ADATLAP
Üresek városa
Tíz különleges gyerek és egy különleges madár menekül három evezős csónakon 1940. szeptember 4-én Cairnholm apró szigetéről a walesi szárazföld felé, amikor csatahajók bukkannak fel a láthatáron. Csakhogy a gyerekek nem háború elől, hanem a hétköznapi emberek által elképzelni sem tudott szörnyek, az üresrémek elől szeretnének biztonságot találni egy újabb (vagy régebbi) időhurokban, ahol ugyanazt a napot kell megélniük az idők végezetéig, de nem fenyegeti őket sem öregség, sem betegség, sem ellenség. Gondviselőjük, oltalmazójuk, az alakváltó Vándorsólyom kisasszony a szörnyek elől menekülve madáralakot öltött, szárnya megsérült, így se repülni, se újra emberi alakot ölteni nem képes. Ha sürgősen nem segít rajta egy hozzá hasonló, a különleges képességekkel megáldott/megvert gyerekeket oltalmazó madár-asszony, soha többé nem válhat emberré. Ifjú védencei mindent megtesznek érte, ám a háború sújtotta brit földön nemcsak német katonák, de vérszomjas lidércek és üresrémek is nyüzsögnek.

Ransom Riggs különleges hősei, a szörnyeket látni képes Jacob, a puszta kezével tüzet gyújtó Emma, a láthatatlan Millard, a bunkó, de élettelen tárgyakat vagy halottak feltámasztani képes Enoch és társaik visszatérnek ebben a váratlan és fantasztikus fordulatokkal teli, ismét ritka, régi fényképekkel illusztrált, különleges regényben.
...
Ambrus Alexandra véleménye:
Az elején bevallom kicsit unatkoztam, a csónakázós rész annyira nem kötött le. Igyekeztem gyorsan túl lenni rajta, mert reménykedtem abban, hogy ismét nagy izgalmakban lehet részem. Nem is tévedtem!
A könyv tele van cselekménnyel, kellő gyorsasággal adagolja az író, nem sűrít össze semmi fontosat, könnyű vele lépést tartani.
Egyszerűen szuper volt az ymbrynék keresése, nagyon élveztem az utazásokat, a menazsériát, meg, hogy a Regékből tudták meg a válaszokat. Örültem az új különleges gyerekeknek és az időhurkoknak is.
Ééés, végre, megtudhattam egyet-mást a különlegesek múltjáról, ennek nagyon örültem, hiszen az első részben kb. semmit sem említettek róluk. Hát itt most megkaptam. Ráadásul sokkal de sokkal jobban válogatott ebben a részben a képek terén. Az első könyvben kicsit kényszeresnek éreztem a fotók beillesztését, ebben a körben jobb képek, sokkal jobban lettek válogatva, többet tudunk meg a fotókról és élénkebb a képzelet.
Szalai Adél véleménye:
Háááát....Mint az elsőnél is félve kezdtem bele, bár ott kellemes meglepetés volt a könyv. Gondoltam, hogy itt is ez lesz, de azért kicsit lassan indult be az olvasás. Aztán felgyorsultak az események, és már alig bírtam letenni. Imádom, hogy képekkel illusztrálja a könyv a gyerekeket, embereket. Izgalmas lett a vége, erre a fordulatra nem számítottam, nagy valószínűséggel neki ugrom a harmadiknak is! Aki kicsit kiakar szakadni a megszokott világból, annak ajánlom a könyve(ke)t!
Varga Julianna véleménye:
Remek, gyors, fordulatos, letehetetlen történet hátborzongató fotókkal, nagyon szerethető szereplőkkel. Olyan könyv, aminek a világával álmodni lehet. Ez ugyanott jó, ahol nem az. Abszolút megéri a ráfordított idő, és fantasyt szerető olvasóknak kötelező! :)
Arany Zsuzsanna véleménye:
Ransom Riggs trilógiájának második része, amely az elsőhöz hasonló hangulatú, letehetetlen mű. Bátor olvasókat igényel, tipikusan illik rá a "csak erős idegzetűeknek" jelző.
