentő történet. Ezek után kíváncsi vagyok a második kötetre is.
Györfi Judit véleménye:
Elsőnek a borítója fogott meg, de utána gondoltam, essünk túl rajta, elolvasom. Abszolút nem bántam meg, alapdarabja lett a szeretett könyveimnek. Szerintem ezt kötelező olvasmánynak kellene tenni a középiskolában, biztos szeretnék a tanulók.
Nem gondoltam volna hogy ilyen szövevényes és érdekes volt íróink szerelmi élete, kinek tragikusabb , kinek romantikusabb. Minden ismerősömnek ajánlom azóta. Fantasztikus gyűjtemény, biztos elolvasom a második kötetet is. :)
Oszlánczi Tímea véleménye:
Hű...! Nem hittem volna, hogy ez ennyire fogja olvastatni magát. Nagyon tetszett, rengeteg új dolgot tudtam meg a kedvenc (és annyira nem kedvenc) íróimról. Mindenkinek szívből ajánlom, aki csak egy kicsit is érdeklődik a hazai irodalmi élet nagyjai iránt. Nem csak a versek, hanem a képek is nagyon feldobták a szövegeket. Azt hiszem több ilyen könyv kéne a könyvespolcokra!
Dekany Dora véleménye:
Nagyon tetszett! Bár a mi irodalomóráink nagyon izgalmasak voltak, szerintem az ilyen könyveknek szervesen be kéne épülni az oktatásba. Nem azért, mert annyi adatot tartalmaz, hanem mert közelebb hozza az írót, költőt, mint embert a diákhoz, ami néha nagyon nehéz...
Ajánlom mindenkinek, rövid kis történetek, nem igényel sok időt az elolvasásuk :-)
Gémes Krisztina véleménye:
Érdekes volt, inkább ezt olvastatnám a diákokkal mint a kötelező olvasmányokat, ha közelebb akarják őket vinni az irodalomhoz. Nagyszerűen bemutatja, hogy azok az emberek akikről órán tanultunk és vagy száz éve éltek, ugyanolyan emberek voltak mint bárki más.
Alt-Kiss Klaudia véleménye:
Ennél a könyvnél érzem először, hogyha nem olvastam volna, akkor "szegényebb" lennék. nemcsak infókkal, hanem érzésekkel, történetekkel szegényebb. Eddig csak fényképek, könyvek, versek, novellák kötődtek egy-egy személy nevéhez, most már szerelmük érdekesebbnél érdekesebb története is. Volt, amelyiket megkönnyeztem és volt, amelyiken elámultam. Nyolcvan, száz, százötven évvel ezelőtt is szerettek, gyűlöltek, haragudtak, kiabáltak, megcsaltak, kiábrándultak, megkértek, elváltak. Ők is emberek voltak. Mikszáth, Benedek Elek, Radnóti története megható volt, Karinthy, Molnár Ferenc és Kosztolányi szerelmi életén pedig elcsodálkoztam, Faludy Györgyről nem is gondoltam, hogy évtizedekig volt férfival komoly kapcsolata, Kassák élettársának a személyisége, hogy lemondott a gyermekeiről is és abortuszra is hajlandó volt egy férfi miatt, elkeserítő, Móricznak a házasságról alkotott képe, elmélete pedig megérne egy-két vitát.... Kellenének a hasonló történetek az irodalomtanításba, hogy színesebbé, jobban emészthetővé és érthetőbbé tegyék azt a tanárok.
Sándor Bernadett véleménye:
Minden szavát ittam, hiába terveztem, hogy naponta csak 3 történetet olvasok el, sosem álltam meg 5 alatt. Ìgy ért véget hamar a modern kötésü régimódi szerelmeskönyv.
Arra nagyon jó volt, hogy a gimnáziumban tanultakat felevenítse és ki is írtam magamnak néhány írót, akinek utána fogok olvasni illetve utánakeresek a naplóiknak is.
Könnyü a nyelvezete és (engem) sodort magával a mesélés.
Szerletics Róbert véleménye:
Talán ha ilyen adalékok is bekerülnének az irodalomtanításba a száraz, csontig boncoló elemzések helyett, színesebb órákat hallgathatnának a diákok. Az írók sokféleképpen élték meg a szerelmet. Az egyik legszebb közülük talán Benedek Elek és Fischer Mária sírig tartó szerelme. Molnár Ferenc és Fedák Sári kapcsolatán meghökkentem, amikor kiderült, akkor házasodtak össze, amikor tulajdonképpen elváltak útjaik. Vay Sándorról meglepődve tudtam meg, hogy igazából nő és Vay Sarolta az igazi neve. Csáth Gézán megdöbbentem, nem csodálom ezek után, hogy olyan negatív tartalmú műveket írt az emberben lakozó gonoszról, mint például az Anyagyilkosság. Juhász Ferenc sorsa furamód megismételte magát plátói szerelmén és azon is, akivel igazából is lehetett volna kapcsolata. Talán annyit hiányolok, hogy emlékeim szerint Gárdonyi "A láthatatlan ember"-e is voltaképpen saját magáról és titkolt szerelméről szólt, csak történelmi hátteret varázsolva a történetnek - bár lehet, tévedek, vagy rosszul emlékszem.
