ADATLAP
Önteltség és önámítás
Csodálatos ünnep lehet e könyv mindazok számára, akik valaha is elnerengtek azon, hogy "csak még egy-két órát" eltölthetnének Jane Austin bájos figuráinak, Bennetéknek, Darcyéknak vagy a De Bourghoknak a társaságában. Most a Büszkeség és balítélet sziporkázó folytatásában mindannyiukkal találkozhatunk, de néhány új arc is megjelenik közöttük.
Házuk idilli nyugalmában látjuk viszont Georgiana Darcyt, aki immár ifjú sógornője, Elizabeth Bennet Darcy mellett ismerkedik a világgal. A lelke legmélyéig romantikus lányban korábbi szerencsétlen afférja Wickham hadnaggyal mély nyomokat hagyott, és megfogadta, hogy soha többé nem adja férfinak a szívét. Fogadalmának azonban kemény próbákat kell kiállnia, amikor a háborúból visszatért gáláns Heywood kapitány elkezdi elhalmozni figyelmességeivel. Közel sem jelent hasonló fenyegetést James Leigh-Cooper, a tehetséges ifjú építész, ugyanis az alakoskodni képtelen, egyenes fiatalembernek valahogy minden találkozásukkor sikerül felbosszantania a lányt.
Mindeközben a Bennet család körül keveredő botrány azzal fenyeget, hogy mjndörökre tönkreteszi a család jó hírét.
Sikerül-e tisztára mosni a Bennet nevet, és megleli-e végül Georgiana az igaz szerelmet?
Minden kiderül ebből a mesterien szövődő történetből, amely méltó módon állít emléket az egyik legkedveltebb angol regényírónak....
Gy.né T. Anikó véleménye:
Nagyon szerettem a Büszkeség és balítéletet, méltó folytatása lett ez a könyv. Kissé könnyedebb a hangvétele, ezért gyorsabban is olvasható. A két nagyobb Bennet-lány férjeikkel továbbra is szimpatikusak, de ugyanúgy jelen vannak a fanyalgók és kárörvendők. Úgy tűnik, a történelem ismétli önmagát, Darcy húga, Georgiana szintén a büszkeség csapdájába esik, ezáltal kis híján elveszíti a boldogságát.
Németh Ágnes véleménye:
Nekem nagyon tetszett. Egyik kedvencem a Büszkeség és balítélet. Méltó folytatása lett az Önteltség és önámítás. Jó volt olvasni, hogy az esküvő óta, hogyan alakult a Darcyék, Benneték élete.A hangulata nagyon hasonlít az eredeti műre, az utalások és a cselekmények folytatása egy egész történetté teszi ki a két könyvet. Könnyedebb olvasmány így tényleg élvezetesebb. Pemberley krónikákhoz viszonyítva: jobban el lett találva.
Buczkó Judit véleménye:
A büszkeség és balítélet folytatása, nagyon hasonló véleményen voltam az olvasásakor mint mikor az első részt olvastam az elején nem tetszett de végül mégis elnyerte a tetszésemet. Viszont a nyelvezete nekem egy kicsit könnyedebb volt mint az első részé, így élvezetesebb is volt olvasni.
Nagy Dorina véleménye:
Önmagában nagyon tetszett, sőt a Büszkeség és balítélet folytatásaként is abból a szempontból, hogy stílusát, a szereplőket, beszédmodort tekintve hű az elődjéhez. Viszont néha talán túlságosan is, visszaköszönnek más eseményekbe burkolva majdnem ugyanazok a mondatok. A tartalma érdekes, jó olvasni, bár kissé zavart, hogy a cselekmény váza többé kevésbé megegyezik az első résszel, de ettől eltekintve tényleg élveztem:)
Markó Júlia véleménye:
Jane Austin Büszkeség és balítélet című műve a kedvenceim egyike, ezért is sajnáltam nagy mértékben, mikor is a könyv befejeztével búcsúznom kellett a Benett és a családtól, s minden kedves vagy éppen kevésbé kedvelt ismerőseitől, rokonaitól. Mindezek után kitörő örömmel vettem kézbe ezt a könyvet, mely visszatérést jelentett kedves szereplőimhez, valamint új karaktereket is megismerhettem.
Tanulságos volt ismételten a jellemek fejlődéséről, a szív érzéseiről, és a testvéri valamint a hitvesi szeretet erejérő és hatalmáról olvasni. Számomra felettébb tanulságos, egyben szórakoztató olvasmány volt, s bármikor szívesen térnék vissza ebbe a történetbe.