Homlok Renáta véleménye:
Ritka az olyan könyv, amiben olyan fordulat van, amire én közben nem is gondoltam. Lenyűgöző. :). Ez a könyv már lendületes, gyors és izgalmas. Unatkozni nem lehet. Ebben a könyvben megkaptam az első könyvben hiányzott pörgést. Többszörösen is. :)
Az első könyv végén nem hittem volna, hogy megjegyzem a különleges gyerekek neveit és, hogy ezekhez még különleges képességeket is tudok párosítani, de mint kiderült ez semmi nehézséget nem okozott.
Lajos Aliz véleménye:
Tetszett a második rész is. Teljesen abban a hitben voltam, hogy a végén Vándorsólyom kisasszonnyal majd elondulnak megkeresni a többieket, és aztan mégsem őt mentették meg. Várom, hogy a harmadik részt is elolvashassam.
Farkas Beatrix véleménye:
Tetszett a II. világháborús London leírása. A gyerekek folytonos menekülése tényleg olyan volt számomra, mintha árvák lennének, ami az első könyvből annyira nem volt egyértelmű nekem. (lehet hogy pont ez volt a célja az írónak, hiszen az eső könyv végén tudjuk mi történt )
I Luca véleménye:
Kevésbé tetszett mint az első kötet, de annál jobban mintha ez "csak" egy folytatás lenne. a harmadik kötetet is meg fogom szerezni, bár avval kapcsolatosan mar nincsenek nagy elvárásaim.... a fotók viszont továbbra is hatborzongatoak számomra...
Palotas-Dascal Edina véleménye:
Valahogy valamivel többet vártam ettől a trilogiátol,hogy miért azt én sem tudom.Maga az alap ötlet fogot meg(öszintén mindig is vonzot a csodák világa,a misztérium),egy misztikus világ elrejtve a mi világunkban,amit remélem egyszer valaki jobban kifog dolgozni.
Az elsö rész az álarc lehulásárol és az ismerkedésröl szolt,a második pedig a felfedezésről és a harcról.Nagyon ötletes helyszin választás volt a második világháboru sujtotta London,szerintem a hely és az idüszak részletesebb leirása emelhetett volna a könyv szinvonalán.kár volt kihagyni.
Liebich Orsolya véleménye:
A történet ott folytatódik, ahol az első könyv befejeződött. Harc a másokkal, küzdelem az életben maradásért és új barátságok, szövetségek születését nézhetjük, miközben azt kívánjuk bárcsak mi is ott lennénk. London és az álmok találkoznak a háború idején és mindenki együtt küzd az életéért.
Vajda Ágnes véleménye:
A második kötet sokkal jobban tetszett, mitn az első. Jobban kibontakozott a különlegesek világa, érdekes keretet, hátteret kapott az alap történet. Továbbra is fantasztikus, hogy a régi fotók köré van szőve az egész könyvsorozat. Meghozta a kedvem a harmadik részhez.
Kuli Anna véleménye:
Hm, mit is mondjak erről a könyvről.. azt beszélik, hogy trilógiánál a középső résznek van a legnehezebb feladata. Itt most picit beletört a bicska, de jön a 3. rész, esély mindig lesz...
Gelencsér-Fata Bernadett véleménye:
Letaglózott, két nap alatt kiolvastam. Fantasztikus. nem hittem, hogy a második kötet is ennyire magával sodor, és ennyire elvarázsol. A történet simán ment tovább, a gyerekek Londonba értek, igaz volt útközben jó pár kellemetlenségük. Viszik Vándorsólyom kisasszonyt, hogy megmentsék, és közben keresik Wren kisasszonyt, aki ebben segítségükre lehet. az utolsó ymbrynét. A vége meg eszméletlen. Az utolsó oldalakon csak kapkodtam a fejem jobbra-meg ballra. De nem lövöm le, mindenki olvassa el. Kötelező !!! :D
Vass Antónia véleménye:
Érdekfeszítő és gyönyörű könyv, az pedig csak külön emeli a színvonalát, hogy rengeteg benne az illusztráció és régi fénykép. Már sajnálom, hogy még nem olvastam az első részét, mindenképpen be fogom szerezni. :)
Sinka Zsuzsi véleménye:
Tökéletes folytatása az első résznek, ami már akkor annyira megfogott, hogy alig vártam, hogy a kezembe vegyem a második részt. Ugyanolyan varázslatos, ugyanolyan magával ragadó, és ezt a részt se tudtam letenni. Nagyon szeretem a Riggs által teremtett világot már első olvasásra, és ez nem változott a második könyvvel sem. És megint ott tartok, hogy alig várom a folytatást.
