ADATLAP
Ítélet
Valamikor, a jövőben, a majdani negyedik Magyar Köztársaságban az emberek ügyes-bajos dolgaik után futnak. Az orvos a hálapénz, a politikus a korrupció és a karrier, a tévés főember a nők és a szenzáció, a polgármester a nyugodt élet, a rendőr a titokzatos, értelmetlen gyilkosság után. A tehetséges katona pedig a politikai csatározások elől egészen az afganisztáni misszióig menekül. De mit tesznek ezek az emberek, ha egy halálos, gyógyíthatatlan vírus kezdi viharos sebességgel áldozatait szedni? Öt februári nap története ez a krimi, amikor ezek az életek, ezek az egyszerű vágyak a drámaian gyors fertőzés nyomán keresztezik egymást, és felfordul a világ. Utána már soha semmi nem lesz ugyanolyan, mint előtte volt sem cigánynak, sem magyarnak, se szervezkedő szélsőségesnek, se nyomozónak. Sőt, még a cigánykutyáknak sem. Bárdos könyve sok szálon futó, letehetetlenül izgalmas politikai krimi, a legjobb amerikai mintára, de nyugtalanítóan ismerős, magyar ízekkel. Rémisztő és valóságos víziója üzeni: ha nem vigyázunk, ide juthatunk!...
Érsekné Liktor Edit véleménye:
A könyvre a választásom az író, Bárdos András miatt esett. Amikor még híradós volt, sokszor láttam a tévében, kíváncsi voltam, milyen könyvet írt.
A fülszöveg érdekes történetet ígért, izgalmas politikai krimit, de számomra óriási csalódás volt. Ha ilyen a politikai krimi, akkor az nem az én műfajom.
Elméletileg a történet a jövőben játszódik, én ezt komolyan vettem. Nem kellett volna. Túlságosan a mai politikai viszonyokat lehet felfedezni benne, nyilván kissé sarkítva.
Túl sok szálon futott, időnként már a szereplőket is nehezen tudtam azonosítani, hogy ez most ki is: az orvos, a rendőr, a katona, a miniszter......? Mit csinál, miért csinálja? Miért beszélnek rébuszokban? Tudnom kellene, hogy mire gondolnak?
A politikában és/vagy médiában bennfentesek biztosan tudták, de egy egyszerű halandónak legfeljebb elképzelései lehetnek arról, hogy mennek a dolgok "fent".
Azértis elolvastam, hogy mi lesz ebből, mindig vártam, hogy a szálak majd valahol összeérnek, s tulajdonképpen a végén találkoztak, de számomra ebből mégsem lett egy kerek történet. Sok mindent bízott az olvasó fantáziájára, például azt, hogy hová lett a főorvos felesége, mi történt vele......
A lényeget megértettem, persze, s a vízió elég sötét, remélem, nem ez fog várni ránk.