Mindenesetre nagyon jó kis tablót gyűjtött össze az író művészeink szerelmi életéről, érdemesebb forgatni, mint napjaink pletykalapjait, bulvársajtóját ;).
Kovács Edina véleménye:
N/A
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Haász Irén véleménye:
Elolvastam, és olvasgatom azóta is. Számos újat tudtam meg általa. Nagyon szép kivitelű könyv ez, öröm forgatni, de a tartalom se kutya. A magyar irodalom nagy nevei, lám, ugyanolyan hús-vér emberek voltak, számtalan kisebb-nagyobb hibával, mint az átlagemberek. Nagy veszélye a visszaemlékezéseknek, hogy sárba ránthatják az illetőt, lerombolva a róluk alkotott hízelgő képet. Azt gondolom, az író megtalálta a mértéket. Nem viszi túlzásba a szennyesteregetést, mégis egészen ismerősünkké válnak végül az alkotók. Jó, hogy sok képpel illusztrálták a könyvet, elgondolkodik rajtuk az olvasó, összevetve az arcot a történetével...
Kovacs Marta véleménye:
Kivancsi voltam,hogy azok az irok,koltok akiket mindenki ismer az iskolaban tanultak alapjan,hogy gondolkodtak valojaban a szerelemrol.Meglepett az olvasottak alapjan a valasz.A legtobb irodalmi ember peldaul nem tudott csak egy emberhez husegeshez lenni egesz eleten at,ezert vagy kompromisszumok voltak a hazzasagban vagy annak megszakitasara kerult sor.Keves olyan kapcsolatot talaltunk ami igazan harmonikus volt ezert tetszett nagyon Benedek Elek es Fischer Maria kapcsolata.Az egyik legnagyobb megdobbenes szamomra Juhasz Gyula volt,mert a Szerelem cimu verse az egyik kedvencem es valojaban soha nem elt igazi szerelmi kapcsolatot.Azt gondolom az Igy szerettek oktol az olvaso azt kapja amit az elozetes alapjan vart.
Kis Lilla véleménye:
Nagyon érdekes, az alap ötlet is nagyon jó, és hasznos lenne, ha a gimnáziumokban -ha nem is kötelező, de legalább- ajánlott lenne az irodalom órák keretében. Számos vers könnyebben értelmezhető lenne, az irodalomtörténetet pedig biztos vagyok benne, hogy sokkal könnyebben tanulnák és szeretnék meg a diákok.
Na és igen, a költőink sem voltak szentek.... :)
Kis Lilla véleménye:
Nagyon érdekes, az alap ötlet is nagyon jó, és hasznos lenne, ha a gimnáziumokban -ha nem is kötelező, de legalább- ajánlott lenne az irodalom órák keretében. Számos vers könnyebben értelmezhető lenne, az irodalomtörténetet pedig biztos vagyok benne, hogy sokkal könnyebben tanulnák és szeretnék meg a diákok.
Na és igen, a költőink sem voltak szentek.... :)
Zaják Julianna véleménye:
Nem szeretem a bulvár sajtót, Nyáry Krisztián könyvét azonban jó volt elolvasni! Az irodalom órán tanult írók, költők életrajzai, eddig csak évszámokból és száraz adatokból álltak. A könyv elolvasása után emberibbé váltak! Radnóti Miklós és Gyarmati Fanni szerelmét mindig is ritka kincsnek képzeltem! Szendrey Júlia második házasságáról tudtam, hogy nem volt boldog, de álmaimban sem gondoltam volna, hogy ebben a kapcsolatban bántalmazás is érte! Vay Sándorról nem tudtam, hogy nő! Benedek Elek és Fischer Mária szerelme tetszett a legjobban! Sorolhatnám még a könyvből megismert gyönyörű, különleges, vagy éppen megbotránkoztató, esetleg szánalmas kapcsolatokat, de inkább ajánlom, mindenkinek olvassa el ezt a könyvet!
Baffia-Klement Gabriella véleménye:
Megkapó. Vicces, néhol azonban szomorú. És nagyon romantikus. De mindenképpen emberi! A bálványozott művészeket visszarántja az emberek közé, ezt mégsem sértően teszi. Ettől lesznek érthetőek és még inkább szerethetőek ezek az emberek - hús-vér emberré nőnek, háromdimenzióssá. Örülök, hogy ezt a könyvet választottam a kategóriából! :)
Berényi Rózsa véleménye:
A könyvet karácsonyra vettem meg magamnak.Az első kötetet elolvastam még januárban,olvastam hozzá verseket is.Van egy verses kötetem,1963-as kiadás,"Új szerelmes
kalendárium"a címe,ebből is sok verset olvastam.A második kötetet februárban fejeztem be.ahhoz is hozzá olvastam.Mindig újból előveszem,amikor olyan szerzőtől olvasok,aki szerepel ebben a könyvben.Visszatértem Karinthy Frigyes két feleségéhez,amikor elolvastam
az "Utazás a koponyám körül" című művét.Tetszik a könyv,jó olvasni,és jó hozzá olvasni.
Mesterházi Zsuzsa véleménye:
Történetek magyar írók és költők magánéletéről.Igazi szórakoztató könyv.Nagy kedvvel olvastam.Kedvenc szerzőimről változatosan elmeséli életük egy epizódját.Titkokat tudhatunk meg az írók szerelmi történeteiből.Nagyszerű olvasásélményt nyújtott.