ADATLAP
Öt kismalac
Poirot mestert egy szép napon egy elegáns fiatal hölgy, bizonyos Carla Lemarchant keresi fel, és különleges üggyel bízza meg. Carla édesanyját gyilkosságért életfogytiglani börtönre ítélték, s röviddel büntetésének megkezdése után meghalt – az áldozat pedig nem volt más, mint Carla édesapja, Amyas Crale, a híres festő…

Tizenhat esztendő telt el a híres bűnügy óta. Carla közben nagykorú lett, megtudta szüleinek tragikus történetét, és elhatározta, hogy kideríti anyja ártatlanságát. Tizenhat év után keresi fel Hercule Poirot az ügy öt, még élő tanúját, tizenhat év porát fújja le a régi élményekről, szenvedélyekről; egyetlen tragikus napról öt különböző vallomást szembesít, hogy megtudja: ártatlanul ítélték-e el Caroline Crale-t, s ha igen, vajon öngyilkos lett-e Amyas Crale, ez a zseniális művész és csupa élet férfi, avagy az öt tanú – az „öt kismalac” – közül valamelyik volt-e gyilkos…
És hiába telt el tizenhat év, hiába borított sok mindenre fátylat a feledés, Hercule Poirot – aki természetesen mit sem veszített zsenialitásából – bravúros logikával kideríti az igazságot…...
Kanta Bernadett véleménye:
Kifejezetten tetszett, hogy egy régi gyilkosságot derít ki Poirot. Hiszen így mindent tudtunk mi is amit ő, így sokkal jobban lehetett találgatni, hogy ki lesz a gyilkos. Agatha még mindig a legjobb.
Eőriné Zsoldos Ildikó véleménye:
Poirot nyomoz. Ügyesen, ahogy mindig is szokott. Most egy 16 èvvel ezelőtti gyilkossàgot elevenìt fel 5 szereplő leìrt vallomàsa alapjàn. A vidèki angliai èlet is megelevenedik, miközben mi, olvasòk is talàlgathatjuk, hogy ki is volt a gyilkos. A vègère kiderül... Jò volt ùjraolvasni, kedvet kaptam a többi Agatha Christie könyv ùjraolvasàsàhoz.
Markó Andi véleménye:
Végre egy krimi, ami nincs tele felesleges csavarokkal, az olvasó maga is kikövetkeztetheti a megoldást. Agatha Christie regényében ismét Hercule Poirot nyomoz, most éppen egy 16 évvel korábban elkövetett gyilkosság ügyében. Csak akkor tettem le, amikor nagyon muszáj volt. Az írónő történetei megunhatatlanok. Jó választás volt.
Zohar Csé véleménye:
A Tíz kicsi négerrel ellentétben, itt nem a cselekmény, hanem a pszichológia, és az általam annyira szeretett AC által megjelenített, vidéki angliai életstílus a meghatározó. Lubickoltam a hangulatban, miközben egy gyilkosság eseményeit figyelhettem, öt szemszögből. Tökéletesen komponált krimi.
Romanyuk Zsofia véleménye:
Agatha Christie ismét zseniálisat alkotott. Öt szemszögből vizsgálhattunk meg egy régi gyilkosságot. Forrónyom nem volt, Poirot csak a tanúk elbeszélésére támaszkodhatott. A kis versike külön tetszett!
Garai Dóra véleménye:
Rengeteg Agath Christie-könyvet olvastam már, de még mindig ugyanolyan jó. Az írónő mesterien csavarja a történéseket, sokáig egyre gyanakodtam de végül teljesen más lett a gyilkos, és hihetetlen, hogy mennyire kidolgozta ezt a művet, hogy öt teljesen más ember szemszögéből lett megközelítve a gyilkosság. És az még csak tetézi a zsenialitást, hogy nem kis mondanivalót hordoz magában, nagyon sok bölcsességet tartalmaz. Érdemes elolvasni!