Szabó Sára véleménye:
Annyira,de annyira intenzív volt az élmény!
Együtt keltem, feküdtem, menekültem és nyomoztam Jacobbal, Emmával, Millarddal és a többiekkel, aztán persze minden romba dőlt, majd hamvaiból éledt újra a remény, hogy sikerülhet a küldetésünk. (Hogy én milyen költői lettem...)
Többször kiabáltam rá a sorokra, hogy "MI VAN?" mert akkora, de akkora csavarokkal volt telis tele tűzdelve az egész történet, annyiszor hittem, hogy vége, el kaptak minket (akarom mondani elkapják a szereplőket, hiszen én nem voltam ott), aztán mégis sikerült és jöhetett a következő oldal, a következő kaland.
Pollák Eszter véleménye:
Végtelenül élveztem minden sorát. Az első kötete is vérfagyasztóan izgalmas volt, de ez még az első köteten is picit túltesz. Sajnáltam, mikor elérkeztem az utolsó szóhoz, és már várom a folytatást.
Holdosi Dóra véleménye:
Nekem ez már kicsit sok volt, de ennek ellenére nem akartam nem kiolvasni. Sőt, várom a harmadik részt is, ami hamarosan megjelenik.
De az igazat megvallva már untam a történetet.
Hullámvasút érzésem volt kicsit az olvasása közben.
Békés Barbara véleménye:
Voltaképp a sorozat ezen része egy hosszú utazásról szól, tele kalandokkal. Nekem tetszett, ahogyan felépítették a történet folytatódását, és persze ismét úgy fejeződik be a könyv, ahogyan mi olvasók (legalábbis én) nem igazán szeretjük. Az első könyvben számomra több volt a misztikum, itt viszont az események azok, amik izgalmassá teszik a különleges gyermekek történetét. Amikor pedig kiderül, hogy a borítón szereplő kislány miért is néz ki úgy, ahogy...az egyik legjobb rész volt számomra :)
Kolop Vanda véleménye:
Röviden: nem tetszett. Már az első rész sem nagyon kötött le, de nekiugrottam a másodiknak, mert jó kritikákat olvastam róla. Nálam sajnos ez sem lépte át ingerküszöböt, nem igazán izgalmas, nem igazán érdekes. Kiszámítható, hogy ki áll a háttérben, de amikor a tiszta vérvonal jött szóba... páran már lelőtték ezt a sztorit. Ez önmagában nem is vészes, de az író stílusa, nem létező humora sem ragadott magával.
Knap Marianna véleménye:
Hála Istennek abban a szerencsés helyzetben voltam hogy az első rész (Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei) elolvasása után, rögtön neki kezdhettem a folytatáshoz. A második rész ha lehet még érdekesebbre, izgalmasabbra sikerült mint az első és természetesen ez is úgy fejeződött be hogy megőrüljek a folytatásért.... :-)Sörös Zsófia véleménye:
Ransom Riggs nagyon ért a figyelem lekötéséhez, mind a két könyvét alig bírtam letenni. Valami nyomasztó érzés végig ott motoszkált bennem az olvasás során, talán azért mert végtelenül parának tűnnek az üreslények, mintha egyenesen egy rémálomból másztak volna elő. Az összegyűjtött és felhasznált képekkel is ugyanígy vagyok, hiszen szinte kivétel nélkül az összes hátborzongató. A fotókhoz kötődő részekből azonban a legtöbbször kiderül, hogy a rajtuk lévőktől egyáltalán nem kell félni - ez külön tetszett benne.
