ADATLAP
Özséb
Ebben a könyvben többször olvasható az a szó, hogy pénisz; csak mondom, hogy nehogy meglepődjenek.
Szóval, Özséb egy nem átlagos panelproli, akinek mégis átlagosan kell élnie, amit egyébként marhára gyűlöl. Ki akar átlagosan élni? Különben is, a bejelentés – és ezzel a szóval is sokat találkozunk majd a regényben – nagyon felzaklatja őt. Ezért úgy dönt, úgy ébred, hogy megöli magát: véget vet földi életének.
Hogyan telik az utolsó napja? Önnek hogyan telne? Biztosan nem így, mint ahogyan neki… Különben is, hogy lehet valakinek ilyen hülye neve, hogy Özséb?...
Jakabné Rácz Ildikó véleménye:
Nemcsak rosszat hallottam róla, hanem valóban rossz a könyv - megerősítem! Szeretne sokat mondani, éppen ezért nem mond szinte semmit. Sokszor ismétli önmagát az író.
Sajnálom, nekem nagy csalódás volt.....
Buczkó Judit véleménye:
Nagyon nehezen vettem rá magam hogy elolvassam, de Miskolcon játszódó könyvet kellett elolvasni így megtettem. De egyáltalán nem tetszett, szerintem nincs is jól összerakva és az olvasása is kész szenvedés okozott. Elég meredek gondolatai voltak Özsébnek az öngyilkosság előtt.
Fekete Flóra véleménye:
Nem egyszerű olvasmány. Alexnek kedvelem a zenéjét, leginkább ezért olvastam el a regényét. Érdekes, hogy egy öngyilkosnak mi játszódhat le a fejében. Sajnos nálunk a családban már történt ilyen eset, bár nem ily módon. Összességében tetszett a könyv, ha Alex ír még könyvet, valószínűleg el fogom olvasni.
Baffia-Klement Gabriella véleménye:
Jobbat vártam tőle. Olyan sokan dicsérték, és legalább ennyien szidták, gondoltam, valamerre majdcsak mozdulok én is. De nem. Volt benne jó néhány érdekes és értékes gondolat, filozófiai eszmefuttatás, de egészében úgy éreztem egy rövidke regény a semmiről. Csupán egy történet egy alulértékelt személyről, aki a többség fölé helyezi magát - nem biztos, hogy helyesen. Esetleg lehetett volna még dolgozni rajta, összecsapottnak tűnik. A szókimondása (= trágársága) sokszor öncélú, a megfogalmazás (főleg egy filozófustól) meglehetősen pongyola és felületes. Kár érte.
Szarka Katalin véleménye:
Nekem speciel tetszett a könyv. Nem igazán tudtam azonosulni az öngyilkosság gondolatával, azonban jól leírta az utolsó nap eseményeit, kicsit vicces, ironikus stílusban. Kár, hogy csak a végén derül ki, hogy mi volt az a nagy hír.... Továbbra is olvasni és hallgatni fogom a szerzőt..
Kis Lilla véleménye:
A rossz véleményekkel egyet kell értenem, pedig viszonylag pozitívan mentem a dolognak.
Ritkán tud egy könyv az első fejezettel már felidegesíteni. Baromi színtelen megfogalmazás, unalmas, eseménymentes. Nem művészi, hanem közönséges, de abból is az unalmasabb fajta. Az, hogy utálta, körübelül ezerszer van a könyvben, bár nem számoltam, Özséb ritkaszép férfi név úgyszintén. Voltak pillanatok, amikor úgy éreztem, hogy oké, kezd kirajzolódni a segg mögött az ember, -úgy értem a karakter, nem a test- aztán rá kellett jönnöm, hogy ez sem sikerült. Helyette újabb ismétlések.
"Irodalmilag" a Jay és néma Bob körül nagyjából.
Van egy-két képzavar is: "nyálcseppjeit az a bizonyos takonyfelhő"
A szerzőt meg sajnálom, remélem nem tükrözi a lelki világát. És remélem, tényleg, hogy a zenéje jobb. :(
Egy pozitívum azért van: rövid.
Liptai Éva véleménye:
Nagyon kedvelem a dalait, kíváncsi voltam milyen lesz a könyv. Nem okozott csalódást. Özsébben sokunk magára ismerhet. Tetszik a szókimondása, nem köntörfalaz. Miskolc pont olyan, mint amilyennek leírja. Sokszor láttam magam előtt amit leírt: Avas, Szentgyörgy út, Hejőcsaba, Martin, Tapolca, Selyemrét....a jelzőket inkább elhagyom. :)"Miskolc a világ maga." Ajánlom mindenkinek.
Bujna Julia véleménye:
Elolvasás után felemás érzéseket keltett bennem a könyv. Egyrészt tetszett, de voltak olyan részek, melyeket egyáltalán nem értettem. Egy kis ülepedési idő után viszont azt mondhatom, hogy jó kis olvasmány. Az biztos, hogy ez nem egy átlagos könyv. Igazi művészkönyv, tele furcsábbnál furcsább gondolatokkal, gusztustalan, megdöbbentő és elgondolkodtató részekkel.
A gondolkodásmód és a nyelvezet is nagyon modern, így nem biztos, hogy minden korosztálynak elnyeri a tetszését. Mindenesetre csak ajánlani tudom ezt a nyers, őszinte és szórakoztató olvasmányt.