Taksonyi Orsolya véleménye:
Szánom-bánom bűnömet, de csak a második könyvem volt még csak ez az írónőtől, de biztosan nem az utolsó. Nagyon tetszett, bár egészen a könyve nagyjából a háromnegyedéig másra gyanakodtam, de ha nem is elsőre, végül sikerült rájönnöm, hogy ki a tettes. Hozzátenném, hogy kézzelfogható bizonyítékok, nyomok nélkül nehezebb volt, úgy, hogy ki-ki hogy mesélte el a történetet.
Fekete Edit véleménye:
Azért szeretem A.C. könyveit, mert soha nem lehet tudni ki a gyilkos. Erre a könyvre pedig kifejezetten igaz ez. Teljesen félre van vezetve az olvasó. Kitűnően végig vezet bennünket az írónő a régi cselekményeken más-más szemszögéből. Fordulatos, és izgalmas, mint minden Poirot könyv.
i d véleménye:
Remek nyomozás Poirot mesterrel, de persze nem a hagyományos módon. Nincsenek kézzel fogható nyomok, csak emlékek és egy fel nem fedett gyilkos 16 év távlatából.
Rendkívül részletgazdag, jól megírt könyv. Érdekes volt, hogy több szempontból is láthattuk, mi történt az ominózus esetkor. Együtt figyelhettük meg a kis belga detektívvel az alanyok mimikáit, reakcióit, minden egyes történet hozzáadott valami kis részletet a nyomozáshoz. Persze az írónő már az elejétől fogva téves útra akart vezetni minket a gyilkos kilétét illetően, de jó néhány könyvével a hátam mögött, már sejtettem, hogy a látszat csalni fog, így sikerült is kitalálnom, hogy ki volt a tettes.
Lélektani dolgokkal többet foglalkozott ez a könyv, mint szinte a legtöbb szerzemény, amit eddig olvastam Christie kisasszonytól, ez nagyon pozitív volt számomra.
Egyedül a címe nem tetszett, mert bár értem a versikés utalást, valahogy nem passzolt a műhöz. Ettől még az írónő egyik toplistás krimije véleményem szerint.
Polgár-Szilágyi Mária véleménye:
A könyv olvasása közben jöttem rá,hogy már láttam filmen a történetet. Igaz, egy modern francia sorozat részeként, mely Agatha Christie műveit dolgozta fel a mai életkornak megfelelően. Ennek ellenére mégsem a megfelelő hölgyet gyanúsítottam a bűntett elkövetésével.
Ligeti Zsuzsa véleménye:
Újabb Poirot bravúr. Évekkel ezelőtt történt esetet derít fel. Félreértések tömkelege, félreértelmezett tények, elhallgatott igazság. Poirot megbirkózik a múlttal, a hamis adatokkal, a téves következtetésekkel. A kis szürke agysejtek leküzdenek minden akadályt. Nem nélkülözhetjük Poirot sajátos gyengédségét a fiatal lány iránt sem. Jó könyv. Ja, Agatha Christie mindig jó.
Matyelka Anita véleménye:
A tíz kicsi négert ugyan nem múlja felül, de ez is nagyon lebilincselő olvasmány volt. Tetszik, hogy módszeresen tárja fel a gyilkosság körülményeit a szemtanúk vallomásai segítségével. Körülbelül a könyv közepénél kezdtem el szentül hinni, hogy ki lehet a festő gyilkosa, de a végén kiderült, hogy tévedtem. :D Hihetetlenül nagy képzelőerővel és logikával volt megáldva az írónő, azt hiszem még sok könyvét el fogom olvasni.
Pintér Anita véleménye:
Régebben sokkal több krimit olvastam. Azt hiszem, újra el kellene kezdenem...Agatha Christie klasszikus, mégis időtálló és zseniális. Eszköze a pszichológia. Nem csöpög a vértől, semmi sem eltúlzott. Lassú, végig gondolhatsz gyilkosként bárkire, aztán a végén...de pszt!