Néhány zavaró baki azért volt az Üresek városában - pl. tüzet gyújtanak éjszaka az erdő közepén, amikor üldözik őket -, de összességében jó kis sztorit sikerült összehoznia az írónak.
I-Tar Szabina véleménye:
Vegyes érzésekkel kezdtem neki... Az első részt is csupán ajánlásra olvastam el, és az a kötet annyira nem nyűgözött le. Persze az első résznek pont úgy lett vége, hogy folytatásért kiáltott, azonban ellenben más többrészes regénnyel, itt nem követtem nyomon a várható megjelenést. A második részt elolvasva furcsának találom a címválasztást, viszont a történet sokkal érdekesebbre sikeredett, mint az első rész. Tetszett, hogy még több különlegest ismerhetünk meg és érdekes fordulatot vett a kötet a végén (nem lövöm le a poént annak, aki még nem olvasta), amely alapján már várom a következő részt. A könyvet egyébként számomra a rengeteg furcsa, már-már groteszk régi fotó teszi igazán érdekessé.
Anita Csabai véleménye:
Ebben a kötetben alaposabban megismerhetjük a korábbi szereplőket, a történeteiket, a személyiségeiket, bár sajnos így is maradtak olyan karakterek, akikről még nem tudunk szinte semmit. Persze ez a történet főleg Jacob-ra koncentrál, aki valóban nagy utat tett meg az önismeret rögös útján. Várom a folytatást!
Balázs Barbara véleménye:
Számomra egy hatalmas meglepetés volt a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei című könyv folytatása, mivel nekem az első kötet nem nyerte el annyira a tetszésemet. Egyszerűen fantasztikus volt. Az író végre elérte nálam a célját. Körülbelül két nap alatt olvastam el és hol nevettem hol pedig a sírás kerülgetett. Ugyanúgy helyén vannak az érzelmek is mint a cselekmény. Fordulatos, izgalmas és mélységekkel teli. Érdemes nem feladni az első könyv után!! ;)
Silye Tibor véleménye:
Jobb lett mint az első kötet, de ezzel sem voltam teljesen elégedett. Nekem még mindig az az érzésem, hogy túl sok jót hallottam erről a sorozatról, és ezért nagyobbak voltak az elvárásaim, mint amit kaptam. Persze a második kötetnél már nagyon nem tudtam mire számítani az első vége miatt, de ez különösen tetszett. Fordulatos volt, és tele izgalmas történésekkel. A szerencse valahogy mindig melléjük állt, és ez kicsit gyanús is volt számomra. Ami nem tetszett, az Emma és Jacob szerelemi szála. Nem érzem úgy, hogy ennek helye lett volna a történetben a műfaj miatt.
Bővebben:
http://discussion.blog.hu/2015/03/30/kerekebb_tortenet_de_kisebb_hibak_maradtak
Hössné Mester Anikó véleménye:
Az eleje kissé vontatott volt, de utána egymást érték történések. Az új különleges szereplők is nagyon érdekesek; a testvérek kissé rémisztőek, bár Althea a jégcsináló igazán szimpatikus. Érdekes fordulatot vett a regény, mikor a vándorsólyom visszaváltozott emberré.
A befejezés (ami nem is igazán befejezés) még bőven hagy maga után nyitott kérdéseket, mely beharangozza a harmadik részt, hisz így minden szál elvarratlan.
Balazs Diana véleménye:
Nagyon vártam már a folytatást. Kicsit döcögősen indult, talán, mert eltelt egy kis idő, mióta az első részt olvastam. De miután felvettem a fonalat beindult a történet is. A vége nagyot ütött, alig várom a 3. részt.
Rácz Gabriella véleménye:
Nagyon szerettem az olyan könyvet, ami egy másik világot mutat be, számomra egy ilyen könyv a legjobb kikapcsolódás, és ehhez Ransom Riggs nagyon ért. Az első könyvét is imádtam és ezt is szeretem, várom a folytatást.