ADATLAP
Új ​örömök kertje
Lilian ​Girvan harminchét éves. Három évvel ezelőtt a szeme láttára halt meg a férje autóbalesetben, s ő azóta sem tud magához térni. Az őrült depresszió mélyéről valahogy felevickélt, de továbblépni képtelen… Öngyilkos gondolatai már csak elvétve vannak, ellátja két kislányát, és végzi a munkáját: illusztrátor egy könyvkiadónál. Ha a húga nem segítene lelkesen és rendszeresen, talán még erre sem lenne képes. A kiadó beíratja egy kertészeti tanfolyamra, hogy kellő tudással és lelkesedéssel illusztráljon egy sorozat zöldségtermesztési tanácsadó kiskönyvet. A tanfolyamon aztán véletlenszerűen összeverődött férfiak és nők társaságába csöppen és lassan-lassan képes lesz kibújni a csigaházból.
A napsütés és a növények gyógyító hatása, meg a húga őrült ötletei szinte észrevétlenül vezetik vissza Lilit az élő (és nem csak vegetáló) emberek közé. Lehet, hogy még a szerelem is megterem egy kiskertben?

„Ha elolvasod, te is kedvet kapsz hozzá, hogy elültesd és felneveld az új életedet.”
USA Today...
Névte Lenke véleménye:
A kertészet lenyűgöz. Főleg azok ez emberek, akik képesek életben tartani, vagy termésre bírni ezeket a mítikus élőlényeket. Van benne egyfajta varázslat, ahogy a különböző természeti elemeket vegyítve, a kis védtelen palántákat gondozva új élet sarjad a szemünk láttára. A megfelelő időzítéssel ültetni, öntözni, trágyázni, támasztékot adni egy kis hajtásnak, majd leszüretelni a gondoskodás gyümölcsét. Elámulok a múlandóságán, hiszen van, hogy pár perc alatt el is fogy a drága termés, hogy újra elfoglalja a helyét a nagy körforgásban, és kezdődjön az egész folyamat elölről. A természet csodáihoz nem élhetünk ennél közelebb.
Ezért is érdekelt Abbi Waxman könyve, amint megláttam az újdonságok közt a boltban. A könyv mondanivalója, és struktúrája is az élet és a múlandóság varázslatának áldoz.