Farkas Beatrix véleménye:
Nagyon tetszett a könyv. Agatha Christie még mindig meg tud lepni.
A 16 évvel ezelőtti gyilkosság felderítése nagy falat és mégis könnyedén sikerül. Az ember úgy érzi végig tudja ki lehet az elkövető, minden adott. Az idejével nem tud elszámolni és régi sérülés miatti bosszúvágyat is látjuk kibontakozni, aztán kiderül ki tette és mi is rájövünk, hogy ő volt igen! Teljesen egyértelmű! Nem írom le a konkrétumokat, mert ezt el kell olvasni!
Vánik Anita véleménye:
Szeretem Agatha Christie könyveit.
El sem tudtam képzelni, hogy lehet egy 16 évvel korábban történt gyilkosságot kinyomozni. Hisz már nincsenek nyomok, nincsenek tárgyi bizonyítékok, csupán az emlékek arról a napról.
Élvezetes volt rádöbbenni, hogy mennyire más tűnik ki nekem, mint olvasónak egy gyilkosság leírásából mint az írónak. A könyv közepén volt egy érzésem a gyilkos kilétét illetően, de mégsem tudtam elképzelni hogy történhetett maga a gyilkosság.
Poirot a maga zseniális módján megoldotta a rejtélyt, és ilyenkor mindig azt kérdezem magamtól: Hogy nekem ez miért nem volt egyértelmű?
:)
Horváth Lajosné véleménye:
Poirot teljes mértékben a szürke agysejtek segítségéval oldja meg a rejtélyt, hiszen semmi kézzelfogható nyom nem maradt. Zseniálisan bontakozik ki öt különböző ember öt különböző beszámolója ugyanarról a régi eseményről, a végén az ember csak bámul, hogy hohy nem volt egyértelmű az igazság. Az egyik kedvenc Agatha Christie történetem, hiszen minden a szemünk előtt bontakozik ki, mégis meglepő a vége.
Horváth Krisztina véleménye:
Furcsa volt, hogy ebben a műben Poirot egy múltbeli gyilkosság körülményeit kutatja, de nagyon jól bontakozik ki a történet. A pszichológia, az emberi viselkedések kerülnek kihangsúlyozásra az öt gyanúsított személyén keresztül.
Turóczi Diána véleménye:
Eddig még nem olvastam Agatha Christie-től egy könyvet sem, viszont láttam néhány olyan filmet, ami a regényei alapján készült, de nem csalódtam benne. Egy klasszikus történetet vett elő... a féltékeny felség megmérgezi a férjét, vagy mégsem? Érdekes, lebilincselő krimit kap az olvasó, ami annyira beindítja a képzeletet, hogy mi magunk is szinte nyomozónak érezzük magunkat Hercule Poirot mellett. Örülök, hogy elolvastam a regényt, ami biztosan nem az utolsó az írónőtől.
Bergère Annette véleménye:
Agatha Christie alkotott! Mint mindig. Poirot rendkívül bravúrosan oldott meg egy tizenhat éves bűnügyet... De hogy ilyet is hogy lehet kitalálni!
A Poirot-regényekkel úgy vagyok, hogy valahogy sosem tudom, ki a gyilkos, legszívesebben senkire, vagy mindenkire gyanakodnék, csak arra nem gondol a "szürkeállomány", akire kellene. Ebben az esetben öt olyan személy körül forgott a nyomozás, akiből kettőt kapcsiból kizártnak tekintettem, és kiderült, hogy az egyik gyilkos! Mert a szerető sosem lehet annyira jó, mint a feleség... De a szerető csak egy kis csitri, akinek semmi sem számít, ő csak ki akar törni, és vakon szerelmes. Annyira vak, hogy inkább megöli azt, akit szeret, mintsem elfogadja, hogy az nem szereti viszont... még ilyet!