ADATLAP
Öld meg Jana Robinst!
Jana Robins tizenöt éves, Lipcsében él, és számára az élet az iskolát, a legjobb barátját, vak házvezetőnőjüket és állandóan dolgozó, elérhetetlen apját jelenti.
De egy nap minden megváltozik. Kiderül, hogy mindez csak látszat. Megpróbálják elrejteni előle a világ valódi arcát. Egy olyan világét, ahol az emberek mellett különleges lények őrködnek.
Mindenkinek van egy előre elrendelt sorskulcsa, aminek be kell teljesednie az élete során. De vajon mi az élet értelme? Föl lehet lázadni az előre megírt jövő ellen?
Mi történik, ha a szerelmed talán az ellenséged?
Jana útra kel, hogy megfejtse a világ rejtélyeit, és múltja ádáz titkát. De megpróbál rájönni arra is, mit érez a két fiú iránt, akikre a lelkét is rábízná. Lehet-e barátságból szerelem? Vagy épp az ellenségből lesz a kedvesed?
A regény az Ellopott élet sorozat első kötete, az Aranymosás pályázat egyik nyertes műve....
Vass Antónia véleménye:
Az a regény legnagyobb érdeme, ami a hátránya is: mégpedig az egyedi világa. Ahhoz, hogy egy ilyen nagyon új világban az olvasó eligazodjon, erős alapok kellenek, ezt pedig egyáltalán nem kapjuk meg. Kapunk azonban egy sietve összeboronált párt, ahol a női karakter majdhogynem érdektelen, és olyan titkolózás megy a háttérben, ami túlmegy egyfajta tűrőképességen. Semmi baj nincs azzal, ha nincs lelőve minden poén az elején (de itt sajnos igen, mert amint elhangzik az a bizonyos név, tudható a végkifejlet), azzal viszont igen, ha a kérdőjelek feltorlódnak, a válaszok azonban csak harapófogóval jönnek. Túl hamar (és indokolatlanul) lesz Griffin és az apa a rosszfiú Jana szemében, és szívódik fel egyikük a lány életéből, anélkül, hogy Janának akárcsak eszébe jutna az illető (márpedig egy 15 éves kislányról beszélünk, nem egy felnőtt, önálló nőről). Sokkal szerencsésebb lett volna ez esetben azt a talán sablonosnak tűnő megoldást választani, hogy a tudatlan kislány új tapasztalatain keresztül kapunk betekintést a világba, és nem egy elhallgatott információk miatti dacból építkező eltorzított képet kapunk. Így, bár végigküzdöttem magam a 416 oldalon, nem tudnám jellemezni azt a közeget, ami megpróbált bevonzani, mert egyszerűen lógnak a levegőben momentumok. A Teremhez vezető út leírása annyi cselekménytartalommal túl hosszúnak hat, míg érdekes momentumok megismerésére nem kapunk időt. A közös álom jelenet, valamint a - nem jut eszembe jobb kifejezés - "brutálisabb" jelenetek viszont kifejezetten jól sikerültek, a regény második részében határozottan megtartja a figyelmet a történet.
Huszti Bettina véleménye:
Összességében tetszett a felépített világ, amit kaptunk. Engem egy labirintusra emlékeztetett az egész, titokzatos volt az egész föld alatti világ a maga különc szerzeteivel. Axon abszolút kedvencem volt, kifejezetten szerettem a stílusát.
Viszont nekem túlságosan is gyerekes volt Jana, és a Livhez fűződő szerelme. Ez a hirtelen fellobbanás, és rajongás a másik iránt, ez nekem nem jön be. Pláne egy pillanat alatt. Persze kinőttem én már ezt a pikk-pakk tini fellángolást, és jobban szeretem a mélyebb kapcsolatokat. Ezt azonban leszámítva, tényleg egy igazán érdekes vázat kaptunk erről a világról. Lehet, hogy el fogom olvasni a folytatást, mert tetszett a történet. De sajnos a kedvencem se lesz, ahhoz túlságosan is döcögősen ment a könyv olvasása. Nem szippantott magába a történet olyan mélyen.
De ajánlani ajánlom, főleg a fiatalabb korosztálynak. :)